Temat: DHCP dwa pytanka

mam dwa pytanka - jesli ktos mialby ochote pomoc smile

1/
config dhcp 'guest'
        option start '11'
        option limit '230'
        option interface 'guest'
        option leasetime '7d'

start 11 koniec 230, a co jesli mam np. podklase 172.16.x.x i chcialbym by dhcp dawalo adresy np od 172.16.1.x do 172.16.2.x ? by miec wieksza pojemnosc adresow

2/ czy jest jakas metoda, aby lease time byl duzy np. 10 lat, ale by po restarcie urzadzenia nie znikal? bo czas mozna ustawic, ale po reboocie znikaja...
mam koncepcje, by kazde urzadzenie mialo adres np. rok czy dwa, da sie to zrobic w miare prosto?

2

Odp: DHCP dwa pytanka

janhinio napisał/a:

mam koncepcje, by kazde urzadzenie mialo adres np. rok czy dwa, da sie to zrobic w miare prosto?

Ale po co? Ustaw im statyczne adresy po prostu i serwer DHCP zawsze przypisze im te same.

3

2. static dns...
1. tak, ustawisz większą liczbę

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

@janhinio: w opcji start w dokumentacji napisali, że parametr może mieć wartości większe niż 255 co pozwala na przydzielanie adresów z różnych podsieci:

Specifies the offset from the network address of the underlying interface to calculate the minimum address that may be leased to clients. It may be greater than 255 to span subnets.

jak to działą w praktyce - nie wiem, spróbuj. a jeśli chodzi o statyczne ip przydzielone do urządzenia to zrób tak jak radzi pepe2k.

5

dziekuje za podpowiedzi smile

1/ ale jak ustawic, by zaczyal od 172.16.1.x a nie od 172.16.0.x?
2/ chodzilo mi bardziej o kontrole, ktore urzedzenie bylo ostatnio w sieci tez - przy okazji

6

1. Ustaw start odpowiednio duży.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

Cezary napisał/a:

1. Ustaw start odpowiednio duży.

dziala, dziekuje smile