Temat: Po raz kolejny. TL-WDR4300 i HUAWEI E3276s-150
Dzień Dobry Szanowni Panowie.
Przeprowadziłem się do Międzylesia jakiś czas temu. Jedyna możliwość założenia Internetu tutaj to Internet Mobilny. Z polecenia kolegi/sąsiada poszedłem do salonu Playa i podpisałem Abonament na LTE bez urządzenia. Miałem sporo wydatków więc zakup kolejnych komponentów dokonyłem raczej nieregularnie. Przez pierwszy miesiąc umowy korzystałem ze starego modemu E173u-2. Później kupiłem E3276 z którego korzystałem podłączonego bezpośrednio do komputera. Bez żadnej anteny z komputerem w pokoju prędkość oscylowała koło 2MB. W końcu poszedłem do sklepu i kupiłem WDR4300. Usiadłem przed komputerem, sćiągnąłem najnowszego Gargoyle (v1.7.1) ze strony https://www.gargoyle-router.com/download.php i korzystając z tutoriali zmieniłem oprogramowanie routera na Gargoyla. Wszystko przebiegło bez problemu. Po wpisaniu w przeglądarce 192.168.1.1 pojawiło się sympatyczne GUI (to nowe słowo które poznałem czytając to forum, także widzicie na jakim jestem komputerowym poziomie
. Podłączyłem E3276 z kartą sim z PLAY do routera z nadzieją że wystarczy że połącze te dwa urządzenia ze sobą i w całym domu zapanuje sympatyczny sasięg WI-Fi. Niestety nie nastąpiło automatyczne połączenie. Siedziałem 5 minut wpatrzony w modem, w nadziei że w końcu dioda przestanie migać. Niestety LTE nie było. Podłączyłem E173 i połączył się automatycznie. Więc zadzwoniłem do kolegi który polecał mi to rozwiązanie i który korzysta z Gargoyla. Przyszedł, ze swoim zasilanym Hubem Usb. Kombinowaliśmy w utawieniach przez przeglądarke ale nic to nie dało...
Wiem już żeby komunikować się z modemem trzeba korzystać z programu PuTTY.exe.
Wiem że powinienem zmienić ustawienia żeby Gargoyl widział modem.
Wiem że ten modem pracuję "jakoś" w stylu karty sieciowej.
Po wpisaniu w PuTTY...
uci show network ...pokazuje mi...
root@Gargoyle:~# uci show network
network.loopback=interface
network.loopback.ifname=lo
network.loopback.proto=static
network.loopback.ipaddr=127.0.0.1
network.loopback.netmask=255.0.0.0
network.globals=globals
network.globals.ula_prefix=fd93:f654:818d::/48
network.lan=interface
network.lan.ifname=eth0.1
network.lan.force_link=1
network.lan.type=bridge
network.lan.proto=static
network.lan.netmask=255.255.255.0
network.lan.ip6assign=60
network.lan.dns=192.168.1.1
network.lan.ipaddr=192.168.1.1
network.wan=interface
network.wan.ifname=eth0.2
network.wan.auto=1
network.wan.proto=3g
network.wan.device=/dev/ttyUSB0
network.wan.apn=internet
network.wan.service=umts
network.wan.mobile_isp=Poland - Play
network.wan6=interface
network.wan6.ifname=@wan
network.wan6.proto=dhcpv6
network.@switch[0]=switch
network.@switch[0].name=switch0
network.@switch[0].reset=1
network.@switch[0].enable_vlan=1
network.@switch_vlan[0]=switch_vlan
network.@switch_vlan[0].device=switch0
network.@switch_vlan[0].vlan=1
network.@switch_vlan[0].ports=0t 2 3 4 5
network.@switch_vlan[1]=switch_vlan
network.@switch_vlan[1].device=switch0
network.@switch_vlan[1].vlan=2
network.@switch_vlan[1].ports=0t 1 Czy ten router też potrzebuje dodatkowo zasilanego huba?
Niestety nie mogę wpisac tej dłuższej komendy
uci show network
cat /proc/bus/usb/devices W jakimś wątku na forum znalazłem ten kod, ale nie wiem dlaczego jest w dwóch wierszach. Czy to są dwie osobne komendy czy jedna połączona?
Na forum znajduję dużo informacji ale niestety nie potrafię tego sklecić w spójną całość.
Reasumując
byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mniej więcej krok po kroku napisał mi które czynności mam wykonywać i w jakiej kolejności.
Nie mam żadnego doświadczenia komputerowego. Nawet nie wiem czy te wyróżnienia {code}{/code} zadziałają.
Znalazłem post p.Cezarego sprzed roku w którym pisze...
Masz hilinka nie zwykły modem.
Podłącz do routra, wan ustaw jako dhcp (kablowo),
interfejs wybiersz ethX (pewnie eth3),
zmień adres ip na lan na 192.168.2.1.
Zresetuj router i tyle.
To czy potrzebujesz hub z własnym zasilaniem zależy od tego
czy masz dobry sygnał i czy modem nie będzie
potrzebował dużo energii żeby działać.
To sprawdzisz w praktyce. Próbowałem wykonać te czynności.... mam na myśli wybranie interfrejsu ethx ale nie mam możliwościu wyboru żadnego interfrejsu

Serdecznie pozdrawiam i proszę o pomoc.
Jakub.