1

Temat: Lączenie 4 routerów w sieć

Witam,
Mam problem z konfiguracją sieci.

Wygląda to tak:
1. Mam router UPC (192.168.0.1) i na nim wyłączone WIFI
2. Do routera UPC mam podpięty skrętką router TP-LINK WR1043ND V2 (192.168.0.2) stock firmware który rozgłasza sieć WIFI
3. Na poddaszu odbieram sygnał drugim TP-Linkiem WR1043ND v2 (192.168.0.3) z wgranym OpenWRT CC z Luci najnowsza wersja który jest Klientem sieci
4. Do Klienta (192.168.0.3) chce podpiąć router Netgear WNDR3700v2 (192.168.0.4) kabelkiem który następnie rozgłosi sieć wifi

I teraz tak:
a) jak podepnę laptopa kablem do Klienta (192.168.0.3) to mam internet
b) jak podłącze Netgeara (192.168.0.4) do Klienta to nie działa mi sieć wifi

Próbowałem podpiąć Netgeara do portu Lan nie działa. Próbowałem do portu WAN i też nie działa.
Wyłączałem DHCP na wszystkich urządzeniach poza routerem UPC (192.168.0.1)
Próbowałem zmienić podcieć Netgearowi na (192.168.1.2) ale to nie pomaga.

Bardzo proszę o pomoc jak skonfigurować tak skomplikowaną sieć.
Chciałbym żeby wszystkie urządzenia były w tej samej podcięci. Ale jak nie ma innego wyjścia to może netgear być na osobnej podsieci

2

Odp: Lączenie 4 routerów w sieć

Jeżeli na 3 zrobiłeś klienta zwykłego to 4 nie może mieć 0.4 bo 3 robi nata, wiecinną adresację musisz ustawić.

Jak masz 3 skonfigurowany?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Za jakieś 3 godzinki podeślę dokładną konfigurację Klienta numer 3 – zrobię printscreen.
Ale z tego co pamiętam to wyłączyłem na nim DHCP. Ustawiłem mu adres 192.168.0.3
W opcjach wifi wyszukałem SSID sieci którą emituje T-Link nr 2 podłączyłem się do niej wpisałem hasło do WIFI. I działa.
I jak podepnę laptopa do Klienta 3 kablem to działa internet.

Czyli rozumiem, że powinienem w ustawieniach LAN Klienta 3 ustawić mu inną podsieć np. 192.168.2.1. Ale nie wiem czy wtedy uda się podpiąć do sieci Tp-linka nr 2 który będzie w innej podsieci czyli 192.168.0.2?

Spróbuje za 3 godziny i dam znać.
A czy Neatgeara (na którym ustawię np. 192.168.2.2 z podsieci Klienta 3) mam podpinać do portu LAN czy WAN jak go łącze z Klientem 3?

4

To wszystko zależy w jakim trybie chcesz żeby pracował.

5 (edytowany przez Gramz 2015-07-27 13:32:13)

Chciałbym aby TP-Link 3 był Klientem który odbierze na poddaszu sieć wifi emitowaną przez Tp-Linka 2. Czyli żeby był takim bezprzewodowym Access Pointem.

A następnie TP-Link 3 przekazał internet do podpiętego kabelkiem zaraz obok Netgeara (czyli 4).
Nie chce żeby Klient 3 rozgłaszał sieć wifi. Nie chce żeby pełnił rolę repeatera.

Klient 3 ma za zadanie tylko odebrać przez sieć wifi internet od TPLINK2 i przekazać Ethernetem do Netgeara.
Netgear będzie pełnił funkcję routera rozgłaszającego nową sieć wifi  z nowym SSID

jeśli to możliwe to chciałbym żeby wszystkie urządzenia były w jednej podsieci.

6

Czyli - 3 robisz jako relayd (nie apclienta), 4 połączysz do lan na tej samej adresacji, czyli 0.4 może być.

7

Ok dziękuję za odpowiedź i pomoc. Myślę, że to jest klucz do rozwiązania mojego problemu.

A mógłbym Cię prosić o jakiś tutorial jak to zrobić na OpenWRT z Gui LUCI? Albo jakąś wskazówkę.
Bo znalazłem tylko ale na wersje na konsolę
http://wiki.openwrt.org/doc/recipes/relayclient

nie mam na ten temat dużo wiedzy.

8

I szybciej będzie jak zrobisz to z konsoli niż klikać to w gui. Za dużo screenshotów smile

9

ok a mając już wgranego OpenWRT CC z Luci do tego Tplinka mogę jakoś użyć konsoli?
Jest taka możliwość?
Czy muszę wgrać wersję bez Gui

Podoba mi się Gui Luci smile

10

Zawsze masz konsolę, po prostu podłącz się przez ssh.

11

ok. Dziękuję Ci Cezary za pomoc.

Miałbym jeszcze jedno pytanie.
Czy w trybie relayd nie bedzie przypadkiem obcięcia przepustowości o 50%?

Bo wiem że w niektórych trybach mostowych następuje spadek bandwitch o połowę.
Dlatego chciałem tego uniknąć i kupiłem Netgeara jako dodatkowe urządzenie. Żeby nie kombinowac z repeaterami itd.

12

W wds tak jest. Tu nie robisz ani takiego bridge, a nie repeatera. To po prostu taki rodzaj klienta, tylko dodatkowo tak zrobiony żeby wszystko było w jednej sieci.

13

Gramz napisał/a:

Witam,
Mam problem z konfiguracją sieci.

Wygląda to tak:
1. Mam router UPC (192.168.0.1) i na nim wyłączone WIFI
2. Do routera UPC mam podpięty skrętką router TP-LINK WR1043ND V2 (192.168.0.2) stock firmware który rozgłasza sieć WIFI
3. Na poddaszu odbieram sygnał drugim TP-Linkiem WR1043ND v2 (192.168.0.3) z wgranym OpenWRT CC z Luci najnowsza wersja który jest Klientem sieci
4. Do Klienta (192.168.0.3) chce podpiąć router Netgear WNDR3700v2 (192.168.0.4) kabelkiem który następnie rozgłosi sieć wifi

I teraz tak:
a) jak podepnę laptopa kablem do Klienta (192.168.0.3) to mam internet
b) jak podłącze Netgeara (192.168.0.4) do Klienta to nie działa mi sieć wifi

Próbowałem podpiąć Netgeara do portu Lan nie działa. Próbowałem do portu WAN i też nie działa.
Wyłączałem DHCP na wszystkich urządzeniach poza routerem UPC (192.168.0.1)
Próbowałem zmienić podcieć Netgearowi na (192.168.1.2) ale to nie pomaga.

Bardzo proszę o pomoc jak skonfigurować tak skomplikowaną sieć.
Chciałbym żeby wszystkie urządzenia były w tej samej podcięci. Ale jak nie ma innego wyjścia to może netgear być na osobnej podsieci

Chciałbym jednak zmodyfikować jednak tą konfigurację.
Chciałbym żeby:

1. Tp-Link Numer 3 działający jako klient WIFI odebrał sygnał i przekazał go przez Lan do routera numer 4 (Netgear)
2. Chciałbym jednak, żeby netgear działał w osobnej podsieci np. 192.168.2.1
3. Rozumiem, ze w takim założeniu netgear będzie serwerem DHCP i komputery podłączone do niego nie będą się widziały z komputerami podpiętymi do Routera numer 2. Ale ok.

A) jaki tryb powinienem ustawić w takim razie na Routerze Numer 3 z OpenWrt bo rozumiem, że nie będzie to „Relayd” tylko tryb Client AP coś takiego
B) jakie są korzyści i minusy takiego rozwiązania gdzie router numer 4 działa w osobnej podsieci w proównaniu do rozwiązania RELAYD? Czy urządzenia podpięte do Routera numer 4 będą osiągały niższą przepustowość w porównaniu do rozwiewania z Relayd? Bo rozumiem, że Router 4 będzie NAtował itd. W Którym rozwiązaniu będzie lepiej działał internet?
C) który rozwiązanie byście wybrali na moim miejscu?

14

a) niech zostanie relayd. 4 podłączasz pod wan i masz kolejny router z osobną adresacją
b) przepustowość pewnie się nie zmieni. Masz inną adresację więc sam musisz sie zatroszczyć o ew routing
c) złe pytanie. Każde rozwiązanie zależy od konkretnych potrzeb, nie co byśmy wybrali bo mamy takie widzimisie.

15

Dziękuję!

Ad. a) ale są jakieś zalety zastosowania rozwiązania relayd w porównaniu do rozwiązania „Klient AP” które znalazłem na Wiki?
Ad. b) Co to znaczy żebym zatroszczył się ewentualny routing? Chodzi o przekierowanie portów itd.?
Ad. c) Ok doprecyzuje pytanie. Mi zależy przede wszystkim na tym, żeby działał internet jak najszybciej jak najstabilniej na urządzeniach podpiętych do routera numer 4. Zależy mi również na dobrym działaniu programów P2P

16

a) Poza jedna adresacją chyba nie i brakiem natowania - chyba nie
b) jak byś chciał żeby klient podłączony do 1/2/3 chciał się dostać do komputerów za 4
c) to obojętne w tym przypadku smile

17

Udało mi się ustawić router numer 3 jako klient RELAYD. Ale mam ogromny problem, ten sam jaki miałem kiedy ustawiłem go w opcji AP Client mianowicie.

1.    Jeśli podłączę laptop przez ethernet do Routera numer 3 czyli Clienta Relayd to transfer jaki osiągam jest super 70mbps
2.    Jeśli podłączę laptop przez ethernet do Routera numer 4 czyli AP to transfer jaki osiągam też jest super 70mbps
3.    Problem pojawia się kiedy na Routerze numer 4 (Netgear WNDR3700v2) podpiętym Ethernetem do Klienta Relayd włączę wifi
4.    Łącząc się przez WIFI laptopem do nowej sieci „OpenWRT” osiągam max 1-2 mbps!!!
5.    Próbowałem Netgeara połączyć zarówno do WAN jak i do LAN efekt jest ten sam katastrofalna jakość połączenia bezprzewodowego

Próbowałem wgrać oprogramowanie stockowe i DDWRT na Netgeara. Efekt jest identyczny. Po LANIE wszystko ok po WIFI katastrofa. Ogromne są również pingi z 8.8.8.8 to ponad 500ms. Co kilkanaście odpowiedzi pojawiają się dokładnie 4 dziury (4 razy Request timed out)
Proszę Was bardzo o pomoc

18

Jak po lanie jest dobrze a później do tego lanu podłączasz netgeara i jest problem to w nim szukaj czegoś.

19

Jak zwykle Cezary ma rację.
1. Podepnij tego Netgear-a bezpośrednio do routera UPC. Z LAN UPC Do portu WAN Netgeara i zobacz czy też będzie słabo po WiFi.
2. Może karta WIFI w laptopie jakaś uszkodzona ponieważ jak piszesz:
"Jeśli podłączę laptop przez ethernet do Routera numer 3...jest super "
"Jeśli podłączę laptop przez ethernet do Routera numer 4...  jest super"
czyli routery które chodzą po kablu trzymają transfer, więc może to wina karty WIFI.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

20 (edytowany przez Gramz 2015-07-30 19:31:12)

Dziękuję za odpowiedź, ale to na 100 % nie wina Netgeara ani laptopa.

1. Netgear podpięty  bezpośrednio do routera UPC działa idealnie zarówno po LAN jak i po WIFI. Prędkości po WIFI to nawet 80-90mbps
2. tragiczna predkość jest zarówno na laptopie jak i na telefonie i innym laptopie więc to nie wina karty sieciowej
3. Spróbowałem do Routera 3 podpiąć nie Netgeara tylko TPLinka WR1043ND ze stockowym firmware. I to samo jest. Zarówno jak go podepęnę do WAN (nowa podsieć) jak i LAN (ta sama podsieć).

Więc problemem musi być CLIENT Rouetr Nr 3.

Co ciekawe po zmianie kanału osiągam download ok 8 mbps, ale ciekawe że osiągam upload 8-9mbps czyli tyle samo co po kablu.
Więc jest problem z downloadem.

21

Sam przecież napisałeś że łącząc się do 3 jest dobrze...

22

Cezary jest dobrze jak podepne się do 3 po kablu. JEst 70 mbps stabilne połączenie.

Chodzi mi o to że to na nim jest jakiś problem z ustawieniami skoro jakikolwiek router podepnę do niego to ma problem z WIFI. Tak jak pisałem podpinałem do Routera 3 zarówno Netgear jak i Tp Link i jest taki sam efekt...

23

Nie rozumiem twojego toku rozumowania. Podłączasz się do 3 i jest dobrze. Podłączasz się czymkolwiek do 3 i później do tego czegoś i jest źle.  Więc problem widzisz w 3?

24 (edytowany przez mar_w 2015-07-30 20:57:34)

Ja tam nie jestem żadnym ekspertem, ale z tego co wiem w Tp-link-ach w podstawowych ustawieniach, LAN oraz WiFI to jedna sieć. Zgadzasz się z tym @Gramz czy nie?
Potem piszesz:

Gramz napisał/a:

Chodzi mi o to że to na nim jest jakiś problem z ustawieniami skoro jakikolwiek router podepnę do niego to ma problem z WIFI. Tak jak pisałem podpinałem do Routera 3 zarówno Netgear jak i Tp Link i jest taki sam efekt...

czyli problem pojawia się tylko po Wifi. Czyli LAN routera 4 chodzi dobrze. A skoro tak, to jest ta sama sieć co WiFi, więc chyba nikt tego nie zrozumie.
Pytanie na otarcie łez: A czy w tym laptopie masz w konfiguracji karty WiFi ustawione klient DHCP, czy może coś z palca próbowałeś wklepać np DNS? Bo kartę LAN w laptopie wydaje się, że masz ustawioną dobrze.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

25 (edytowany przez Gramz 2015-07-30 21:34:25)

Panowie już tłumaczę.
Wydaje mi się że problemem z wifi powoduje router 3 ponieważ:
1. Podpinałem do niego 2 różne na 100 % sprawne routery i w obu przypadkach wifi działa na poziomie około 2 Mbps
2. Jeśli podepne te routery bezpośrednio do routera 1 czyli z upc to sieć emitowana przez nie to jest około 70 mbps
3. Jeśli podepne laptop kablem do routera 4, który jest podpięty do routera 3 to wszystko jest ok. Osiągam 70 Mbps. Problem jest dopiero jeśli łącze jakieś urządzenie do routera 4 przez wifi. Wtedy prędkość download spada z 70 do 2 Mbps.

Mam nadzieję że udało mi się teraz lepiej to sprecyzować.

Nie upieram się ze to router 3 jest problemem. Uważam że relayd jest ustawiony dobrze.

Nie mam pomysłu już kompletnie gdzie mogę szukać przyczyny.
Co mogę zmienić na 3 albo 4 żeby to dobrze chodziło na wifi.

Bo defacto będę używał urządzeń wyłącznie bezprzewodowo. Więc dlatego zależy mi na tym tak bardzo.

Laptopa ustawiłem zeby pobierał z DHCP adres. Nie ustawiłem mu DNS i statycznego IP.

Dziękuję za dotychczasową pomoc