Temat: Kompilacja systemu Chaos Clamer

Witam. Mam pytanie co do kompilacji systemu Chaos Clamer. Pobrałem źródła. Włączyłem opcję FPU emulator  w  systemie. Podczas kompilacji nie dostrzegłem żadnego błędu. Gdy wgrałem oprogramowanie na router WDR4300 nie ma interface graficznego. Działa tylko konsola. Czy może ktoś mi wyjaśnić dlaczego? Co może być błędem zniknięcia całkowicie Luci?

2

Odp: Kompilacja systemu Chaos Clamer

Nie zaznaczyłeś LuCI w konfiguracji.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

3

smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4 (edytowany przez yoositack 2015-09-24 10:08:40)

Ktoś mi powie gdzie to jest? Nie mogę tego znaleźć. To jest w kernelu czy menuconfig?

5

W menuconfig, pod warunkiem że zainstalowałeś feedsy (patrz poradnik o kompilacji).

6

Instalowałem. Dzięki za pomoc. Będę szukał jak nie to się odezwę smile

7 (edytowany przez build000 2015-09-24 20:39:02)

Najprościej rzecz ujmując to sprowadza się do wydania kolejnych komend (gdy robisz to po raz pierwszy):

git clone git://git.openwrt.org/15.05/openwrt.git
cd openwrt
make package/symlinks V=s
make menuconfig

Zaraz po wydaniu ostatniej komendy pojawia Ci się sekcja główna (pseudografika konsolowa z użyciem/w oparciu o ncurses), w której już masz to co potrzebne - "LuCI" (a w tej sekcji wszystko czego potrzebujesz w tym zakresie  - reszta zawsze dodaje się automatycznie, co jest wymagane jako zależność do tego co zaznaczasz niezależnie/po raz pierwszy, lub nie wynika już z wcześniej zaznaczonego profilu routera).
Dalej to już chyba oczywiste...jak chcesz mieć coś w obrazie zaznaczasz jako "*", co uzyskasz wielokrotnie wciskając klawisz "SPACE".
Jeżeli chcesz uninknąć niespodzianek w czasie budowy z nieściągniętymi pakietami i errorem z tego powodu, zanim wydasz główne polecenie make, dajesz

make download V=s

Powtarzasz to dotąd, aż się wszystko zassie (czasem trzeba ustawiać swoją sieć inaczej, bo mogą być blokowane niektóre z adresów ze źródłami, lub w ich plikach Makefile pozmieniać adresy ręcznie - zależy co dla Ciebie wygodniejsze lub bardziej odpowiednie).
na koniec

make

I to cała bajka.
Przełącznika "V=s" możesz użyć też w trakcie głównego/ostatecznego "make" budującego - wtedy każda istotna operacja w trakcie kompilacji jest wyświetlana, co pomaga łatwiej wychwycić potencjalne błędy, jak (o ile) są/mogące się pojawić. Jak masz więcej rdzeni w procku możesz też pobawić się przełącznikiem "-j", aby przyspieszyć całość operacji/całego procesu ostatecznej budowy, np. gdy masz 4 rdzenie w procku dajesz "-j4".

8 (edytowany przez yoositack 2015-09-28 12:44:23)

Muszę odświeżyć temat. Po kompilacji wgrałem system na router. Wszystko ładnie śmiga w interface graficznym jak i konsoli. Tylko podczas instalacji jakiegokolwiek pakietu wywala coś takiego:

Collected errors:
 * satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for kmod-nf-nathelper-extra:
 *     kernel (= 3.18.20-1-7bed08fa9c06eb8089e82c200340ec66) *     kernel (= 3.18.20-1-7bed08fa9c06eb8089e82c200340ec66) * 
 * opkg_install_cmd: Cannot install package kmod-nf-nathelper-extra.

Proszę o pomoc? Podczas kompilacji nie zauważyłem żadnego błędu. widocznie musiałem go jakoś przeoczyć albo to nie wina podczas kompilacji.

9

To co zawsze: jak sam kompilowałeś to masz masz moduły kernela też instalować od siebie z nie z repo openwrt. Nawet w faq już to dawno umieściłem.