Temat: TP-Link 1043ND jak ustawić Gigabit dla interfejsu WAN?

Podpowiedzcie, proszę, jak wymusić gigabitowy interfejs po stronie WAN? Mam go podpiętego do modemu GPON, któego wyjście obsługuje gigabitowy interfejs i kiedy na próbę podpinam go po stronie LAN TP-Linka, tak się to zestawia. Po stronie WAN, niestety fastethernet się negocjuje. Z danych technicznych TP-Linka wynika, że interfejs WAN też piwinien być gigabitowy. Jak to przekonfigurować?

2

Odp: TP-Link 1043ND jak ustawić Gigabit dla interfejsu WAN?

Może masz wana nadpalonego, w takim przypadku nic nie dasz rady w sofcie zrobić. W ostateczności, możesz wydzielić vlana na jeden port lan i przekonfigurować wan na niego. To się da wyklikać w LuCI nawet. Tylko, że jak masz 1043v1 to przepustowość wan do lan będzie tak mizerna, że nawet fast ethernet wystarczy.

3

Winna może też być źle zaciśnięta RJ-tka lub uszkodzona jedna żyła w kablu, posprawdzaj okablowanie.
Najprościej to sprawdzisz przepinając na chwilę kabel do któregoś portu LAN, jak zaświeci na giga to znaczy że wan masz nadpalony albo coś grzebałeś i wymusiłeś swiczowi na tym porcie 100Mb/s (domyślnie jest auto).
Co do v1 to u mnie wyciąga do 250Mb/s.

Archer C7 v.2 + LEDE by Cezary http://beta.speedtest.net/pl/result/6621599402

4

@snifer
Ale to przy wyłączonym nacie rzecz jasna? Bo normalnie na fabrycznym sw ma 120-130Mbps z wan do lan, a na Openwrt o wiele mniej.

5 (edytowany przez build000 2015-10-19 11:25:40)

Był jakiś patent w /etc/config/network (poza oczywiście wklepaniem na sztywno bigframes), gdzie się w sekcji switch, albo vlan wklepywało...qrna...gdzieś zapodziałem te konfigi stare - w każdym bądź razie są jakieś opcje na to.

EDIT:
Coś w ten deseń pamiętam przyspieszało mi, i po LAN, i po WAN:

config switch
    option name 'rtl8366rb'
    option reset '1'
    option enable_vlan '1'
    option enable_vlan4k '1'

6

Były. Nie przenosiłem tego do nowych wersji.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

unreal napisał/a:

@snifer
Ale to przy wyłączonym nacie rzecz jasna? Bo normalnie na fabrycznym sw ma 120-130Mbps z wan do lan, a na Openwrt o wiele mniej.

Miałem tyle na BB z połaczeniem pppoe + nat (to w stopce robiłem na BB), na CC przeszedłem z miesiąc temu i faktycznie spadło (nie testowałem po upgradzie). Teraz mam na speedtest.net ok 130/110, sonda Samknows pokazuje ok 200/140 (na BB było 260/170)
Coś w CC się chyba przytyka.

Archer C7 v.2 + LEDE by Cezary http://beta.speedtest.net/pl/result/6621599402