1

Temat: Uszkodzony Router - zakup nowego do 200 zł

Witajcie, Jakiś czas temu zauważyłem dziwny objaw. Mianowicie na tunerach podpiętych kablami do routera występował BŁĄD - nie można uzyskać adresu Hosta. Po resecie routera ( w przeglądarce) Internet działał. Parę godzin ....
Poszedłem na strych ( bo tam się znajduje sprzęt  TP-LINK WR3420. A tam 3 kable wpięte ( 3 tunery) ale pomimo to świecą się 4 lampki ( tak jakby 4 kable były wpięte ). Po chwilach kombinacji okazało się że routerowi się coś... pomieszało. Lampka 3 pracujeidentycznie jak 4.. Po wpięciu kabla w 3 gniazdo zaświecają się obie lampki i działają identycznie. Po wpięciu w 4 gniazdo nic się nie dzieje. Komputer wywala nie podłączono kabla...
Zauważyłęm też że pomimo 2 anten 5dbi sygnał piętro niżej już miał tylko 3 kreski na 5.
Wymieniłem oprogramowanie itp... nie zmieniło to nic...
Postanowiłem skonfigurować i podpiąć starego poczciwego wr543g EXTANDED RANGE. Zapiąłęm mu antene 5 dbi. Piętro niżej zasięg FULL . Wszystko ładnie hula.
Tyle że wczoraj zadzwonili z propozycją internetu  20 Mb na antenie Mimo. Pan też stwierdził że mój Router nie podoła chyba więc żebym go w przyszłości wymienił...
Czy tak będzie to się okaże... Jednak w starym routerze miałem możliwość dzieciom blokować strony internetowe oraz o określonychgodzinach wyłączać internet. Obecny takich funkcji nie posiada ( pomimo najnowszego oprogramowania)

Dysponując budżetem ok 200 zł chciałbym abyście mi poradzili W jaki sprzęt zainwestować.
NIe mam jakichś ustalonych prefernecji itp Jednakże widzęże coraz więcej routerów oferuje możliwość pracy na 5 ghz... Tylko ?? Czy to ma sens ?? Telefony mam wprawdzie nowe ( G2 L9II itp) tylko że i one zapewne nie obsługują 5 GHZ...

Polećcie coś co posłuży z2-3 lata.
Oczekuje Portu USB oraz sporego zasięgu ( router na strychu i sygnał musi wysłać 2piętra niżej)

2

Odp: Uszkodzony Router - zakup nowego do 200 zł

Obecnie za 199zł kupisz WNDR4300. Lub szukaj używek czegoś innego.

A odnośnie 3420 - dostał jakimś przepięciem i po chipie poleciało.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez UsiuO 2015-11-11 13:42:36)

Od siebie dodam że opócz słabszego zasięgu po wifi to bezprzewodowo internet ładnie hulał

I jeszcze jedno pytanie ( po to kupowałem router z USB )

Docelowo na usb wpięty modem 3g z kartą aero2. W razie braku internetu plan był taki aby włączało się aero2 a router sprawdzał co jakiś czas czy wracał główny internet...
W praktyce działało to.... NIe działałio smile Router byle kiedy i pomimo że internet był włączał aero2 i nie miał ochoty go wyłączać. Pomagał restart.

Czy taką funcję (DZIAŁAJĄCA) jakiś router wspiera ?

Chociażby ten który podałeś ??
i Dlaczego akurat TEN ?

4

Bo jest TANI, a przy tej cenie oferuje najkorzystniejsze parametry.

5

Co sądzisz o ASUS RT-N56U ?

6 (edytowany przez UsiuO 2015-11-14 09:53:19)

Jako że podanego przez Ciebie routera nie moge znaleźć do 200 zł co sądzisz o TL-WDR4300

Pytam dlatego że na obecnym wyciąga jedynie ok 18 Mb/s

7

https://saturn.pl/komputery-i-tablety/r … g=wndr4300

8 (edytowany przez UsiuO 2015-11-14 18:38:59)

Sprzęt zakupiony już na internecie. Myślę że koło wtorku będzie smile mam nadzieje też że będzie to wersja v1 i od razu do niego pakuje soft o nazwie "luci-15.05-ar71xx-nand-wndr4300-ubi-factory.img" 

Co jeśli będzie inna wersja routera ??

9

Jeżeli będzie inna wersja to znaczy że umoczyłeś dwie stówy. Ale zawsze przecież możesz oddać, masz na to czas.

10

Cezary napisał/a:

Jeżeli będzie inna wersja to znaczy że umoczyłeś dwie stówy. Ale zawsze przecież możesz oddać, masz na to czas.

Oj tam zaraz od razu "umoczyłeś"... v2 jest na QCA956x, bardzo fajny, nowszy i szybszy układ niż ten w v1.
Tyle, że na stabilne i porządne wsparcie trzeba trochę poczekać.

11

zakupiony tutaj : http://allegro.pl/show_item.php?item=5774271048

W zasadzie podstawowe funkcje mi wystarczą.
Dodatkowe funkcje na które licze : podpięcie dysku zewnętrznego 1 TB i uruchomione na routerze transsmision. do 2 Usb Zapięty modem 3g z kartą aero2

12 (edytowany przez build000 2015-11-15 02:52:07)

Jako, że WNDR4300 ma tylko jeden port USB 2.0 od razu się przygotuj na zakup porządnego huba zasilonego, jak chcesz dysk 1 TB używać + modem.
To jak sprawnie zadziała transmission zależy jak szybki internet masz - spec routera nie pozwala na szybie UL/DL torrentów - góra 2-3 torki do 80 Mb/s i wtedy nie odczujesz zbytnio wieszania wszystkiego (z restartami włącznie + uszkodzenie systemu plików - krótko mówiąc to nie NAS).

13

Sprzęd dotarł. Jest to v1 Więc od razu wgrałem openwrt. Ustawiłem wszystko i niestety nie mogę znaleźć opcji Blokady rodzicielskiej.
Zauważyłem też że zasięg na 5ghz jest dużo mniejszy. Tak ma być?

14

Nie ma "opcji blokady rodzicielskiej" Jak sobie oprogramujesz/wgrasz pakiety/skonfigurujesz to będzie. Domyślnie nie ma czegoś takiego.

Zasięg mniejszy od czego? W MR3420 nie miałeś 5GHz więc z czym porównujesz?

15

Chodzi mi o zasięg miedzy 2,4  Ghz a 5 Ghz Na obecnym routerze

16

5GHz ma mniejsze pokrycie i na dodatek zwykle słabsze radio nic 2.4GHz. Pewnie tak samo masz tutaj.

17

mam jeszcze pytanie który soft wgrać aby powrócić do oryginału ?? ew. czy moge od razu zmienić na ddwrt

18

Ze strony producenta przez tftp.

19

Dzięki wszystkim za pomoc . DDWRT ma to co potrzebuje
DLNA - od razu po właczeniu routera wszystko działało
ACCESS CONTROL - kontrola kiedy,kto ma mieć internet i ew. blokady słów oraz stron
TRANSSMISION

Może Cezary pomożesz z jedną kwestią. USB działa jeśli go włoże przy uruchomionym routerze. Po resecie urządzenia musze znowu wyjąć i włożyć pendrive żeby był widoczny.. Jakiś pomysł ?

20

Używasz DD-WRT na netgearze, więc coś co cały czas ma jakieś bugi i problemy. Zgłoś się do deweloperów DD-WRT z problemem.

21

Sorki, że tak napiszę dosadnie i wprost:
Najgłupszy pomysł jaki słyszałem, żeby kaleczyć WNDR4300 beznadziejnym w działaniu, stabilności i wydajności DD-WRT.

22 (edytowany przez UsiuO 2015-11-18 21:35:17)

Powróciłem do openwrt. w Ddwrt nie wiem co się stało coś poknociłem i straciłem dostęp do routera. Najgorsze jest to że po wgraniu oryginalnego firmware  router w kołko się resetował ( tak jakby nie mogło się wgrać ). Dopiero pomogło wgranie openwrt
W związku z czym mam pytanie
Chciałbym zainstalować minidlna i je poprawnie skonfigurować ??

Narazie probuje komendami
# opkg update
    # opkg install minidlna

Niestety wywala błąd

Unknown package 'minidlna'.
Collected errors:
* opkg_install_cmd: Cannot install package minidlna.

"jak sobie oprogramujesz/wgrasz pakiety/skonfigurujesz to będzie."  - jakiś link... podpowiedź.... Interesuje mnie głównie BLOKADA 2 stron internetowych. Oraz blokada Internetu w danych godzinach.

23

Minidlna -> szukaj na eko.one.pl
Blokowanie adresów: http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … ointernetu
W godzinach: identycznie, tylko uruchamiane np. w cronie -> na eko.one.pl

To jest openwrt, nie gotowiec. Chcesz coś to musisz to po prostu sobie skonfigurować.

24 (edytowany przez UsiuO 2015-11-18 22:51:29)

opkg_install_cmd: Cannot install package minidlna

nie znalazłem rozwiązania takiego problemu.

Poprzez WEB

Installing luci-app-minidlna (git-15.248.30277-3836b45-1) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/chaos_calm … 1_all.ipk.

Collected errors:
* satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for luci-app-minidlna:
*     minidlna *
* opkg_install_cmd: Cannot install package luci-app-minidlna.

25

Więc zrób to z konsoli i pokaż co wyszło. Łącznie z opkg update