1 (edytowany przez robert 2015-10-06 19:10:59)

Temat: Gargoyle 1.8.0

Dawno mnie tu nie było bo od czasu zainstalowania wersji 1.6...... nic złego się nie działo na moich kilku routerkach.
Pytanie: Czy mogę (bez opcji zachowania ustawień) wgrać od razu wersję 1.8.0 ???? Wolę się upewnić niż potem się martwić.
Czy jakieś spostrzeżenia może już ktoś ma po wgraniu tej wersji?

2

Odp: Gargoyle 1.8.0

Gargoyle 1.8.x nie kilku opcji których miało moje 1.6.x. Więc zależy czego używasz i na jakim routerze.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za info. W takim razie skoro działa stare to po co ruszać :-) -jak mawiają. Na marginesie chciałem to wrzucić na WDR3600 ale w takim przypadku zrobię próbę na innym.

4 (edytowany przez robert 2015-10-07 13:41:08)

Po kilkunastu wgrywaniach firmware z 1.6 do 1.8 w różnych kombinacjach i wracaniu do 1.6 router po chyba 10 próbie nie wstał. Skończyła się zabawa :-) 
Na marginesie na TP-Linku MR3220 1.8 nie działał dobrze. Wgrany pakiet PL i tak nie działał, problemy z wgrywaniem innych pakietów. Np po resecie aby wgrywał się tylko jeden pakiet z dodatków a pozostałe już nie. I tak po przywróceniu do 1.6 tego od Erica router działał prawidłowo.

Niestety po kilku kolejnych operacjach po powrocie z 1.8 na 1.6 router umarł. Dobrze, że nie robiłem tego na WDR3600 bo do najtańszych nie należy. Świeci się tylko kontrolka Power i Lan po podłączeniu kabla. SYS (chm :-) nie widzę) - nie świeci.

5

robert napisał/a:

Po kilkunastu wgrywaniach firmware z 1.6 do 1.8 w różnych kombinacjach i wracaniu do 1.6 router po chyba 10 próbie nie wstał. Skończyła się zabawa :-) 
Na marginesie na TP-Linku MR3220 1.8 nie działał dobrze. Wgrany pakiet PL i tak nie działał, problemy z wgrywaniem innych pakietów. Np po resecie aby wgrywał się tylko jeden pakiet z dodatków a pozostałe już nie. I tak po przywróceniu do 1.6 tego od Erica router działał prawidłowo.

Po prostu za mało miejsca masz na tym routerze... OpenWrt i kernel z wydania na wydanie puchną.

robert napisał/a:

Niestety po kilku kolejnych operacjach po powrocie z 1.8 na 1.6 router umarł. Dobrze, że nie robiłem tego na WDR3600 bo do najtańszych nie należy. Świeci się tylko kontrolka Power i Lan po podłączeniu kabla. SYS (chm :-) nie widzę) - nie świeci.

No to teraz musisz się zaopatrzyć w adapter USB-UART i postawić go na nogi z poziomu bootloadera.
W kwestii adaptera: znajdź sobie coś na układzie CP2102 - sprawdzone i pewne.

6

Małe OT: Eryk ma problem z wydaniem 1.9 bo gargoyle/CC już się w 4MB nie mieści...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

Cezary napisał/a:

Małe OT: Eryk ma problem z wydaniem 1.9 bo gargoyle/CC już się w 4MB nie mieści...

Niech jeszcze bardziej rozdmuchane HTML/JS tam wsadza, to niedługo i w 8 MB się nie zmieści wink