Temat: Powrót do oryginalnego firmware TP-LINK

Po "sparzeniu" się DD-WRT na urządzeniach TP-LINK: WR740N(v2)/741ND(v1.9)/841N(v7) chciałbym się dowiedzieć o możliwość przywrócenia oryginalnego oprogramowania po wgraniu openWRT/Gargoyle na ruter. Czy są dostępne tzw. "webrevert" biosy? Czy mogę wgrać taki bios - od DD-WRT? (http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=85237)
Czy możecie opisać w jaki sposób przywrócić oryginalny soft z openWRT/Gargoyle?

Sparzyłem się bo chciałem stworzyć sieć WDS - po mimo poprawnego skonfigurowania - sieć działała od kilku godzin do 2 dni max. Za każdym razem zwisał główny ruter - siadało "radio" (podmieniałem WR841N na WR1043ND ale nic to nie pomagało). Próba przełączenia WR740N/WR841N w tryb "client bridge" nie powiodła się - bo są jakieś bugi w DD-WRT (w dużym skrócie, więcej można poczytać na forum DD-WRT - masa ludzi ma problem!).

Od kliku dni przeglądam fora i czytam n/t alternatyw dla DD-WRT. Wiele pozytywnych opinii znalazłem właśnie o Gargoyle. Znalazłem soft dla WR1043 i WR741ND ale brak dla WR841N(v7) [jest openWRT ale bez Gargoyle] i WR740N(v2) [ten chyba nie jest "wspierany przez openWRT].
Potrzebuje "proste" funkcjonalności na tych ruterach: tryb AP, AP+WDS, client bridge oraz konfigurację przez weba!

2

Odp: Powrót do oryginalnego firmware TP-LINK

Po prostu instalujesz oryginalne oprogramowanie przy pomocy narzędzia mtd. Przez www różnie to bywa, niekiedy nie chce przyjąć oryginalnego softu.

841 v7 nie jest wspierany bo backfire tego nie wspiera, trunk już tak. Tak samo jest 740 (chociaz v1 działa, v2 nie miałem okazji).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czy możesz coś więcej napisać n/t MTD? Jestem "widowsiarzem" i z do linuxa bez "manuala" nie podchodzę ;-(
A jak sobie można pobrać taki obraz z Gargoyle dla 841 v7?

na wiki.openwrt.org znalazłem:
http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr740n
co oznacza WIP?

4

WorkInProgress

Z OpenWrt instalujesz w ten sposób: http://eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd#i … japrzezmtd
Z DD-WRT podobnie, tylko tam partycja nazywa się "linux" nie "firmware", czyli: mtd -e linux -r write code.bin linux

Nie możesz pobrać bo go nie ma. Najpierw trzeba przeportować wsparcie dla v1 z trunka do backfire, a później na tym zbudować gargoyle.

5

Cezary napisał/a:

WorkInProgress

Z OpenWrt instalujesz w ten sposób: http://eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd#i … japrzezmtd
Z DD-WRT podobnie, tylko tam partycja nazywa się "linux" nie "firmware", czyli: mtd -e linux -r write code.bin linux

Nie możesz pobrać bo go nie ma. Najpierw trzeba przeportować wsparcie dla v1 z trunka do backfire, a później na tym zbudować gargoyle.

Czyli pozostaje czekać ale ... szukałem dalej i znalazłem info że tryb "client bridge" też nie działa na openWRT dla WR741ND:
https://forum.openwrt.org/viewtopic.php … 70#p124270

Czy ktoś to może potwierdzić ?

6

Właśnie udzieliłem Ci odpowiedzi na openrouter.info. Nie, nie spiera, jak całe openwrt na atherosie.

7

Widzę że jesteś bardzo aktywny ;-)

Generalnie tryb "client bridge" działa pod DD-WRT dobrze dla WR1043ND ...
A możesz napisać coś więcej n/t obsługi tego trybu przez gargoyle?

Kupiłem już 3x WR740N, 1x WR741ND, 1x WR841N i 3x WR1043ND i jestem załamany bo muszę w 2 lokalizacjach rozpropagować bezprzewodowy net "stabilnie" by wszystkie urządzenia były w jednej sieci/podsieci.
Homeplugi nie wchodzą w "rachubę" bo są różne obwody ;-(
Jak na razie tylko WR1043ND działa poprawnie. Będę teraz testować "stockowe" firmware - zobaczymy jak będzie działać tryb WDS stworzony przez TP-LINK (a jest to coś a'la client bridge !!!)

8

Na openwrt wds też działa. Gargoyle robi tzw. arp-nat'a. Tez to działa.

9

Czyli podsumowując:
na WR1043ND odpalam sobie Gargoyle 1.3.9 PL
na WR741ND odpalam sobie też Gargoyle 1.3.9
I spinam sieć po WDS?
A co z WR841N - da się wkompilowąć Gargoyle?
A na soft do WR740N trzeba poczekać ... (od bidy jako APek działa ok pod DD-WRT od 5 dni bez przerwy ;] )

10

Cezary napisał/a:

arp-nat'a

To rozwiązanie ma parę poważnych minusów, największym jest niska wydajność sieci sad  dla sieci z dużą liczbą maszyn ruch arp może zabić łącze (szczególnie jak jakiś windows złapie wirusa)

11

Tu bardziej chodzi o podział netu a nie przesyłanie dużych plików między komputerami.

12

@MadCow: i pewnie dlatego nie jest oficjalnie wspierane przez openwrt. 
@moll47u: backifire dla 740v1 jest u mnie, mozesz sprawdzić czy v2 go łyknie.

13

a jest jakaś stronka konfiguracyjna (konfiguracja przez weba)?
Skoro jest WIP:
http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr740n
to co ryzykuję? Uwalenie rutera?

14

nie, musisz sobie doinstalować luci jak już. Szkoda na niego miejsca, to ma tylko 4MB flash.

Co ryzykujesz? Od uwalenia routera do wyłączenia prądu na pół miasta. Ktoś musi sprawdzić czy działa.

15

Cezary napisał/a:

nie, musisz sobie doinstalować luci jak już. Szkoda na niego miejsca, to ma tylko 4MB flash.

Co ryzykujesz? Od uwalenia routera do wyłączenia prądu na pół miasta. Ktoś musi sprawdzić czy działa.

Czy jesteś w stanie wkompilować luci do takiego softu?

No i jakieś FAQ jak go wgrać bo raczej przez webpage nie pójdzie?

16

Wgrywa się przez www normalnie. Ja standardowo nie kompiluję już obrazów z LuCI. Oryginalne z openwrt mają je wbudowane.

17 (edytowany przez moll47u 2011-01-04 22:24:57)

Właśnie dziś otrzymałem 1043, 941 i 741 i zainstalowałem Gargoyle i tryb "client bridge" BANGLA!

Jestem "szczę śliwy" ;] teraz pozostaje przetestować we właściwej lokalizacji i ... mieć nadzieje że się nie będzie wieszać ;]

Co do WR740N v2 i openWRT/Gargoyle - poczekam aż ktoś bardziej doświadczony ode mnie podejdzie do tematu ... Ew. mogę udostępnić jeden ruter do testów -ale z gwarancją zwrotu działającego ;-) (jeśli ktoś jest w wawy).

Może Cezary będziesz zainteresowany po testowaniem tego sprzętu? Mogę go Ci podrzucić gdzieś w wawie ...

18

"ale z gwarancją zwrotu działającego"

O ile to pierwsze to tak, o tyle to drugie to niekoniecznie smile. snifer testował v2 i pisze że chodzi.

19

to może jest szansa na sofcik z Gargoyle? lub Luci dla tego sprzętu typu "factory" ;-) ?

20

http://ecco.selfip.net/test/

Oryginalne angielskie gargoyle 1.3.9 dla 741 ze zmienionym nagłówkiem zeby do 740 pasował. nie wiem czy oryginalny soft rozpoznaje numer wersji, jak coś to masz i to tej i do tej.

21 (edytowany przez moll47u 2011-01-04 23:17:51)

Cezary napisał/a:

http://ecco.selfip.net/test/

Oryginalne angielskie gargoyle 1.3.9 dla 741 ze zmienionym nagłówkiem zeby do 740 pasował. nie wiem czy oryginalny soft rozpoznaje numer wersji, jak coś to masz i to tej i do tej.

CMOK! To jak się nie powiedzie to "podrzucę" ;-) [jak kukułcze jajo he, he]
Przetestuje dopiero jutro - bo ruter stoi w pracy i się testuje pod DD-WRT.

Jeszcze na koniec: widzę że jest możliwość połączenia na 1043 przez 3G.
Czy jest jakaś lista supportowanych urządzeń?
Jak się je konfiguruje (Gargoyle)?

Mam jeszcze 841N v7 czy jest szansa na sofcik Gargoyle do tego urządzenia (factory)? [jest openWRT, ale brak Gargoyle]

PS. reklamuję stronę:
http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic. … 809#521809

22

Powinny działać wszystkie huawei i sierra wireless. Ale że co modem to inaczej - na pewno działają E170 i 156G, bo takie mam smile. Jak ktoś ma na zbyciu inny modem i chce podarować do testów niech śmiało pisze smile.

Konfiguruje się to z GUI, w oryginale w Gagrgoyle tego nie ma bo to mój wynalazek.

v7 jest w trunku, wiec ktoś usiał by to przeportować do backfire. Ja nie mam sprzętu.

23

Niestety - przy próbie aktualizacji WR740N zwraca komunikat:

Error code: 18005
Upgrade unsuccessfully because the version of the upgraded file was incorrect. Please check the file name.

I "zonk" przy konfiguracji gagroyle jako AP - nie ma takiej opcji?
Chce przypisać urządzeniu stały IP i skonfigurować Wi-Fi ... i mi nie wychodzi ;/

Czy "pure" openWRT ma jakiś domyślny interfejs webowy do konfiguracji? Czy trzeba to za każdym razem uaktywnić lub wkompilować?

24

Ten komunikat to z oryginalnego softu?

gagroyle domyslnie jest ap - nawet jak nic nie ustawisz. Na jakim sprzęcie to opisujesz?

25

Ten komunikat pochodzi z ori softu (z DD-WRT --> webrevert do stockowego --> gargoyle)

Co do AP - to ściągnąłem soft do WR941ND v3.5 z oficjalnej strony ...