1

Temat: Brak internetu na routerze

Mam problem z internetem na routerze. Mam podłączony kabel RJ45 z modemu do routera w port LAN1 internet na wifi jest ale nie ma na samym routerze internetu (pinogwanie np. wp.pl czy 8.8.8.8 skutkuje bad adresem).
Chciałem się zapytać co zrobić, żeby router miał dostęp do internetu? Bo przez to nawet nie mogę nic zainstalować.
Kabla z modemu specjalnie nie wpinałem do WRT160NL pd gniazdo WAN-a, bo wtedy owy ruter stworzyłby swoją "podsieć?" i wtedy udostępnianie plików z komputerów wpiętych bezpośrednio pod sam modem, by nie działało z urządzeniami wpiętymi pod router WRT160NL albo połączonych do niego urządzeń poprzez wifi.

2

Odp: Brak internetu na routerze

Podłączyć pod wan lub http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … doportulan

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No tak przeoczyłem wpisanie bramy w zakładce LAN i dla tego nie wiedziało skąd internet brać. big_smile
No dobrze. Ale teraz z powodu braku DNS-ów nie działa ping wp.pl ale za to już 8.8.8.8 działa, zatem wystarczy, że pole DNS-ów piszę adres IP bramy i wtedy z automatu sobie zaciągnie ustawione serwery DNS z modemu?

4

Nie. Jak wpiszesz ip modemu to będzie będzie korzystał  dnsu modemu (jak tak jest), nie że sobie ściągnie z modemu. Jeżeli ma cokolwiek ściągać to z dhcp jak już.

Uprzedzając pytanie - zmiana lanu na dhcp jest średnim pomysłem jeżeli nie ogarniasz co z tym jest związane.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.