1

Temat: w czym problem jeśli to nie router? (problm ze streamingiem filmów HD)

Witam,
Jakiś czas temu w dziale OpenWRt utworzyłem temat w którym pytałem o router jaki powinienem kupić by filmy trzymane na dysku sieciowym (podłączony przez USB do routera + Samba) nie cięły się gdy je odtwarzam na komputerze.

Dostałem info, że mój router (ASUS WL 500G premium V2) ogólnie ma słabe parametry, więc muszę mieć coś mocniejszego, by poradzić sobie z problemem, lub nawet zakupić inne urządzenie jako typowy NAS.

Myślałem, że wina tkwi w routerze, ale...

Ostatnio kupiłem sobie Malinkę 2. Zainstalowałem OSMC i co?? SZOK!!
Żaden z filmów HD odtwarzanych z tego samego dysku przez sieć nie zacinał się. Czyli to nie wina routera a windy, lub komputerów. W domu mam 3 komputery z win 7. Na wszystkich filmy się przycinały. na malince idzie wszystko gładko.

Gdzie szukać przyczyny?? czy to może być wina samego systemu?? Może gdybym spróbował na którymś z tych komputerów uruchomić jakiegoś linuksa z USB i zobaczył jak chodzą filmy?

2

Odp: w czym problem jeśli to nie router? (problm ze streamingiem filmów HD)

Robi się ciekawie smile Możesz uruchomić ubuntu z płyty dvd i zobaczyć.

Ale mimo wszystko - asus i tak wydajnością usb nie grzeszy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Witam, jestem nowym użytkownikiem choć obserwuje forum z względu na otwarte oprogramowanie routerów już od dłuższego czasu. Posiadam WR842ND v2 i borykam się z wolnymi transferami po wifi zarówno na Gargoyle jak i ori, transfer przy kopiowaniu z laptopa na laptopa to max 10Mb/s a realnie ok 1 megabajta na sekundę a wszystkie urządzenia są w jednym pomieszczeniu, sytuacja tak samo wygląda z pendrivem podłaczonym do portu USB routera. Podobnie jak w temacie też używam streamingu tyle że na TV i w przypadku plików o wyższym bitracie zaczynają się problemy z odtwarzaniem, chociaż po updacie na windows 10 zauważyłem poprawę w stosunku do 7. Podobnie jest na innym routerze rb751u. Nie wiem dokładnie gdzie leży problem, czy to wina routerów bo oba szału wydajnościowo pewnie nie robią.. Czy zmiana na inny pomoże? Jeśli tak to co w granicach 200zł można nabyć? Nie koniecznie musi być openwrt choć myślę nad 1043v2 lub archerem c5 bo to akurat w tej cenie. Dodam że w lapotopach są karty N atherosa, laptopów jest w domu jednorodzinnym 4, eter czysty.

4

Na oryginalnym nie możesz mieć tak małej wydajności. Jesteś pewien tych kart w laptopie?

5

Pod jakim względem pewien? Czy nie są uszkodzone? W oknie stanu w windows 10 widzi szybkość połączenia 300Mb oprócz jednego laptopa ale tam jest karta jeszcze w standardzie g, mimo wszystko jego nie biorę pod uwagę bo w reszcie jest Nka. Nie wiem czy to ma znaczenie ale router jest wpięty w trybie AP(net z urządzenia mikrotika z radiówki pracującej na 5Ghz). Jeśli nie wierzysz to mogę zrobić zrzut ekranu podczas kopiowania dużego pliku z jednego laptopa na drugi. Nie spodziewam się jakiej strasznej wydajności jak po kablu ale szybciej ściągam z internetu pliki niż poprzez LAN(złącze 8Mb/s w nocy x2 i te 16 spokojnie wyciągam).

6

Na oryginalnym sofcie musi działać najwydajniej. Jak masz takie mizerne wyniki to albo router fizycznie padł, albo masz coś z klientami.

7

Obydwa? Jakie powinny być transfery po LANie(wartości orientacyjne)? Sam już zwątpiłem, nie mam żadnej innej sieci w pobliżu żeby się nakładały. Karty sieciowe wyglądają na ok, same transfery na USB są 4MB przy odczycie, ok 2-3 zapisu. Nie mówię już o transferze z urządzeń na androidzie po FTP, w takim przypadku to jest do 1MB/s przy kopiowaniu video nagranego HTC desire 610 na USB przy routerze..

8

Albo albo, znajdź problem. Łatwo to zweryfikujesz stawiając inny router.

9

Mimo meczu postawiłem mikrotika rb751u-2hnd, transfery z 1 skoczyły na 9-11MB/s(jeden połączony z prędkością 150Mb/s ), Jakie wartości są przy kopiowaniu jednego dużego pliku dla dwóch kart w standardzie N? Rozumiem że są to wartości zależne też od wydajności samego routera. Tplink idzie w przyszłym tygodniu na serwis, a później na sprzedaż, co zatem zamiast niego?