Temat: Uszkodzony Router - zakup nowego do 200 zł
Witajcie, Jakiś czas temu zauważyłem dziwny objaw. Mianowicie na tunerach podpiętych kablami do routera występował BŁĄD - nie można uzyskać adresu Hosta. Po resecie routera ( w przeglądarce) Internet działał. Parę godzin ....
Poszedłem na strych ( bo tam się znajduje sprzęt TP-LINK WR3420. A tam 3 kable wpięte ( 3 tunery) ale pomimo to świecą się 4 lampki ( tak jakby 4 kable były wpięte ). Po chwilach kombinacji okazało się że routerowi się coś... pomieszało. Lampka 3 pracujeidentycznie jak 4.. Po wpięciu kabla w 3 gniazdo zaświecają się obie lampki i działają identycznie. Po wpięciu w 4 gniazdo nic się nie dzieje. Komputer wywala nie podłączono kabla...
Zauważyłęm też że pomimo 2 anten 5dbi sygnał piętro niżej już miał tylko 3 kreski na 5.
Wymieniłem oprogramowanie itp... nie zmieniło to nic...
Postanowiłem skonfigurować i podpiąć starego poczciwego wr543g EXTANDED RANGE. Zapiąłęm mu antene 5 dbi. Piętro niżej zasięg FULL . Wszystko ładnie hula.
Tyle że wczoraj zadzwonili z propozycją internetu 20 Mb na antenie Mimo. Pan też stwierdził że mój Router nie podoła chyba więc żebym go w przyszłości wymienił...
Czy tak będzie to się okaże... Jednak w starym routerze miałem możliwość dzieciom blokować strony internetowe oraz o określonychgodzinach wyłączać internet. Obecny takich funkcji nie posiada ( pomimo najnowszego oprogramowania)
Dysponując budżetem ok 200 zł chciałbym abyście mi poradzili W jaki sprzęt zainwestować.
NIe mam jakichś ustalonych prefernecji itp Jednakże widzęże coraz więcej routerów oferuje możliwość pracy na 5 ghz... Tylko ?? Czy to ma sens ?? Telefony mam wprawdzie nowe ( G2 L9II itp) tylko że i one zapewne nie obsługują 5 GHZ...
Polećcie coś co posłuży z2-3 lata.
Oczekuje Portu USB oraz sporego zasięgu ( router na strychu i sygnał musi wysłać 2piętra niżej)