Temat: Lte Orange

Witam mam zamiar skorzystać z oferty mobilnego internetu z orange za 69 złoty 150Giga i teraz moje pytanie w domu mam nexa WT3020 , orange daje tylko jeden modem usb Huawei E3372s co sądzicie o tym sprzęcie ,a może wziąć ruter  ZTE MF283+ i nić nie kombinować,do nadajnika  ma około dwóch kilometrów nie mam żadnych przeszkód  . Chodzi przede wszystkim o stabilne połączenie.Czekam na wasze opinie .
pozdrawiam jurek341

2

Odp: Lte Orange

Może być. WT3020 dobrze działa z E3372 dowolnego typu, więc problemu nie ma. Wydajny zasilacz 5V i możesz działać.

Choć z definicji zte będzie bezobsługowe - jeżeli masz postawić i ma działać a nie żebyś się bawił to bierz zte.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

W przypadku takiej odległości i ze względu na prostotę obsługi, sposród 2-óch wspomnianych kandydatów bierz zdecydowanie ZTE.

4

jurek341 napisał/a:

Witam mam zamiar skorzystać z oferty mobilnego internetu z orange za 69 złoty 150Giga i teraz moje pytanie w domu mam nexa WT3020 , orange daje tylko jeden modem usb Huawei E3372s co sądzicie o tym sprzęcie ,a może wziąć ruter  ZTE MF283+ i nić nie kombinować,do nadajnika  ma około dwóch kilometrów nie mam żadnych przeszkód  . Chodzi przede wszystkim o stabilne połączenie.Czekam na wasze opinie .
pozdrawiam jurek341

Używam modemów LTE 4-lata i nie wiem co to jest niestabilne połączenie (zaczynałem od E398, którego używam do dziś w innej lokalizacji, mam również E3276HiLink i E3372 oraz B593s-22). Także z ww wymienionego zestawu brałbym zdecydowanie E3372 (jak chcemy aby łączył się sam-można go przerobić na HiLinka [na pin w Orange też są gotowe rozwiązania na bez-kabli], choć ja po adaptacji przez OpenWRT CC sterownika NDIS Huawei nie widzę takiej potrzeby (modem LTE od HSPA dzieli przepaść technologiczna-z stąd się biorą takie dywagacje że może coś nie działać-podstawowa zasada: wydajne zasilanie na USB, stabilny sygnał sieci na modemie i po problemach (jako ciekawostę podam że B593s-22, jak i jego następca B315 nie wypadają lepiej od tych dongli- http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=11&t=43737 ).

Status:PołączonyCzas połączenia:23d, 21:45:16                                     Operator:PlusTryb pracy:LTESiła sygnału:80% 

Ukryj informacje dodatkowe
CSQ:25RSSI:-63 dBmMCC MNC:260 01LAC:- (-)CID:- (-)RSCP:-145 dBmEc/IO:-32 dBRSRP:-83 dBmRSRQ:-14 dB  Urządzenie:huawei E3276 HiLink

, a tak się sprawował z ww Nexx http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=9974&p=5    smile

5

Witam i o takom odpowiedz mi chodziło jarek7714 czy w razie czego mogę na ciebie liczyć .pod nexa ma dysk 3,5 cal w obudowie z własnym zasilaniem do tego hub 4 portowy i czytnik kart do tego samba ,torenty, i oscam ,czy aby nie za dużo na ten mały ruter

6

jurek341 napisał/a:

Witam i o takom odpowiedz mi chodziło jarek7714 czy w razie czego mogę na ciebie liczyć .pod nexa ma dysk 3,5 cal w obudowie z własnym zasilaniem do tego hub 4 portowy i czytnik kart do tego samba ,torenty, i oscam ,czy aby nie za dużo na ten mały ruter

Dużo, ale dopóki nie przetestujesz, to się nie dowiesz, czy wystarcza mu jeszcze mocy na przerobienie ruchu z modemu.
Ewentualnie, zawsze możesz wziąć HiLinka i wtedy to modem będzie się męczyć.

7

Witam pepe2k to jest w ofercie orange
http://www.orange.pl/klienci_ind/telefo … ment=69.90
E3372s chyba jest zwykły nie Hilink a nie chciał bym nic nie kupować

8

E3372s można dość łatwo przerabiać hilink<>non-hilink. Więc to akurat nie ma większego znaczenia jaka to wersja smile

OpenWrt: WAX206/NWA50AX/EA6350v3 || W szufladzie: WNDR4300/TL-WDR4300/SR3200

9 (edytowany przez build000 2015-11-29 07:38:29)

jurek341 napisał/a:

Witam pepe2k to jest w ofercie orange
http://www.orange.pl/klienci_ind/telefo … ment=69.90
E3372s chyba jest zwykły nie Hilink a nie chciał bym nic nie kupować

Zadzwoń po prostu do Biura Sprzedaży z tej strony, czy jak to się tam zwie i będziesz miał pewność co to za model.
Poza tym nie podzielam opinii współpiszących, że wystarczy tylko ten modem, aby poradzić sobie, z jakby nie patrzeć, potencjalnie trudnymi i niekorzystnymi warunkami pracy. Im mocniejszy sprzęt tym większa pewność, że sobie poradzi z tą odległością, i.t.d. - przecież jest jeszcze istotna również prędkość transferu...
W praktyce i tak zapewne nie obejdzie się bez dodatkowych anten jak chcesz to jakoś sensownie używać.

10

Witam wydaje mi się że chyba wezmę ZTE MF283+ albo Alcatel ONE TOUCH Home H850 mój nexx już ma problemy ze stabilnościom podczas przesyłania dużych plików . Musiał bym następny ruter kupować specjalnie pod modem

11

Jak już to bierz raczej ZTE: łatwiej go ogarnąć potem pod współpracę z openwrt i wystarczająco dobre parametry ogólne by sobie poradził z Twoimi okolicznościami łączności.

12

Zastanawia mnie ten dysk sieciowy w alcatelu ,niestety nie mogę nigdzie znaleźć informacji jak to działa i czy w ogóle to działa

13

No więc tym bardziej jak już sama informacja budzi wątpliwości i niejasności to po co brnąć w nieznane, przeklinając potem przez cały czas trwania abonamentu swoją pochopną decyzję ? - bierz co znane i sprawdzone - znajdziesz na tym forum trochę wątków o tym ZTE.

14

Ok dzięki

15

jurek341 napisał/a:

Witam wydaje mi się że chyba wezmę ZTE MF283+ albo Alcatel ONE TOUCH Home H850 mój nexx już ma problemy ze stabilnościom podczas przesyłania dużych plików . Musiał bym następny ruter kupować specjalnie pod modem

Tych problemów nie rozwiąże ani ZTE MF283, ani Alcatel ONE TOUCH (po prostu katujesz to maleństwo usługami z którymi sobie nie daje rady-obsługa modemu LTE w porównaniu z klientem torrentów tj. "pikuś"). Jeżeli już decydujemy się na router z wbudowanym modemem, to oglądajmy specyfikację urządzenia, bo @build000 napusza cię na ZTE a tj. podobny niewypał co ODU-IDU-z Plusa (obsługuje tylko LTE1800/2600, nie obsługuje LTE800,2100MHz) i jak coś będzie się miało zmienić na plus po zakupie tego produktu, to tylko wówczas gdy część usług z Nexx przerzucisz na Alcatel ONE TOUCH.

16

Witam oto moje aktualne obciążenie na nexx z pobierającym się jednym torentem
Czas pracy    1d 2h 28m 9s
Średnie obciążenie     1.20, 0.74, 0.52
ogólnie ruter się nie restartuje ,teraz pytanie  do jarek7714 czy jednak lepszym i przyszłościowym  wyborem będzie ten E3372s w razie czego pomyśle o jeszcze jednym nexx specjalne pod modem

17 (edytowany przez build000 2015-11-29 21:07:22)

@jarek7714 - nikogo na nic nie napuszczam tylko po prostu stwierdziłem co jest ogólnie mocniejsze jako modem - to jakie pasma obsługuje, to zupełnie inna bajka.
Natomiast jak @jurek341 będzie wykorzystywał obie maszynki to póki co nie było słowa o tym.
...także te "wiodące uwagi" o mnie to zachowaj dla siebie.
Ogólnie modem to modem, router to router i nas to nas...i można próbować zawsze robić jakieś cuda niewidy...a na koniec i tak rozdzielasz te urządzenia, jak chcesz żeby wszystko sprawnie i wydajnie działało.

18

Chodzi mi przede wszystkim żeby to działo jak najlepiej czy aż tak by modem E3372s obciążał nexxa

19

jurek341 napisał/a:

Witam oto moje aktualne obciążenie na nexx z pobierającym się jednym torentem
Czas pracy    1d 2h 28m 9s
Średnie obciążenie     1.20, 0.74, 0.52
ogólnie ruter się nie restartuje ,teraz pytanie  do jarek7714 czy jednak lepszym i przyszłościowym  wyborem będzie ten E3372s w razie czego pomyśle o jeszcze jednym nexx specjalne pod modem

Sam widzisz że Nexx jest już dojechany na maxa i aby wydajnie i efektywnie korzystać ww funkcji-potrzebny ci jest wydajniejszy router, także w tym przypadku jeżeli Alcatel posiada wdudowane gniazda antenowe do podpięcia anten zewnętrznych, to w Twoim przypadku będzie lepszym wyborem-jeżeli nie to E3372.                                                                                                                     

build000 napisał/a:

tylko po prostu stwierdziłem co jest ogólnie mocniejsze jako modem - to jakie pasma obsługuje, to zupełnie inna bajka.

W teorii tak, w praktyce 100Mbps na sieci będzie osiągalne w wyjątkowych przypadkach-co ciekawe nawet osiągalne transfery na routerach http://www.lte-anbieter.info/lte-forum/ … LTE/page2. Więcej w wielu przypadkach są problemy z przekroczeniem 10/20Mbps i tu są ważne dostępne częstotliwości na których jest w stanie pracować sprzęt-bo wówczas można przełączać się na mniej obciążone pasmo.

20 (edytowany przez build000 2015-11-29 22:28:07)

Częściowo masz racje, szczególnie jak ostatnio Orange poszło do łóżka z T-Mobile i podwoili szerokość kanałów. Co do ZTE też ma wejścia na anteny. Ogólnie przy takiej odległości to małe piwo jakie dostępne pasma bo i tak będzie cienko z transferem i max. UL/DL (w praktyce) będzie nieporównywalnie niższy, niż mógłby być przy bardziej korzystnych warunkach propagacji fal.

21 (edytowany przez jarek7714 2015-11-29 22:34:56)

build000 napisał/a:

Co do ZTE też ma wejścia na anteny. Ogólnie przy takiej odległości to małe piwo jakie dostępne pasma bo i tak będzie cienko z transferem i max. UL/DL (w praktyce) będzie nieporównywalnie niższy, niż mógłby być przy bardziej korzystnych warunkach propagacji fal.

ZTE się całkowicie dyskwalifikuje-Orange wykupiło bloki częstotliwości LTE800 i rozpoczęło testy LTE2100MHz.                                       http://www.telepolis.pl/wiadomosci/oran … 34902.html

22 (edytowany przez jurek341 2015-11-30 16:17:07)

Witam testy robione na telefonie to około 50/20 wczoraj około godziny 18 tej czyli godzinach szczytu dla mnie wystarczająca prędkość
mieszkam na wsi
tu są dane tego alctela
http://www.orange.pl/klienci_ind/intern … ence=false

23 (edytowany przez build000 2015-11-30 17:05:28)

No tak - ale nie wiemy jaki to telefon i jakie obsługuje technologie łączności ów modem w telefonie, żeby było wiadomo jak zestawił owe 50/20 (na jakim paśmie) - wtedy byłaby jakaś (piszę jakaś, bo żeby była miarodajna, modem w telefonie i potencjalny modem do zakupu musiałyby obsługiwać te same pasma - jota w jotę) skala porównawcza, czy brać zte, czy aot, czy coś innego - jak jest wybór.
Ogólnie na Twoim miejscu to bym się mocno zastanowił nad (oprócz zakupu odpowiedniego modemu) zakupem jakiegoś nas-a. Ten NEXX to jednak nie jest na tyle mocny sprzęt, żeby torty na nim śmigać. Z kolei aot też sprawy nie rozwiąże, bo tam jest tylko usb, a nie dysk, i chyba nie obsługuje instalacji na nim openwrt, więc tortów na nim nie zapodasz, a nawet jak się uda to zrobić przez router na zasadzie usbmode, to będzie praktycznie podobnie jak na NEXX (za słaba maszynka i tylko po usb).
No...ale to ja bym tak zrobił...
W Twoim przypadku, chcąc zakupić tego aot, najpierw bym się upewnił czy uda się wykorzystać ów dysk do tortów obsługiwanych z poziomu klienta na openwrt w NEXX'ie - to jest glu sprawy.

24

Telefon to galaxsy s3 niestety nie mogę podać jakie pasmo on obsługuje ,to chyba jednak wybór jest tylko miedzy alcatelem a zte jak by można porównać te dwa rutery to który jest bardziej przyszłościowy. Co do nexxa to zostanę przy takiej konfiguracji czyli open wart od Cezarego +samba,torenty .

25 (edytowany przez build000 2015-11-30 18:36:28)

No aot ma więcej pasm - to fakt - ogólnie jeżeli uda się go ożywić pod openwrt (czy będą stosowne stery) w NEXX-ie, jako po prostu modem (czy z dyskiem podpiętym pod usb, to tak jak pisałem - glu sprawy - zależy czy obsłuży to binarka usbmode). Ogólnie wszystko zależy jak połączysz ten aot ze swoim nexxem.
Co do Galaxy S3 to tylko wersja na rynek amerykański/inne niż europejski ma LTE (ten co ma również 2 GB RAM) - także jak taki masz model, to masz LTE, jak nie to tylko HSPA+, takie 3,75 G, jak to czasem o tym piszą...i to starsze LTE, jeśli już, czyli porównywalne najbliżej z ZTE.
Krótko mówiąc - na ZTE osiągniesz podobne transfery (a nawet szybsze - jak podepniesz anteny) co na Galaxy S3.
AOT budzi więcej wątpliwości co do współpracy z openwrt - więc niech się wypowie ktoś, kto z niego korzysta w zestawieniu z routerem z openwrt - dlatego m.in. polecałem ZTE jako model sprawdzony w temacie openwrt...
Jak pytasz tylko ogólnie jako o modem co do LTE - to nie to forum.
wink