Temat: Nowe gargoyle kiedy ?

Witam

Z góry sorki jak temat istnieje, ale na stronie gargoyle widzę że jest wersja 1.8 stable więc moje pytanie "czy" a jak już to kiedy będzie polska wersja numeracji 1.8 ??

Głównie mi zależy na TL-WR1043ND V2 i Tl-MR3420 V2

2

Odp: Nowe gargoyle kiedy ?

Polska w sensie moja, nie. Polska w sensie że możesz sobie język doinstalować tak.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez tptomek 2015-10-30 19:06:50)

Tak, dokładnie Cezary TWOJA wersja bo jest najlepsza a zależy mi na obsłudze modemu LTE na obu routerach smile a niestety nie znam się na tyle aby samemu dogrywać pakiety a standardowo nie posiada przynajmniej wersja 1.6 nie posiadała.

4

Czego wersja 1.6 nie posiada?

5

Zainstaluj sobie OpenWrt Chaos Calmer + Luci i będziesz zadowolony.
Nie powinno być problemów z modemami LTE o ile prądowo sam ruter się wyrobi.
Na Gargoyle nie ma co czekać wersja 1.8 jest jeszcze bardzo niedopracowana.

| C2600 @ OpenWrt 21.02 / LuCi -> sieć gościnna, WINS serwer, VLAN, DLNA, multiwan
| WDR4300 @ OpenWrt 21.02 / LuCI -> extroot, sieć gościnna, WINS serwer
| MR3020 @ MiFi 17.01 -> E3372 HiLink
| WR842ND v2 @ Gargoyle PL 1.13.0 -> testy

6

Cezary napisał/a:

Wersja eng po zainstalowaniu z ich strony nie posiadała obsługi modemów przynajmniej ja nic takiego nie miałem nie wiem jak jest z ta wersja 1.8 nie chce ryzykować i na marne instalować.

7 (edytowany przez build000 2015-10-31 14:13:20)

tptomek napisał/a:
Cezary napisał/a:

Wersja eng po zainstalowaniu z ich strony nie posiadała obsługi modemów przynajmniej ja nic takiego nie miałem nie wiem jak jest z ta wersja 1.8 nie chce ryzykować i na marne instalować.

Ogólnie to nie wiem czym ryzykujesz (zawsze przecież możesz zrobić backup ustawień i wgrać coś innego, a później wrócić do tego co miałeś i przywracając zachowane ustawienia ze zrobionego wcześniej backupu) - przynajmniej stwierdzisz empirycznie czy to czego szukasz to działa, czy nie działa.
Jakby to powiedzieć...może ktoś napisze co korzystał z tego, ale jak nie...to nie oczekuj, że ktoś specjalnie będzie instalował, żeby to potwierdzić, lub nie, i dać Ci tym samym zadowalającą odpowiedź w tym wątku forum na nurtujący Cię temat...
wink

8

Nie ma hlinków. Nie ma ncm, qmi kuleje (poprawiłem to w gałęzi 1.9 bo już patrzeć na to nie mogłem). Ma zwykłe 3g.

9

Przecież jest już dostępna gałąź 1.9.x gargulca - właśnie poprawiałem fabrykę ( przyciski reset i wifi on/off) w kompilacji gargoyle 1.9 revision 098100b OpenWrt revision r47335 smile
Jak na razie działa ok smile
Ale czekam na obrazy Cezarego jak wszyscy chyba smile

Xiaomi 3G Cezarego (!), Xiaomi 4 i 4A z Openwrt by Obsy i Pandorabox 19.2, modem fiber ZTE 660, NAS Qnap 453mini, net 250/25Mb/s, hackintosh

10

Gdzie można ściągnąć gargoyle 1.9.x

11

Nie zostało jeszcze oficjalnie wydane. Na forum gargoyle znajdziesz obrazy robione przez ispyisail.

12

Ispyisail dodaje co kilka dni nowe kompilacje - aktualna jest z dzisiaj smile
Nie wiem jak na inne routery ale na moim 3700v2 działa dobrze a przejscie z wersji Cezarego 1.6.2.2 było bezboleśne ( na szczęście smile.

Xiaomi 3G Cezarego (!), Xiaomi 4 i 4A z Openwrt by Obsy i Pandorabox 19.2, modem fiber ZTE 660, NAS Qnap 453mini, net 250/25Mb/s, hackintosh

13

yabba235 napisał/a:

Ispyisail dodaje co kilka dni nowe kompilacje - aktualna jest z dzisiaj smile
Nie wiem jak na inne routery ale na moim 3700v2 działa dobrze a przejscie z wersji Cezarego 1.6.2.2 było bezboleśne ( na szczęście smile.

mnie jakoś nie chce działać tryb client/bridge. Nie łączy i kropka. Więc nie polecałbym tego wynalazku...

14

Ten wynalazek to bieżąca gałąź deweloperska. Tam dużo rzeczy nie działa lub działa inaczej, to się nie nadaje do codziennego używania. Chyba że używasz router jako zwykły router i gui jest tylko dla ozdoby.

15

Demonizujecie - nie potrzebuję wodotrysków, tylko openvpn a ten działa dobrze.
Przez tydzień pracy niemal nonstop żadnych zwiech i rwania wifi.
Router to router, a z gui wszystko ustawiłem ( oprócz przycisków smile).
Radio też jakby szybciej działało w porównaniu z AA.
Poza tym pisałem, że też czekam na gargulca od Cezarego, ale skoro nie ma to trzeba sobie jakoś radzić.
( LUCI do mnie nie przemawia więc obrazy openwrt cc Cezarego odpuściłem smile)
Nikogo nie namawiam do instalowania tych obrazów, ktoś tylko pytał, czy jest gargoyle CC to odpisałem że tak.
Przy okazji są też obrazy gargoyle DD ale to chyba za duży skok na przód.

16

Będziesz chciał za tydzień doinstalować jakiś pakiet z modułem kernela i co, cały system będziesz stawiać od nowa, bo w międzyczasie się pozmienia? Korzystanie z takich wersji jest trochę ryzykowne, a już na pewno niewygodne.

Wrzuć sobie stabilne CC, poświęć dwa dni na oswojenie się z konsolą i konfiguracją, a już nigdy nie będziesz chciał wracać do Gargoyle.

17

pepe2k napisał/a:

Wrzuć sobie stabilne CC, poświęć dwa dni na oswojenie się z konsolą i konfiguracją, a już nigdy nie będziesz chciał wracać do Gargoyle.

Święte słowa.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

18

Ja też stałem przed takim dylematem, jednak dwóch rzeczy nie umiem sobie ustawić na CC którego już dłuższy czas używam, a były i są w standardzie w Gargoyle. Mianowicie między innymi limitu prędkości downloadu (czy też quota) dla poszczególnych (bądź grupy) ip czego bardzo mi brakuje.

19

Gruberek napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Święte słowa.

Tym tokiem rozumowania to gargoyle jest niepotrzebne - przecież jest konsola smile
Nie tędy droga, jak bym chciał NIE MIEĆ gui, to wogóle się nie przejmuję gargoylem czy innymi odmianamy tylko biorę czyste openwrt.

To samo można powiedzieć o wszelkim gui do linuksa - po co skoro jest konsola ???

Na szczęście konsolowcy to mniejszość i my, lamerzy mamy gui do wyboru, bo inaczej to dalej pracowalibyśmy w dosie na nortonie smile
Konsola to uzupełnienie gui, nigdy odwrotnie - piszę o sobie oczywiście smile

20

simono napisał/a:

Ja też stałem przed takim dylematem, jednak dwóch rzeczy nie umiem sobie ustawić na CC którego już dłuższy czas używam, a były i są w standardzie w Gargoyle. Mianowicie między innymi limitu prędkości downloadu (czy też quota) dla poszczególnych (bądź grupy) ip czego bardzo mi brakuje.

To też się da z konsoli, ale ja nie wiem jak smile

21

yabba235 napisał/a:
Gruberek napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Święte słowa.

Tym tokiem rozumowania to gargoyle jest niepotrzebne - przecież jest konsola :)
Nie tędy droga, jak bym chciał NIE MIEĆ gui, to wogóle się nie przejmuję gargoylem czy innymi odmianamy tylko biorę czyste openwrt.

To samo można powiedzieć o wszelkim gui do linuksa - po co skoro jest konsola ???

Na szczęście konsolowcy to mniejszość i my, lamerzy mamy gui do wyboru, bo inaczej to dalej pracowalibyśmy w dosie na nortonie :)
Konsola to uzupełnienie gui, nigdy odwrotnie - piszę o sobie oczywiście :)

To co Ty musisz sobie w Gargulcu wyklikać myszką w 3 minuty, ja zrobię w konsoli, w pół minuty. Ale, co kto lubi.

22 (edytowany przez jarek7714 2015-11-04 19:52:30)

tptomek napisał/a:

Posiada, jednakże różna jest zawartość softu dla konkretnych modeli routerów- nie dla każdego routera (nie tak jak u Cezarego, że wszystko na full smile ).                                                                                                                                                                           

yabba235 napisał/a:

Demonizujecie - nie potrzebuję wodotrysków, tylko openvpn a ten działa dobrze.

Już tylko dla tego-jeżeli działa to dobrze, a nie potrzebujemy innych dodatków, warto użyć tego softu. Obrazy Cezarego oparte na CC z Luci są w swej zawartości uniwersalne i sprawdzone (budowa i support bezcenne), jednak niektórzy raz będą mieli kłopot z zainstalowaniem OpenVPN, dwa nawet nie będą mieli gdzie (na wielu routerach zabraknie miejsca we flash, o konfiguracji serwera/klienta nie wspomnę), w Gargoyle konfiguracja jest łatwa prosta i przyjemna smile (dlatego do dziś używam na 2 routerach obsługujących połączenie 3G-LTE/CDMA softu 1.6.2.2, na innym od wiosny BB 1.7.2-nawet go nie aktualizowałem do 1.8, bo działa bdb na DIR-825, obsługując mini monitoring on-line, dynamiczny QoS na ok. 10 urządzeń i jest klientem OpenVPN oczywiście).   

pepe2k napisał/a:

Będziesz chciał za tydzień doinstalować jakiś pakiet z modułem kernela i co, cały system będziesz stawiać od nowa, bo w międzyczasie się pozmienia? Korzystanie z takich wersji jest trochę ryzykowne, a już na pewno niewygodne.

Wow, wow, spokojnie-@pepe2k nie jesteś nawet przeciętnym użytkownikiem OpenWRT, a co dopiero takim który zaczyna używać tego softu (Tobie to GUI w ogóle nie jest potrzebne, czysta konsola w zupełności wystarczy smile, dla niewtajemniczonych wyjaśnie że kolega ma też swój wkład w OpenWRT-tworząc u-booty dla routerów, znawca hardware od "podszewki" ).                                             Używam obrazów CC z Luci od Cezarego (NexxWT3020-obsługa webcam+3ginfo, które pobiera dane z HiLinka obsługiwanego przez WDR3600 z Gargoyle 1.6.2.2) i do puty Luci nie zostanie zastąpione innym rozwiązaniem graficznym to choćby OpenWRT doszło do gałęzi ZZ, zawsze Gargoyle z GUI będzie wynik 1:0 (obsługa przez GUI Luci jest koszmarna-dla przykładu modem E3372 połączony NDIS NCM-jest niewidoczny WAN w statusie, klient DDNS na publicznym IP nie działa, dane do połączenia identyczne przepisane z Gargoyle 1.6.2.2, na którym działa świetnie smile, statusy użycia danych na interfejsach rozsypują się… i jeszcze pogratulować sukcesu konfiguracji przez GUI OpenVPN jak już zainstalujemy go z sukcesem big_smile ).

23 (edytowany przez tptomek 2015-11-04 20:59:05)

jarek7714 napisał/a:
tptomek napisał/a:

Posiada, jednakże różna jest zawartość softu dla konkretnych modeli routerów- nie dla każdego routera (nie tak jak u Cezarego, że wszystko na full smile

I o to mi chodzi, nie jestem aż tak zielony i na pewno bym coś z czasem załapał na konsoli ale czasami zdarza się że ktoś w rodzinie musi włączyć wifi domyślnie jest off itp a mnie nie ma.

Zresztą od kiedy pamiętam jeszcze na starszych maszynach korzystam na Gargoyle od Cezarego mają wszystko co mi potrzebne a nawet ponad to. Ja mam 2x router, pierwszy to główny połączony poprzez wifi z ISP lub czasami podpięty modem i korzysta z LTE do niego są podpięte poprzez kabel bramka VOIP oraz drugi kabel idzie do pokoju i tam już jest drugi router który też działa głównie na kablu ale właśnie czasami wifi.

Mogłem siedzieć na oryginale ale one nie wspierają modemów LTE na WR1043ND na drugim MR3420 i owszem ale zamula.

Nowsza wersja potrzebna tylko po to aby mieć aktualną i z naprawionymi ewentualnymi błędami i tyle.