Temat: Internet mobilny - VPN

Cześć,
z racji iż ostatnio przeszedłem na internet mobilny straciłem dostęp z zewnątrz do swoich usług. Mam na szczęście dostęp do maszyny z upc 250, na którym mogę zrobić tunel VPN z moją siecią. Zależy mi aby nie tunelować całego ruchu a wyłącznie wybrane usługi. Czy taka opcja pomiędzy routerem z openwrt a serwerem na windowsie/linuxie jest możliwa?

2

Odp: Internet mobilny - VPN

Wybrane usługi to znaczy co? całego internetu możesz nie przesyłać przez tunel, możesz tylko zasoby serwera/sieci lokalnej.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Co do usług miałem na myśl, aby tunelować np. serwer ftp/www, abym mógł go wystawić na zewnątrz a reszta ruchu szła normalnie przez operatora mobilnego, ale jak się domyślam jest to niemożliwe, więc mogę tylko wypuścić wszystkie zasoby, które działają w mojej sieci lokalnej, tak?

4

Po strony zestawiasz tunel maszyna-maszyna. A później czy ustawisz żeby cały routing szedł przez tunel, czy tylko z określonych hostów/portów to już zależy co chcesz zrobić.

5

Właśnie o to mi chodzi, aby tylko wybrane hosty tunelować. Najłatwiej będzie to zrobić na openvpn? Aktualnie serwerem będzie PC z windowsem a klientem n750 z openwrt i zastanawiam się co sensownego wybrać, aby było dość uniwersalne i "przyjemne" w konfiguracji.

6

Więc jak sobie skonfigurujesz to tak to będzie działało. Wybierz taki tunel którego klienta masz na openwrt; openvpn jest i tu i tu.

7 (edytowany przez Bartekk 2015-12-10 13:43:31)

Udało się znaleźć lokalizację z dostępem 100/100 niestety sprzęt muszę dostarczyć we własnym zakresie. Najtaniej na czym taki tunel uda się postawić, aby jakoś to jeszcze działało? Nexx wt3020 uciągnie?

8 (edytowany przez build000 2015-12-10 13:50:34)

...100/100 raczej nie za bardzo uciągnie ten sprzęcior - na pewno nie tyle po vpn - efektywnie to zapewne z tego łącza wyjdzie tunelu vpn jakieś ~10/10 na tym sprzęciorze.

9

W takim razie co polecasz? Ogółem, dużej wydajności nie potrzebuję. Generalnie potrzebuje wypuścić tak naprawdę tylko serwer www, wyłącznie dla mojego wglądu.

10 (edytowany przez build000 2015-12-10 15:44:02)

W przypadku vpn to lookaj za sprzętami co ładnie ogarniają szyfrowane transmisje i szyfrowanie jako takie - to podstawa w ogóle...a później się ludziska dziwią, że im tak wolno leci po np. openvpn...
...hee...i jeszcze serwer www.
wink

11

Chyba chodziło Ci o akceleracje w celu poprawy wydajności niż szyfrowanie, bo nie mogę zrozumieć.

12

jedno i drugie.