Temat: Klient proxy na OpenWRT

Sytuacja: w sieci firmowej po podłączeniu kabla LAN do laptopa wszystko ładnie się konfiguruje po DHCP, jedyna zmiana jaką muszę zrobić, aby mieć dostęp do internetu, to skonfigurować sieć w Firefoxie, aby łączył się przez firmowe proxy 192.168.50.40 na porcie 8080.

WR703n na openwrt (Rooter) wpięty zamiast laptopa do sieci firmowej udostępnia mi ją bezprzewodowo. Wszystko ładnie działa, ale za każdym razem kiedy jestem w pracy muszę zmieniać w Firefoxie proxy na firmowe, a kiedy jestem w domu na "bez proxy".

Teraz pytanie - w jaki sposób skonfigurować proxy w samym OpenWRT, abym nie musiał za każdym razem zmieniać proxy w przeglądarce?

2

Odp: Klient proxy na OpenWRT

Zakładając że w firmie i w domu masz inną adresację wanu to możesz sobie uruchamiać tinyproxy na takim ip i porcie jeżeli wykryje adresację domową.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

jest inna, ale routerek zostaje w firmie (mam ich parę sztuk), więc chciałbym na stałe zmienić w nim ustawienia, tak, żeby korzystał z proxy firmowego przez cały czas i żebym nie musiał nic zmieniać w Firefoxie

Czyli muszę na nim zainstalować pakiety tinyproxy oraz luci-app-tinyproxy (dla mniej zaawansowanych jak ja)?

4

Ale ja pisałem od odwrotnej sytuacji - że masz w firefoxie ustawione to proxy na stałe, więc w domu wystawia ci specjalnie proxy.

Jak chcesz tak jak napisałeś to musisz poszukać proxy który potrafi wykonać taką autoryzację, tinyproxy do niedawna niepotrafił. Może squid bez cache ?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez maryjan1 2015-09-22 12:39:59)

Obawiam się, że to przekracza moje możliwości. Pozostanie mi za każdym razem zmieniać konfigurację przeglądarki ręcznie sad Nie spodziewałem się, że to taki problem. No trudno, ale dzięki. Przynajmniej nie będę tracił czasu na z góry przegraną walkę z tinyproxy.