tptomek napisał/a:Wersja eng po zainstalowaniu z ich strony nie posiadała obsługi modemów przynajmniej ja nic takiego nie miałem nie wiem jak jest z ta wersja 1.8 nie chce ryzykować i na marne instalować.
Posiada, jednakże różna jest zawartość softu dla konkretnych modeli routerów- nie dla każdego routera (nie tak jak u Cezarego, że wszystko na full
).
yabba235 napisał/a:Demonizujecie - nie potrzebuję wodotrysków, tylko openvpn a ten działa dobrze.
Już tylko dla tego-jeżeli działa to dobrze, a nie potrzebujemy innych dodatków, warto użyć tego softu. Obrazy Cezarego oparte na CC z Luci są w swej zawartości uniwersalne i sprawdzone (budowa i support bezcenne), jednak niektórzy raz będą mieli kłopot z zainstalowaniem OpenVPN, dwa nawet nie będą mieli gdzie (na wielu routerach zabraknie miejsca we flash, o konfiguracji serwera/klienta nie wspomnę), w Gargoyle konfiguracja jest łatwa prosta i przyjemna
(dlatego do dziś używam na 2 routerach obsługujących połączenie 3G-LTE/CDMA softu 1.6.2.2, na innym od wiosny BB 1.7.2-nawet go nie aktualizowałem do 1.8, bo działa bdb na DIR-825, obsługując mini monitoring on-line, dynamiczny QoS na ok. 10 urządzeń i jest klientem OpenVPN oczywiście).
pepe2k napisał/a:Będziesz chciał za tydzień doinstalować jakiś pakiet z modułem kernela i co, cały system będziesz stawiać od nowa, bo w międzyczasie się pozmienia? Korzystanie z takich wersji jest trochę ryzykowne, a już na pewno niewygodne.
Wrzuć sobie stabilne CC, poświęć dwa dni na oswojenie się z konsolą i konfiguracją, a już nigdy nie będziesz chciał wracać do Gargoyle.
Wow, wow, spokojnie-@pepe2k nie jesteś nawet przeciętnym użytkownikiem OpenWRT, a co dopiero takim który zaczyna używać tego softu (Tobie to GUI w ogóle nie jest potrzebne, czysta konsola w zupełności wystarczy
, dla niewtajemniczonych wyjaśnie że kolega ma też swój wkład w OpenWRT-tworząc u-booty dla routerów, znawca hardware od "podszewki" ). Używam obrazów CC z Luci od Cezarego (NexxWT3020-obsługa webcam+3ginfo, które pobiera dane z HiLinka obsługiwanego przez WDR3600 z Gargoyle 1.6.2.2) i do puty Luci nie zostanie zastąpione innym rozwiązaniem graficznym to choćby OpenWRT doszło do gałęzi ZZ, zawsze Gargoyle z GUI będzie wynik 1:0 (obsługa przez GUI Luci jest koszmarna-dla przykładu modem E3372 połączony NDIS NCM-jest niewidoczny WAN w statusie, klient DDNS na publicznym IP nie działa, dane do połączenia identyczne przepisane z Gargoyle 1.6.2.2, na którym działa świetnie
, statusy użycia danych na interfejsach rozsypują się… i jeszcze pogratulować sukcesu konfiguracji przez GUI OpenVPN jak już zainstalujemy go z sukcesem
).