Temat: Która wersja PL Gargoyle/LuCI dla MR3420v2?

Witam,
z powodu problemów z działaniem routera postanowiłem wgrać cokolwiek alternatywnego.
Zainstalowałem oryginalny OpenWrt Chaos Calmer 15.05 / LuCI, jednak irytuje mnie poziom skomplikowania (nie ogarniam linuksa), brak spolszczenia i brak WPS.
Chciałem zainstalować spolszczonego Gargoyle lub LuCI w najnowszej wersji ale widzę, że nie mogę skorzystać z http://eko.one.pl/?p=openwrt-luci z powodu 4MB pamięci.
Jakie są ostatnie polskie wersje Gargoyle i LuCI pasujące do MR3420v2 i gdzie je znaleźć?
Chcialem jezyk polski dograc z pakietu (w Luci), jednak w mojej liscie jest ich 37 rodzajow. Ktory wybrac?
Druga sprawa to WPS. Wyglada na to, ze nie moge dograc standardowo pakietow z powodu 4MB. Czy to oznacza, ze musze zrobic extroota?

2

Odp: Która wersja PL Gargoyle/LuCI dla MR3420v2?

1. http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/attitu … ent/ar71xx
2. Dziwne pytanie. Wybierz język polski oczywiście.
3. tak. Choć pytanie: po co ci wps?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Witam Cezary...
Nie będę zakładał nowego tematu ale Mam pytanie w zasadzie prośbę wink może byś jednak wrócił do wspierania GARGOYLE ??
Mam świadomość, że nie masz czasu ale może jedna aktualizacja na rok by wystarczyła przed świętami  wink
Z góry dziękuje za to co robisz i pozdrawiam.

4

Ależ wspieram, wysyłam aktualizacje tłumaczeń i poprawiam to co inni spie&^%&%^*%. Bieżące wydania dla mnie są nie do użytku, pisałem o tym już kilka razy na forum.

5 (edytowany przez logilink 2015-11-27 18:19:36)

1a. Czyli te wersje bez "en" są po polsku -
gargoyle-1.6.2.2-ar71xx-tl-mr3420-v2-squashfs-factory.bin,
gargoyle-1.6.2.2-ar71xx-tl-mr3420-v2-squashfs-sysupgrade.bin?
1b. Nie ma nowszej niż 1.6.2.2 wersji z powodu niedopracowan? A funkcjonalnie nie jest gorzej?
1c. Czy jest gotowa spolszczona Luci pod 4MB?
2. Chodziło mi o to, ze jest 37 polskich pakietów. Nie wiem który jest "główny".
3. WPS potrzebuje bo nie potrafię połączyć drukarki ręcznie, sama się nie chce jakoś połączyć (firmware jej nie wykrywa).

6

1a. są po po polsku dla tego modelu, tak
1b. nie ma __mojej__ nowszej
1c. na downloads.openwrt.org po dograniu języka polskiego. Ja nie robię obrazów luci dla 4M
2. pl - base. Reszta jest od poszczególnych pakietów, jak masz zainstalowany lub sobie sam zainstalowałeś to doinstaluj też odpowiedni pl. W sumie możesz wgrać wszystkie jak starczy ci miejsca

7 (edytowany przez logilink 2015-11-28 13:13:25)

Ok, dziękuję, jezyk polski dziala (choc nie wszystko jest spolszczone).
Mam jeszcze prośbę z tym podłączeniem drukarki z wifi. Możesz podpowiedzieć gdzie w Luci są wyświetlane wykryte urządzenia bezprzewodowe i ew. dlaczego go tam nie ma po włączeniu drukarki? A może potrzebny jest dodatkowy moduł?

8

Na stronie głównej masz info co jest podłączone. Będzie, o ile drukarka się połączy. Sam napisałeś że wps potrzebujesz a domyślnie przecież tego nie ma.

9

Chodziło mi o to, że może trzeba jakiś moduł do wykrycia drukarki, chcę to jeszcze raz ogarnąć ręcznie bez wps bo z nim więcej grzebania jest.
Na liście urządzeń nie widzę nic co mogłoby być drukarką, ona też nie sygnalizuje połączenia.
Co może być nie tak?

10

Nie, nie czegoś takiego. Gui pokazuje __podłączone__ urządzenia, a nie to co jest w eterze. Sama przecież się nie podłączy do AP, bo i jak - więc musisz jej powiedzieć żeby się połączyła.

11 (edytowany przez logilink 2015-11-28 14:46:56)

Czyli albo przez kabel sieciowy albo wps? Czy Gargoyle 1.6.2 obsługuje wps?

12

Witam,
czy openwrt-15.05-ar71xx-generic-tl-mr3420-v2-squashfs-factory.bin to obraz bez gui Luci? Wczesniej go wgrywalem i byl gui a teraz nie ma. Chce zainstalowac gargoylea bo nie mam miejsca i nie chce robic extroota ale nie wiem jak to sie robi przez konsole. Prosze o podpowiedz.

13

Ale skąd? Jeżeli ode mnie to obraz bez gui i nigdy tam gui nie było. Jeżeli z openwrt.org to gui będzie.

Jak wgrać? Masz w faq na górze tej strony.

14

Aha ok, nie wiedzialem o tej roznicy.

15

logilink napisał/a:

Aha ok, nie wiedzialem o tej roznicy.

Nie przeczytałeś na eko.one.pl czym te obrazy są i co w sobie mają...

16 (edytowany przez logilink 2016-01-08 18:04:13)

1. Zainstalowalem gargoyle_1.8.1-ar71xx-generic-tl-mr3420-v2-squashfs-sysupgrade i chcialem dodac jezyk polski jednak nie ma zadnej zmiany, PL widnieje jako zainstalowany, nie mozna odinstalowac.
Nie moge tez doinstalowac innych pluginow, sa dostepne ale po zainstalowaniu nic sie nie zmienia ani nie sa zaznaczone jako zainstalowane. Mam kilkadziesiat kB wolnego.
2. Opcja Enable UPnP & NAT-PMP service nie chce sie zastosowac.
O co chodzi?

17

Za mało miejsca, zrób sobie extroot.