1

Temat: Prawidłowa aktualizacja CC

Witam
Mam WDR4300 z OpenWrt od Cezarego z pierwszej połowy lipca. Pytanie jak zrobić aktualizację do najnowszej wersji biorąc pod uwagę, że mam exroot. Jeśli dobrze czaję to upgrade systemu + podmontowanie pendraka jako exroot spowoduje, że pakiety będę miał dla starszej wersji kernela i opkg nie będzie tego chciał zaktualizować. Formatowanie exroota konieczne jest czy da się to jakoś rozwiązać inaczej.

2

Odp: Prawidłowa aktualizacja CC

Ręcznie zaktualizować pakiety które masz na extroocie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tyle, że pamiętam, że kiedyś takie coś zrobiłem i z opkg upgrade xxxxxx dostawałem przykładaowo taki komunikat

Multiple packages (kmod-usb-net-cdc-ether and kmod-usb-net-cdc-ether) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
kmod-usb-net-cdc-ether - 3.18.18-1 - 3.18.19-1

4

To i tak oznacza "ręczną" aktualizację, bo sysupgrade tego nie zrobi.

5

Jeśli można to proszę o łopatologiczne wytłumaczenie jak to zrobić bo nie mam pojęcia jak to ugryźć.

6

Możesz podłączyć extroota i zrobić opkg install każdego pakietu który ręcznie instalowałeś na extroocie.

Tak samo konfigi czy inne ustawiania jeżeli się zmieniły.

7

OK, zaktualizowałem, podpiąłem i zamontowałem exroot i teraz mam kernel 3.18.19, a pakiety w wersji 3.18.18. Próba instalacji takiego pakietu daje wynik:

root@router:~# opkg install kmod-crypto-aead --force-overwrite
Multiple packages (kmod-crypto-aead and kmod-crypto-aead) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kmod-crypto-aead and kmod-crypto-aead) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Upgrading kmod-crypto-aead on root from 3.18.18-1 to 3.18.19-1...
Downloading http://dl.eko.one.pl/chaos_calmer/ar71xx/packages/kmod-crypto-aead_3.18.19-1_ar71xx.ipk.
Multiple packages (kmod-crypto-core and kmod-crypto-core) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kmod-crypto-core and kmod-crypto-core) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Collected errors:
 * pkg_get_installed_files: Failed to open //usr/lib/opkg/info/kmod-ath10k.list: No such file or directory.
 * pkg_get_installed_files: Failed to open //usr/lib/opkg/info/kmod-leds-wndr3700-usb.list: No such file or directory.
 * satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for kmod-crypto-aead:
 *      kernel (= 3.18.19-1-d58e1a55298dee9b8512e308c5b900ff) *
 * opkg_install_cmd: Cannot install package kmod-crypto-aead.

Próba aktualizacji takiego pakietu kończy się na:

opkg upgrade kmod-crypto-aead --force-overwrite
Not upgrading package kmod-crypto-aead which is marked hold (flags=0x2).
Collected errors:
 * pkg_get_installed_files: Failed to open //usr/lib/opkg/info/kmod-ath10k.list: No such file or directory.
 * pkg_get_installed_files: Failed to open //usr/lib/opkg/info/kmod-leds-wndr3700-usb.list: No such file or directory.

Nie wiem co dalej.

8

Zrób tego extroota od nowa bo widzę że będziesz z pół dnia się bawił z problemami.

9

OK, a możesz wyjaśnić na przyszłość co robić by móc ominąć formatowanie exroota?

10

Trzeci raz napiszę: ręcznie zaktualizować pliki.

11

Ale jak?

12

Brakuje ci /usr/lib/opkg/info/kmod-ath10k.list? To go utwórz. Nie chce zaktualizować pliku? To podmień go ręcznie. Itd.

13

OK, następnym razem pomęczę to ręcznie żeby załapać jak to się robi. Dzięki za pomoc i cierpliwość.