26

Odp: Skalowanie procesora w Openwrt x86-64

build000 napisał/a:

Cóż - mamy widocznie odmienne zdanie w tym temacie i oczekiwania co do słowa "działa"... wink
Jeżeli chodzi o "działa" - to owszem, działa to bardzo wydajnie, bo jest pełna obsługa zarówno softu jak i sprzętu, ale na komputerze stacjonarnym typu PC z zasilaczem modularnym, wielofazową polityką zasilania różnych komponentów w kompie - tak, tu można śmiało określić, że "działa" i są wymierne efekty...

Autor tematu pytał o skalowanie zegara, a nie o "wymierne efekty", więc nie odwracaj kota ogonem. Pomyliłeś się, nie doczytałeś, Twoje błędne stwierdzenie zostało sprostowane, tyle w temacie.

27

Ja zrozumiałem ten temat tak samo jak @build000. Ale niech tam, każdy niech sobie przeczyta post #1 i wyciągnie wnioski, o co mogło chodzić:
- zmniejszyć, żeby zmniejszyć.
- zmniejszyć, żeby osiągnąć wymierny efekt.

Obrazy, które skompilowałem chodzą, ale tylko na wybranych procesorach. Na laptopie F5GL z P8400 w ogóle nie ma katalogu:

/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_frequencies

Na DUŻYM linuksie jest taki katalog.
Natomiast na stacjonarnym kompie z procesorem Celeron D 340 obrazy z Openwrt chodzą tak jak można tego oczekiwać. Skalowanie od 330 do 2930 MHz.
W obrazie zaznaczone są rzeczy, które domyślnie nie były zaznaczone po wybraniu opcji governor, takie jak np. microcode

http://www.tinypic.pl/3trwigbux0py
http://www.tinypic.pl/iprcmjh9e86d
http://www.tinypic.pl/uh3jejzzy1p4

Czy trzeba jeszcze odszukać i zaznaczyć sterowniki do wszystkich chipsetów czy magistrali, czy powinny wystarczyć tylko w/w obszary ze zdjęć: Processor type and features i ACPI zaznaczone ze wszystkim co się da?

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

28

mar_w napisał/a:

Ja zrozumiałem ten temat tak samo jak @build000. Ale niech tam, każdy niech sobie przeczyta post #1 i wyciągnie wnioski, o co mogło chodzić:
- zmniejszyć, żeby zmniejszyć.
- zmniejszyć, żeby osiągnąć wymierny efekt.

Heinz napisał/a:

Witam chciał bym się dowiedzieć czy jest możliwość regulowania/skalowania szybkością taktowania procesora w openwrt?

Chodzi o to że uruchomiłem openwrt na laptopie ( compal fl90) i procesor ( C2D T5750) używa cały czas swojej maksymalnej częstotliwości 2000MHz przez co się grzeje i wiatrak musi go non stop chłodzić.

Nie wiem jak to można zrozumieć inaczej... autor wątku pyta o zmianę taktowania zegara, żeby CPU nie chodził cały czas na maksymalnym. A wy dorabiacie do tego jakieś wyszukane teorie... Poza tym, @build000 stwierdził, że "Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykła rekompilacja jądra z zaznaczeniem odpowiednich sterów/funkcji...", co oczywiście nie jest prawdą. To co jest w kernelu działa z automatu i wystarczająco dobrze (zalecam sobie doczytać nawet jakie polityki są wybierane domyślnie). Jak ktoś chce zaawansowanej konfiguracji, to ma od tego odpowiednie opcje i zewnętrzne aplikacje. Domyślnie, jeżeli hardware to wspiera i wybrano odpowiednie opcje w kernelu, zegar CPU powinien skalować się w zależności od obciążenia systemu (mała uwaga, nikt nigdzie nie napisał że jest to zależność liniowa...). I steruje tym driver w kernelu, bez żadnych zewnętrznych aplikacji. Jak ktoś chce mieć wyszukane sterowanie zegarem, to tak - potrzebny będzie zewnętrzny tool.

mar_w napisał/a:

Obrazy, które skompilowałem chodzą, ale tylko na wybranych procesorach.

Bo zamiast doczytać, to kombinujesz i zaznaczasz losowo opcje w konfiguracji. Przecież to chyba jasne, że dla konkretnej rodziny procesorów trzeba wybrać konkretne opcje.

mar_w napisał/a:

Na laptopie F5GL z P8400 w ogóle nie ma katalogu:

/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_frequencies

Na DUŻYM linuksie jest taki katalog.

Jeszcze raz polecam prostą metodę: najpierw czytam, potem robię. W stwierdzeniu "duży linux" brakuje wielu informacji, chociażby takich jak: jaki pracuje tam kernel i z jakimi opcjami i modułami został skompilowany. Jak chcesz w ogóle porównywać dwie różne dystrybucje nie podając, na czym one dokładnie bazują?

mar_w napisał/a:

Czy trzeba jeszcze odszukać i zaznaczyć sterowniki do wszystkich chipsetów czy magistrali, czy powinny wystarczyć tylko w/w obszary ze zdjęć: Processor type and features i ACPI zaznaczone ze wszystkim co się da?

Jak wyżej - zacznij od zapoznania się z teorią, a dopiero potem męcz temat od strony praktycznej. Twoje obecne podejście do tematu jest chaotyczne. Coś gdzieś Ci działa, ale do końca nie wiesz i nie rozumiesz dlaczego.

29 (edytowany przez Heinz 2015-09-02 17:47:59)

Właśnie przetestowałem komputer Dell Optiflex FX160 z Intel ATOM 230
Zmiany taktowania procesora w ogóle nie zmieniają poboru prądu z sieci. Temperatura procesora również nie ulega zmianie
Dla idle pobór wynosi 75mA i temperatura 50'
przy obciążeniu obu wątków* pobór prądu wzrósł do 81mA i temperatura po teście podniosła się do 51'

* w dwóch oknach terminala zostało uruchomione polecenie:

openssl speed md5 sha1 sha256 sha512 des des-ede3 aes-128-cbc aes-192-cbc aes-256-cbc rsa2048 dsa2048

Napięcie podczas pomiaru było 231V
Idle - 17,32W
200% load - 18,71W

Dla porównania Laptop Compal pobiera w idle 37W + pracujący wentylator wyklucza go z roli NASa

Obie konfiguracje są prawie identyczne
płyta główna
procesor
zasilacz
klawiatura
dell ma dodatkowo kartę graficzną, w laptopie została wyjęta ( bo uszkodzona)

Podsumowując skalowanie w tych sprzętach nie przynosi zbytnich korzyści których oczekiwałem ( temperatura i pobór prądu) Jako NAS mało kiedy będzie używał swojej pełnej wydajności.
dla porównania NSA310 potrzebuje około 13W i
Samba na Dell daje radę kopiować pliki z prędkością 60-62MB/s w NSA310 jest to około 32-35MB. W Delu dodatkowo nie ma wentylatorów

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos

30

Heinz napisał/a:

Właśnie przetestowałem komputer Dell Optiflex FX160 z Intel ATOM 230
Zmiany taktowania procesora w ogóle nie zmieniają poboru prądu z sieci. Temperatura procesora również nie ulega zmianie
Dla idle pobór wynosi 75mA i temperatura 50'

A jak sprawdzałeś taktowanie? Ten stary Atom ma SpeedStep?

31 (edytowany przez Heinz 2015-09-02 18:03:47)

zmiany taktowania sprawdzałem w /proc/cpuinfo
w trybie powersave było tam 200MHz a w trybie performance prawie 1,6GHz.
Różnicę w szybkości widać w teście openssl zrobionym w tym poście: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 37#p146237

Wyłączając jeden wątek ( w /proc/cpuinfo pokazany był już tylko jeden) również nie przynosi zmiany w poborze i temperaturze.

Wg danych producenta to ten procesor nie posiada speedstep. http://ark.intel.com/pl/products/35635/ … 33-MHz-FSB

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos

32

Heinz napisał/a:

zmiany taktowania sprawdzałem w /proc/cpuinfo
w trybie powersave było tam 200MHz a w trybie performance prawie 1,6GHz.
Różnicę w szybkości widać w teście openssl zrobionym w tym poście: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 37#p146237

Wyłączając jeden wątek ( w /proc/cpuinfo pokazany był już tylko jeden) również nie przynosi zmiany w poborze i temperaturze.

Wg danych producenta to ten procesor nie posiada speedstep. http://ark.intel.com/pl/products/35635/ … 33-MHz-FSB

Cóż, to jest stary i prądożerny układ. Poszukaj jak wygląda w jego przypadku kwestia skalowania napięcia na rdzeniu. Miałem kiedyś 330-tkę, też nie miał SpeedStepa, ale skalowanie zegara działało bez problemu i miało odzwierciedlenie w poborze energii i temperaturze.

33

Poruszyłeś dobrą kwestię. skalowania napięcia rdzenia. Możliwe że trzeba coś dodać do kernela aby napięcia były zmieniane i dopasowane do częstotliwości.
Jak wiadomo przy "podkręcaniu" przestawienie samego napięcia nie powodowało wzrostu szybkości. Pewnie tak samo to działa dla obniżenia prędkości gdzie napięcie zostaje takie samo to pobór też nieznacznie się zmienia.

Odpaliłem na Dellu OpenMediaVault i tam też nic się nie zmienia jednak chyba tam nie  ma zainstalowanej opcji cpufreq.

34

pepe2k napisał/a:

Twoje obecne podejście do tematu jest chaotyczne. Coś gdzieś Ci działa, ale do końca nie wiesz i nie rozumiesz dlaczego.

To tak samo jak u 99% użytkowników tego forum.... Tylko że inni dostają konkretne odpowiedzi typu zmień to... lub masz opis tutaj....
Z posta #20 tego wątku nie wynika, co muszę zmienić lub co zaznaczyć, żeby Openwrt chciał skalować P8400, bo jak widać inne procesory na tych obrazach skaluje.

Ogólnie to chyba dobrze że zaznaczyłem wszystko w microcode i vendor?
DYŻE linux-y miałem na myśli dowolne nowe dystrybucje np Mint 17.1. Nie wiem jak było kompilowane jądro, ale DUŻY linux, na (chyba?) prawie każdym domowym procesorze potrafi skalować np. Phenom II X4 840, C2D P8400, Celeron D 340 ...

Dlatego zapytałem (bo w zasadzie to niewiele potrafię) czy trzeba szukać jeszcze czegoś, oprócz zakładki Procesor type and features...

Tak to już jest, że routerki z mojego podpisu trzeba podkręcać, bo są zbyt słabe na obecne czasy, a byle jaki x86 dobrze byłoby zwolnić bo ma nadwyżkę mocy, a jednocześnie bardzo dobre parametry np. szybkość kopiowania plików.

Dziękuję za poświęcony czas i cenne uwagi.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

35

mar_w napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Twoje obecne podejście do tematu jest chaotyczne. Coś gdzieś Ci działa, ale do końca nie wiesz i nie rozumiesz dlaczego.

To tak samo jak u 99% użytkowników tego forum.... Tylko że inni dostają konkretne odpowiedzi typu zmień to... lub masz opis tutaj....
Z posta #20 tego wątku nie wynika, co muszę zmienić lub co zaznaczyć, żeby Openwrt chciał skalować P8400, bo jak widać inne procesory na tych obrazach skaluje.[...]

Jeżeli uważasz, że poprowadzę Cię za rączkę i sprawdzę za Ciebie, co potrzebujesz dla swojego procesora żeby to działało, to jesteś w ogromnym błędzie - nie jesteśmy w szkole. Dostałeś konkretną sugestię - doczytaj w temacie. Teraz ruch jest po Twojej stronie i albo poświęcisz swój czas na rozwiązanie swojego problemu, albo nadal będziesz czekać aż trafi się ktoś ze sprawdzonym przepisem. Jakbym miał gotowy przepis na Twój przypadek, to byś go ode mnie dostał. Nie mam i stąd sugestia dot. pogłębienia wiedzy we własnym zakresie.

mar_w napisał/a:

Ogólnie to chyba dobrze że zaznaczyłem wszystko w microcode i vendor?
DYŻE linux-y miałem na myśli dowolne nowe dystrybucje np Mint 17.1. Nie wiem jak było kompilowane jądro, ale DUŻY linux, na (chyba?) prawie każdym domowym procesorze potrafi skalować np. Phenom II X4 840, C2D P8400, Celeron D 340 ...

Skoro nie wiesz i nie chcesz sprawdzić, to po co o tym pisać? Napisałem Ci, jakich informacji zabrakło w Twojej wypowiedzi, a Ty zamiast znaleźć te informacje, to nadal piszesz to samo - przecież ja Ci tego sprawdzać nie będę. Porównaj sobie wersje kerneli, konfiguracje, na bazie jakich zostały zbudowane i zrób to samo w OpenWrt... to jest dystrybucja jak każda inna, w środku siedzi praktycznie ten sam kernel, tym bardziej jeżeli mówimy o x86/-64. Poza tym, doczytaj też o politykach skalowania zegara, bo mam wrażenie że nie wiesz do końca jak działają i jakiego efektu powinieneś się po nich spodziewać.

36 (edytowany przez build000 2015-09-02 19:20:58)

pepe2k napisał/a:
build000 napisał/a:

Cóż - mamy widocznie odmienne zdanie w tym temacie i oczekiwania co do słowa "działa"... wink
Jeżeli chodzi o "działa" - to owszem, działa to bardzo wydajnie, bo jest pełna obsługa zarówno softu jak i sprzętu, ale na komputerze stacjonarnym typu PC z zasilaczem modularnym, wielofazową polityką zasilania różnych komponentów w kompie - tak, tu można śmiało określić, że "działa" i są wymierne efekty...

Autor tematu pytał o skalowanie zegara, a nie o "wymierne efekty", więc nie odwracaj kota ogonem. Pomyliłeś się, nie doczytałeś, Twoje błędne stwierdzenie zostało sprostowane, tyle w temacie.

Na siłę próbujesz dorabiać teorie do faktów.
Przecież wiadomo, że nikt nie skaluje procesora dla samego skalowania, tylko w określonym celu.
Sam nadinterpretację wnosisz swoimi bzdurnymi komentarzami, a zwyczajnie nie jest to żadną odpowiedzią na pierwszy post.
Lepiej napisz konkretniej jakie tools w openwrt zastosować, żeby osiągnąć zamierzone cele - bo jak sam dalej przyznajesz na podstawowym kodzie jądra mogą nawet nie być wykryte wszystkie fiuczey w hardware, które po skumulowaniu swoich funkcji razem z systemem dopiero potrafią, np. schłodzić wyraźnie np. procesor, scalaki na płycie, sterować wydajniej wiatrakami, i.t.d.
A takich tools zwyczajnie nie ma w openwrt, nie wspominając, że sam kod systemu też nie zareaguje odpowiednio np. dynamiczną zmianą trybu idle odpowiednich procesów, i.t.d. (jest tego cała masa co system powinien robić we współpracy z takimi tools - ale musi mieć to najpierw zaimplementowane) co docelowo daje owe oszczędności na prądzie, czy na starzeniu elementów ze względu na nadmierne przegrzewanie.

I tu wraca moje pierwsze spostrzeżenie - openwrt nie ma tego zimplementowane i sama prosta rekompilacja jądra z innymi sterownikami/funkcjami nie wystarczy.

37 (edytowany przez pepe2k 2015-09-02 19:28:58)

build000 napisał/a:
pepe2k napisał/a:
build000 napisał/a:

Na siłę próbujesz dorabiać teorie do faktów.
Przecież wiadomo, że nikt nie skaluje procesora dla samego skalowania, tylko w określonym celu.
Sam nadinterpretację wnosisz swoimi bzdurnymi komentarzami, a zwyczajnie nie jest to żadną odpowiedzią na pierwszy post.
Lepiej napisz konkretniej jakie toole w openwrt zastosować, żeby osiągnąć zamierzone cele - bo jak sam dalej przyznajesz na podstawowym kodzie jądra mogą nawet nie być wykryte wszystkie fiuczey w hardware, które po skumulowaniu swoich funkcji razem z systemem dopiero potrafią, np. schłodzić wyraźnie np. procesor, scalaki na płycie, sterować wydajniej wiatrakami, i.t.d.
A takich tools zwyczajnie nie ma w openwrt, nie wspominając, że sam kod systemu też nie zareaguje odpowiednio np. dynamiczną zmianą trybu idle odpowiednich procesów, i.t.d. (jest tego cała masa co system powinien robić we współpracy z takimi tools - ale musi mieć o najpierw zaimplementowane) co docelowo daje owe oszczędności.

A Ty dalej z tym swoim laniem wody.

Wyjaśnijmy sobie raz jeszcze, bo najwyraźniej nie zauważyłeś drugiego posta w tym wątku (tak, mojego): http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 13#p146113. Napisałem tam na jakiej konkretnie platformie sprzętowej, z OpenWrt na konkretnej linii kernela, działa u mnie skalowanie zegara. I działa bez dodatkowych "tools", z konkretnym i oczekiwanym efektem - zegar skaluje się w zależności od obciążenia systemu, w oczekiwanym zakresie, zgodnym z możliwościami sprzętowymi CPU. Wraz ze zmianą zegara i obciążenia systemu zmienia się, zgodnie z oczekiwaniami, pobór energii całej platformy.

Cofnij się też do artykułów, do których linkowałem. Rozumiem, że nie znasz angielskiego, ale poświęć chwilę i przetłumacz sobie chociaż to jedno, poniższe zdanie:

CPU frequency scaling is implemented in Linux kernel, the infrastructure is called cpufreq. Since kernel 3.4 the necessary modules are loaded automatically and the recommended ondemand governor is enabled by default. However, userspace tools like cpupower, acpid, Laptop Mode Tools, or GUI tools provided for your desktop environment, may still be used for advanced configuration.

build000 napisał/a:

I tu wraca moje pierwsze spostrzeżenie - openwrt nie ma tego zimplementowane i sama prosta rekompilacja jądra z innymi sterownikami/funkcjami nie wystarczy.

I jesteś w błędzie.

38

Wiesz - wydaje, że jednak Ty wodę lejesz...i to nie pierwszy temat na tym forum gdzie na siłę chcesz przepchnąć swoje źle zinterpretowane fakty i fałszywe teorie na nim bazujące. Dokumentację do takich rzeczy śledzę na bieżąco i gdy ja się tym zacząłem parać zapewne jeszcze na stojąco pod szafę wchodziłeś...także jest jak to zwykle u Ciebie... wink
A tak wracając do polityk skalowania to trzeba faktycznie stosować dodatkowe tools, bo z automatu działa to źle (nie uwzględnia też wszystkich znalezionych na płycie fiuczerów do ogólnie pojętego power saving), co się tyczy również jąder z serii 4*.

39 (edytowany przez pepe2k 2015-09-02 19:44:26)

build000 napisał/a:

Wiesz - wydaje, że jednak Ty wodę lejesz...i to nie pierwszy temat na tym forum gdzie na siłę chcesz przepchnąć swoje źle zinterpretowane fakty i fałszywe teorie na nim bazujące. Dokumentację do takich rzeczy śledzę na bieżąco i gdy ja się tym zacząłem parać zapewne jeszcze na stojąco pod szafę wchodziłeś...także jest jak to zwykle u Ciebie... wink

Wycieczki osobiste sobie daruj... i się tak nie przechwalaj wiekiem i ogromem doświadczenia, bo ja do dzisiaj się śmieję z tego jak to całkiem niedawno wielki linuxowy znafca build000 nie potrafił łatki na źródła nałożyć i zrobił z siebie publicznie barana... wink A żeby nie być gołosłownym: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 16#p143016

I tak już zupełnie na marginesie, nie wiem jak można śledzić dokumentację kernela na bieżąco bez znajomości języka angielskiego. Niuch, niuch... czujecie? Tak! To smród kłamstwa wink

build000 napisał/a:

A tak wracając do polityk skalowania to trzeba faktycznie stosować dodatkowe tools, bo z automatu działa to źle (nie uwzględnia też wszystkich znalezionych na płycie fiuczerów do ogólnie pojętego power saving), co się tyczy również jąder z serii 4*.

Gdyby działało źle, to by nie było zaimplementowane w tej formie w kernelu, a tym bardziej domyślnie włączone w konfiguracji i wielu dystrybucjach.

40

build000 napisał/a:

Jesteś i byłeś głupim chamem - ale widocznie tak masz (to Twój widać urok) - wszystkie prostaki i ludzie którzy innych uważają za głupich zawsze wypisują podobne brednie co Ty.
A co do łaty to jak widzę do dzisiaj nic nie zrozumiałeś, żadnego kontekstu...no ale olać to. wink
No jakoś nie da się Ci przejść obojętnie wobec Twoich zaczepek i trzeba wciąż przypominać Ci, jakim zasrańcem jesteś - tak wciąż prowokujesz tymi określeniami innych osób, więc masz natychmiastową reakcję (przynajmniej u mnie). big_smile

Nerwy puściły? Cóż, Tobie zdarza się to prawie zawsze i rozwalasz prawie każdy wątek, w którym pierdzisz swoimi lejącymi się jak glut wypowiedziami z zawartością merytoryczną na poziomie 0.

41 (edytowany przez build000 2015-09-02 19:56:15)

Jakie nerwy - pepuś - nie przeceniaj za bardzo swojej nędznej egzystencji. big_smile

A wracając do istoty rzeczy - czytając wszystkie wypowiedzi w tym temacie można wykrystalizować ciekawą teorię:
- są 2 odmienne stanowiska na tematy skuteczności/efektywności skalowania procesora w openwrt.

42

Czytając posty @build000 i @pepe2k wychodzi że oba macie rację. Skalowanie jest w kernelu jednak aby efektywnie tego używać warto skorzystać z narzędzia cpufreq-utils.

Teraz sprawdzałem openwrt na Lenovo Z710 z I7-4710MQ
Ostatni obraz z domyślnym "ondemand" od @mar_w

Z obsługiwanych opcji jest tylko performance i powersave, domyślnie było powersave. Zmiana tego parametru nie przynosi żadnych zmian. Procesor cały czas ustawiony na 2,5GHz. Pobór prądu w obu przypadkach identyczny ( około 23W w idle z włączoną matrycą, dyskiem twardym i WiFI), temperatury na poziomie 42' wiatrak nie włączony nawet.

Mam na dellu openmediavault i tam nawet nie ma opcji do zmiany cpufreq, tak samo jak w ubuntu x64 na wirtualnej maszynie.

Jeszcze lepsza sprawa to że teraz mam uruchomiony win 10 i podczas pisania tego posta pobór prądu nie przekracza 20W, czyli jest mniejszy od idle openwrt, tylko procesor ustawił sobie 0,77GHz.

OT panowie kiedy się spotykacie w jednym temacie, zawsze jest wojna. Spotkajcie się w realu ( albo tesco) i dajcie sobie po szlagu. Kłótnie na temat są wskazane smile
Muszę spróbować na dellu postawić testowo winde.

43

Heinz napisał/a:

Czytając posty @build000 i @pepe2k wychodzi że oba macie rację. Skalowanie jest w kernelu jednak aby efektywnie tego używać warto skorzystać z narzędzia cpufreq-utils.

Teraz sprawdzałem openwrt na Lenovo Z710 z I7-4710MQ
[...]

Moje doświadczenie praktyczne z wieloma maszynami x86/-64 jest zgoła odmienne.
Jak potrzebujesz cpufrequtils, to sobie to skompiluj i używaj w OpenWrt, nie widzę tu żadnego problemu. Tylko z drugiej strony, jaki to sens stawiania OpenWrt na laptopie?

Heinz napisał/a:

Z obsługiwanych opcji jest tylko performance i powersave, domyślnie było powersave. Zmiana tego parametru nie przynosi żadnych zmian. Procesor cały czas ustawiony na 2,5GHz. Pobór prądu w obu przypadkach identyczny ( około 23W w idle z włączoną matrycą, dyskiem twardym i WiFI), temperatury na poziomie 42' wiatrak nie włączony nawet.

Skompiluj to sobie w końcu sam. To nie gryzie i nie boli, a przynajmniej sam będziesz wiedzieć, co masz w obrazie i nie będziesz musiał polegać na cudzych, z niewiadomą konfiguracją i zawartością.

Wujek Google podpowiada, że dla tego CPU masz do wyboru nowszy "intel_pstate" lub "acpi_cpufreq". I koniecznie przeczytaj też to (w kwestii dostępności tylko dwóch polityk): http://unix.stackexchange.com/questions … nservative.

44

"Walcze" wlasnie z tym tematem, w obecnym trunku nie kompiluja sie potrzebne skladniki do obslugi skalowania.
Wydanie CC rowniez mi nie zatrybilo, wiec nie wystarczy tylko w konfiguracji kernela zaznaczyc potrzebne opcje.

Dopiero dodanie do modulow ponizszego configu acpi-cpufreq, ozywilo temat.

CPUFREQ_MENU:=CPUFREQ

define KernelPackage/acpi-cpufreq
  SUBMENU:=$(CPUFREQ_MENU)
  TITLE:=ACPI Processor P-States Driver
#  DEPENDS:=   
#  KCONFIG:=
  FILES:=$(LINUX_DIR)/drivers/cpufreq/acpi-cpufreq.ko
  AUTOLOAD:=$(call AutoProbe,acpi-cpufreq)
endef

define KernelPackage/acpi-cpufreq/description
ACPI Processor P-States Driver
endef

$(eval $(call KernelPackage,acpi-cpufreq))

45

RafalB napisał/a:

"Walcze" wlasnie z tym tematem, w obecnym trunku nie kompiluja sie potrzebne skladniki do obslugi skalowania.
Wydanie CC rowniez mi nie zatrybilo, wiec nie wystarczy tylko w konfiguracji kernela zaznaczyc potrzebne opcje.

Dopiero dodanie do modulow ponizszego configu acpi-cpufreq, ozywilo temat.

CPUFREQ_MENU:=CPUFREQ

define KernelPackage/acpi-cpufreq
  SUBMENU:=$(CPUFREQ_MENU)
  TITLE:=ACPI Processor P-States Driver
#  DEPENDS:=   
#  KCONFIG:=
  FILES:=$(LINUX_DIR)/drivers/cpufreq/acpi-cpufreq.ko
  AUTOLOAD:=$(call AutoProbe,acpi-cpufreq)
endef

define KernelPackage/acpi-cpufreq/description
ACPI Processor P-States Driver
endef

$(eval $(call KernelPackage,acpi-cpufreq))

A ja nadal twierdzę że wystarczy to sobie zaznaczyć w kernelu i w niego wbudować.

46

I masz racje! Zyc mi ten temat nie daje i dalej weryfikuje skalowanie.

Na docelowym Atomie D425K mam:
[    1.732230] cpufreq: conservative governor failed, too long transition latency of HW, fallback to performance governor

Natomiast na testowym G4400, dziala poprawnie!

Grunt ze po konfiguracji kernela, tworzy wszystko tak jak pisales.

47

No! W koncu ruszlo, trzeba bylo zmienic zrodla wg. tej dyskusji https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour … bug/432706

processor    : 1
vendor_id    : GenuineIntel
cpu family    : 6
model        : 28
model name    : Intel(R) Atom(TM) CPU D425   @ 1.80GHz
stepping    : 10
microcode    : 0x107
cpu MHz        : 675.000

48 (edytowany przez spamsool 2025-03-12 12:18:51)

Wracając do tematu po latach chciałem zapytać które architektury poza x86 w OpenWRT wspierają skalowanie częstotliwości procesora?
Z tych które ja posiadam (ale ja to raczej team złomek) to jedynie ipq40xx mogę ustawić scheduler inny niż performance (zmieniłem na ondemand) i skalowanie faktycznie działa. Przykład z Meraki mr33 (statsy zaburzone, bo dopiero co włączyłem skalowanie) i jak widać ładnie schodzi z 716 Mhz na 48 Mhz najczęściej.
No i fajnie że można sobie doinstalować pakiet collectd-mod-cpufreq i mieć graficzne dane skalowania w statystykach LuCI

root@mr33:~# cat /sys/devices/system/cpu/cpufreq/policy0/stats/time_in_state
48000 57512
200000 24782
500000 5154
716000 6980070

49

np. ondemand ma włączone

airoha/an7581
at91/sama7
bcm27xx/*
ipq40xx/*
ipq806x/*
layerscape/arm8 i armv7
mediatek mt7622/mt7623/filogic
mvebu/*
qmap/*
qualcommax/*
qualcommbe/*
realtek rtl839x/rtl838x
rockchip/armv8
starfive/*
stm32/srm21mp1
suninx/*
tegra/*
x86/*
zynq/*

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

50 (edytowany przez spamsool 2025-08-17 20:35:33)

Cezary napisał/a:

np. ondemand ma włączone

airoha/an7581
at91/sama7
bcm27xx/*
ipq40xx/*
ipq806x/*
layerscape/arm8 i armv7
mediatek mt7622/mt7623/filogic
mvebu/*
qmap/*
qualcommax/*
qualcommbe/*
realtek rtl839x/rtl838x
rockchip/armv8
starfive/*
stm32/srm21mp1
suninx/*
tegra/*
x86/*
zynq/*

Gdzie w arch filogic (xiaomi ax3000t) sprawdzić skalowanie i zmienić governor?
W /sys/devices/system/cpu/cpufreq/ jest pusto.

A pozycje /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq i /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq w ogóle nie istnieją