1 (edytowany przez kyo 2015-08-18 13:00:39)

Temat: Openwrt i specyficzna konfiguracja

Witam,
Mam potrzebę stworzenia specyficznej konfiguracji sieci ale nie wiem jak mam to zrobić na OpenWRT - znająć potęgę tego narzędzia to zgaduje, że jest to możliwe, ale mi brakuje wiedzy.

Mam sobie sieć zaaderesowaną 192.168.1.1/24 i mam w niej kilka komputerów.
Teraz potrzebuje stworzyć dwie sieci WiFI
1. jedna zabezpieczona, koniecznie posiadająca adresację 192.168.1.x/24 - serwer DHCP nie będzie pochodził z OpenWRT lecz z mojej sieci - jednym słowem zwykły bridge oraz AP.
2. sieć Hotspot z uruchomionym nodogsplash, posiadająca inną adresację np 10.10.0.1/24

Żeby nie było, że jestem totalnym ignorantem i nie wiem co to google to znalazłem nawet dwa ciekawe poradniki:
http://wiki.openwrt.org/doc/recipes/bridgedap - ten tutaj pozwala mi zrobić bridge i AP, ale na końcu tutoriala jest wymóg, że sieć lanową mam podłączyć do portu LAN, a nie WAN.

Znalazłem też fajny poradnik konfiguracji Hotspota http://eko.one.pl/?p=openwrt-nodogsplash
ale po jego wykonaniu sieć Hotspot nie ma dostępu do Internetu. Wiem, że w domyślnej konfiguracji "Internet" jest brany z portu WAN, a ja przecież mam wpięte wyjście na świat do LAN.

Ma ktoś pomysł jak to zintegrować? Może jakoś na VLANach?
pomyślałem, ze podłączę "wyjście na świat" do WAN, dodam dwa SSID, jeden gościowy z konfiguracji eko.one.pl drugi "zwykły" tyle,  że ten zwykły muszę jakoś przerobić na bridge, bez maskarady - tylko nie wiem jak to zrobić.

jeżeli napisałem coś nie jasno to dajcie znać - postaram się wyprostować :-)

Jeżeli jest potrzebny sprzęt to jest to słynny TP-LINK WR1043ND

2

Odp: Openwrt i specyficzna konfiguracja

No właśnie dlatego nie masz, że masz do lanu.

Najprościej - dodaj drugie urządzenie robiące hotsporta i podłączone przez wan.
Mniej prościej - robisz masq 1 na lanie w firewallu i zezwalasz na formwarding lan<>hotsport. I pewnie coś tam jeszcze trzeba będzie podkręcić. Ja bym postawił drugie urządzenie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Serdeczne dzięki za odp.

No właśnie chciałbym uniknać rozwiązania "drugie urządzenie". Już w tym momencie mam 4 urządzenia i nie chce mi się zwiększać ich liczby do 6 (mam dwie bliźniacze lokacje). Zainstalowałem OpenWRT z nadzieją, że wybrnę od kupowania dodatkowych pudełek.

Będę próbował jakoś zrobić to masq na lanie, choć jakoś tego do końca "nie czuję". Spotkałeś się może z jakimś spisem poleceń jak to podkonfigurować?

4

Pewnie gdzieś na sieci jest....

Postaw sobie jedno urządzenie do eksperymentów i pobaw się.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.