Temat: WA701ND Ver.2.0 Wgrano zły soft

Cześć,
Zastanawiam się czy da się coś jeszcze zrobić z routerem WA701ND Ver.2.0 . Eeprom wylutowałem i wgrałem w niego już tym razem właściwy soft (dla wersji 2.0) lecz niestety w dalszym ciągu dioda power świeci światłem ciągłym i tyle.

2

Odp: WA701ND Ver.2.0 Wgrano zły soft

Bootloader nadpisałeś czy nie?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cultstyle napisał/a:

Cześć,
Zastanawiam się czy da się coś jeszcze zrobić z routerem WA701ND Ver.2.0 . Eeprom wylutowałem i wgrałem w niego już tym razem właściwy soft (dla wersji 2.0) lecz niestety w dalszym ciągu dioda power świeci światłem ciągłym i tyle.

A U-Boot jest tam cały? Nie skasowałeś go przypadkiem? Pod jakim adresem wgrałeś firmware na kość?

4

Cezary napisał/a:

Bootloader nadpisałeś czy nie?

Hmm tego nie wiem ponieważ router trafił w moje ręce od kogoś kto wgrał zły soft.

5

pepe2k napisał/a:
Cultstyle napisał/a:

Cześć,

A U-Boot jest tam cały? Nie skasowałeś go przypadkiem? Pod jakim adresem wgrałeś firmware na kość?

Ja wgrałem z programatora.

6

No świetnie, ale pod jaki adres smile

7

Jaśniej proszę smile
Jak to sprawdzić.. ?

8

Masz: programator, kość pamięci i plik z danymi. Kość ma 8MB, plik ma 4MB. Gdzie wgrałeś plik, na początku pamięci, w środku czy od końca? Wgrywałeś więc chyba wiesz co właściwie zrobiłeś?

9

Cultstyle napisał/a:

Jaśniej proszę smile
Jak to sprawdzić.. ?

Pokaż plik/wsad, który wgrałeś na kość i napisz czym to wgrałeś. Ręki nie dam, ale obstawiam, że wgrałeś tylko firmware pod adres 0x0 (na samym początku kości), co w skrócie oznacza, że go tylko jeszcze bardziej zepsułeś.

10

Ano tak pewnie zrobiłem.. wgrałem plik .bin ze strony tp-link. Plik o nazwie: wa701nv2_en_3_17_0_up_boot(140324).bin
Mając dostęp do programatora jestem jeszcze w stanie to zrobić poprawnie ?? uratować router ?

11 (edytowany przez pepe2k 2015-07-20 14:42:24)

Cultstyle napisał/a:

Ano tak pewnie zrobiłem.. wgrałem plik .bin ze strony tp-link. Plik o nazwie: wa701nv2_en_3_17_0_up_boot(140324).bin

Ojoj, to już w ogóle źle... trzeba było najpierw zapytać, a dopiero potem robić smile

Cultstyle napisał/a:

Mając dostęp do programatora jestem jeszcze w stanie to zrobić poprawnie ?? uratować router ?

Jak najbardziej... ale prawdopodobnie nadpisałeś też partycję z danymi MAC, możliwe że i partycję z danymi kalibracyjnymi radia (tzw. ART). Na początek sprawdź sobie jak wygląda mapa partycji w tym modelu, potem przygotuj sobie odpowiedni plik binarny (posklejaj wszystko w całość) i wgraj na kość.

Edit: jaki SoC siedzi w v2? Masz zgraną zawartość z kości sprzed Twoich zabaw?

12 (edytowany przez Cultstyle 2015-07-20 14:43:24)

..te wszystkie informacje były zapisane na epromie.. ?
Odczytywałem zawartość kości. Muszę sprawdzić czy to jeszcze jest!

13

Cultstyle napisał/a:

..te wszystkie informacje były zapisane na epromie.. ?

Tak.

14

Dobra, nie jest aż tak źle - mam odczyt kości z przed zabawy smile
Powiedzcie proszę jak to zrobić aby było dobrze smile

15

Najlepiej to odpal jakiś edytor hex i "wklej" obraz openwrt od adresu 0x00020000.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

16

Gruberek napisał/a:

Najlepiej to odpal jakiś edytor hex i "wklej" obraz openwrt od adresu 0x00020000.

Dokładnie. A te zera poprzedzające adres można pomijać, będzie czytelniej: 0x20000h.

Cultstyle napisał/a:

Dobra, nie jest aż tak źle - mam odczyt kości z przed zabawy smile
Powiedzcie proszę jak to zrobić aby było dobrze smile

Jak wyżej, a jak chcesz dodatkowej weryfikacji, to wrzuć gdzieś plik do sieci i podrzuć mi link na PW - sprawdzę jak to wygląda i czy czegoś jeszcze Ci tam nie brakuje.

17 (edytowany przez Cultstyle 2015-07-21 10:16:32)

Poniżej link do odczytu kości pamięci zanim ją wylutowałem:

Odpaliłem plik w hex edytorze i stwierdziłem, iż nie wiem co zrobić z tym szyfrem do krypty Faraona..

18 (edytowany przez pepe2k 2015-07-21 10:26:11)

Cultstyle napisał/a:

Poniżej link do odczytu kości pamięci zanim ją wylutowałem:
...

U-Boot wygląda OK, adres MAC, pin i numer modelu na miejscu, ART wygląda OK, w miejscu firmware jest coś wgrane z nagłówkiem TP-Link (obstawiam firmware dla innej wersji).

Cultstyle napisał/a:

Odpaliłem plik w hex edytorze i stwierdziłem, iż nie wiem co zrobić z tym szyfrem do krypty Faraona..

Posłałem Ci na maila gotowy plik do wgrania (z ostatnim firmware TP-Linka). Daj znać, czy wystartował.

PS. Następnym razem nie publikuj takich linków na forach, w tym zrzucie siedzi m.in. adres MAC.

19

Dziękuję Dobry Człowieku smile Usuń proszę mój link cytowany przez Ciebie w Twoim poście. Dam znać jutro czy wstało smile

20

Dzień Dobry smile
Router powrócił do życia po wgraniu wsadu od pepe2k - dziękuję bardzo smile
PS: Czteropak się należy i przekażę go w ustalonej formie.

21

Trochę OT:

pepe2k napisał/a:

PS. Następnym razem nie publikuj takich linków na forach, w tym zrzucie siedzi m.in. adres MAC.

Jakie zagrożenia powoduje się podanie swojego MACa w sieci?

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos

22

Heinz napisał/a:

Trochę OT:

pepe2k napisał/a:

Jakie zagrożenia powoduje się podanie swojego MACa w sieci?

Do poczytania: http://security.stackexchange.com/quest … s-publicly
Interesującym zagadnieniem jest geolokalizacja na podstawie nazwy sieci Wi-Fi (i adresu MAC nadajnika).