1

Temat: Proftpd automatyczne uruchamianie

Witam
Zainstalowałem proftpd w openwrt CC, wszystko jest OK tylko demon nie startuje po ponownym uruchomieniu routera.

użyłem komendy /etc/init.d/proftpd enable (stworzył się link w /etc/rc.d)
dodatkowo dodałem komende /etc/init.d/proftpd start do /etc/rc.local

Żaden z tych zabiegów nie spowodował, że proftpd wstaje po restarcie urządzenia.
Paczka była instalowana z pliku bo nie ma profptd w repo, użyłem wersji dla openwrt BB.

komenda /etc/init.d/proftpd start uruchamia serwer ftp

Jak zrobić ten autostart zeby działał?

Pozdrawiam

2

Odp: Proftpd automatyczne uruchamianie

Musi działać w takiej postaci. Inna sprawa - czasami nie odwołuje się do zasobu którego jeszcze nie ma podczas startu? To w logach powinno być.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Pomogło

echo "192.168.1.1 openwrt" >> /etc/hosts

Dzięki za pomoc!

Pozdrawiam!

4

Kolego, możesz z łaski swojej rozwinąć temat bo też będę instalował Proftpd na CC. Pytania pewnie banalne ale nie instalowałem jeszcze nic czego nie było w repo hmm
1. jak i którą paczkę ściągłeś z BB
2. jak ostatecznie rozwiązałeś problem z automatycznym uruchamianiem, do /etc/rc.local dodałeś /etc/init.d/proftpd start ? a gdzie użyłeś echo "192.168.1.1 openwrt" >> /etc/hosts Proszę napisz jak i gdzie to skonfigurować.

Krynio.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

5 (edytowany przez build000 2015-12-06 03:31:59)

@ krynio
ad.2) po prostu po instalacji dajesz typowe komendy:

/etc/init.d/proftpd enable

# włącza do inita ten program o ile instalator już sam tego nie uczynił - sprawdzamy po instalacji jak i po tej komendzie czy w /etc/rc.d pojawiło się wystąpienie dla proftpd - dajemy 99 jako kolejność uruchomienia, co zwiększa szanse, że zasób do którego się odwołuje konfiguracja proftpd będzie już dostępny w chwili uruchamiania demona, co wcale nie musi być takie oczywiste; np. wystarczy że rozjedzie się system plików na danym nośniku pamięci masowej podpiętym np. pod USB, czyli standardowo jakiś pendrak, albo dysk (który/e jest/są owym zasobem dla proftpd) - wtedy ów zasób nie będzie dostępny dopóki nie naprawimy rzeczonego systemu plików i nie zamontuje się on z automatu przy kolejnym restarcie routera albo ręcznie; dopiero wtedy start demona proftpd zaskoczy.

/etc/init.d/proftpd start

#jak chcemy uruchomić demona ręcznie.

Wszystkie komendy wykonujemy (w tym i echo) z poziomu powłoki w routerze będąc zalogowanym do niej po ssh.
Prawdopodobnie, a nawet z dużą dozą pewności: nic nie trzeba dodawać w /etc/rc.local jak start jest ustalony w /etc/rc.d.

DOWCIP:
@krynio dostaje zadanie domowe studiowania poradników na eko.one.pl - będzie sprawdzian...
wink

6

krynio napisał/a:

Kolego, możesz z łaski swojej rozwinąć temat bo też będę instalował Proftpd na CC. Pytania pewnie banalne ale nie instalowałem jeszcze nic czego nie było w repo hmm
1. jak i którą paczkę ściągłeś z BB
2. jak ostatecznie rozwiązałeś problem z automatycznym uruchamianiem, do /etc/rc.local dodałeś /etc/init.d/proftpd start ? a gdzie użyłeś echo "192.168.1.1 openwrt" >> /etc/hosts Proszę napisz jak i gdzie to skonfigurować.

Krynio.

Cześć, nie ma problemu.

1: Podaje Ci dla mojego przykładu. Instalowałem to na Nexx WT3020.
Szukasz proftpd (jak widzisz w linku msz rampis i mt7620, musisz tam mieć swoją platforme):
https://downloads.openwrt.org/barrier_b … dpackages/

Cofasz się w "drzewku" i wybierasz odpowiednią platformę dla swojego routera (link wyżej)

Jak juz znalazłeś to wchodzisz na router i wpisujesz:
wget https://downloads.openwrt.org/barrier_b … _24kec.ipk (ten link jest dla mojego urządzenia, chociaż pewnie mógłbyś użyć tej paczki)

Paczka Ci się sciąga, potem dajesz opkg install proftpd_1.3.5-1_ramips_24kec.ipk

Potem przeprowadzasz konfiguracje (nie ma żadnych błędów itd, wszystko działa, więc jak się coś wysypie to nie zganiaj na CC)

Co do autouruchamiania to nie chciał się uruchomić bo nie było nazwy hosta przydzielonej do adresu IP routera. Cezary wspomniał o tym w swoim poradniku.

Pomaga ręczna edycja etc/host lub wydanie komendy echo "192.168.1.1 openwrt" >> /etc/hosts (co jest tym samym)

potem /etc/init.d/proftpd enable i będzie samo startować, nic więcej już nie musisz robić, w rc.local też nie musisz dodawać (to takie moje kombinacje alpejskie były)

Pozdrawiam

7

@Bartek, dziękuję wszystko jasne.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270