1

Temat: TP WDR3600 - problemy ze stabilnością WiFi

Dzień dobry,

Chciałbym na początku zaznaczyć, że jestem mocno początkującym użytkownikiem oprogramowania "open", a linuksa to głównie z nazwy znam. Do rzeczy, w związku z przesiadką z łącza radiowego na LTE zaistaniała u mnie konieczność zmiany sprzętu. Naczytałem się sporo o doborze sprzętu i wybór padł na Tp-link wdr3600 + e3372 Hilink. Internet działa w zadowalających mnie ramach czyli up/down 30/20 Mb/s przy 5 kreskach zasięgu sieci na modemie LTE. Problem natomiast mam z routerem. Zasięg okazał się być mniejszy/mniej stabilny niż na starym wr740n (najpierw na stocku potem pod dd-wrt pracował), oraz część komputerów ma problem z utrzymaniem stabilności połączenia np. laptop piętro wyżej potrafi wskazywać od 2-4 kresek i tak sobie bez powodu skacze. W okolicy jest niewiele sieci ok 2-4, dodatkowo moja pracuje na wolnym kanale. Zgodnie z radami wyczytanymi na internecie zaczynałem od stocka, wtedy kiedy do portu WAN dochodził internet z radiówki. Wszystko pięknie i stabilnie działało. Po przejściu na Gargoyle najpierw 1.6.2.2 potem 1.6.1.5, 1.6.1.4 oraz 1.6.2.1 sprawdzałem stabilność łącza. Na każdym z wymienionych były jakieś problemy, a to któryś laptop tracił połączenie, a to z innego ping skakał od 45ms do 2000ms. Najstabilniej działało mi 1.6.1.5 najgorzej 1.6.2.2. Niestety musiałem odpuścić sobie zabawy z Gargoyle i przesiadłem się na najnowsze dostępne OpenWrt CC od Cezarego. W sumie na OpenWrt po wyłączeniu WMM sieć pracuje stabilnie, jednak ze względu na monitorowanie zużycia transferu bardzo brakuje mi wykresów z Gargoyle.
Sam nie wiem dlaczego mam tak wielkie problemy z działaniem na Gargoyle, router jest w wersji 1.5, na OpenWrt w nazwach przy radio pierwsze od 2,4GHz wyświetla się jako Generic MAC80211 802.11bgn (radio0) natomiast drugie radio jest jako atheros. Możliwe jest to żeby w wersji 1.5 zamienione były radia względem pozostałych routerów, czy tylko oprogramowanie nie wykrywa właściwej nazwy? Może z tego wynikają problemy z tym WiFi. No i dodatkowo, na sieci 5GHz żadnych problemów z działaniem, ale niestety nie wszystkie urządzenia podłączone obsługują 5GHz, dlatego zmuszony jestem korzystać z 2,4GHz. Ma ktoś z panów jakieś pomysły, porady.

Przepraszam za ścianę tekstu, ale chciałem jak najdokładniej opisać problem. Pozdrawiam.

2

Odp: TP WDR3600 - problemy ze stabilnością WiFi

Problemy z Wi-Fi na Gargoyle wynikają z tego, że to oprogramowanie bazuje na bardzo starej wersji OpenWrt AA, z bardzo starymi sterownikami. I tyle, zostań na OpenWrt CC, a wykresy ogarnij sobie innym programem.

3

Witam, niestety wczoraj to samo się zaczeło na OpenWrt dziać, prędkość na 2,4GHz maksymalnie w porywach do 12Mb/s gdzie przy sieci 5GHz wyciągało taką samą prędkość jak z modemem bezpośrednio do laptopa wpiętym czyli ok 24Mb/s. Wieczorem wróciłem do Gargoyle 1.6.1.5. Prędkości jak ręką odjął wróciły na normalne wartości czyli maks z tego co LTE daje w moim miejscu. Zobaczymy jak długo teraz Gargulec popracuje stabilnie. Co do statystyk na CC próbowałem z vnstat, ale to nie to samo co w Gargoyle. Do tego po wyłączeniu zasilania stracił wszystkie dane a na Gargoyle, restart nie powoduje utraty danych.

4

Bo nie skonfigurowałeś vnstat. Domyślnie to jest w pamięci trzymane, trzeba było przenieś bazy na pendrive ew ostatecznie do flash cyklicznie, tak jak to gargoyle robi. Po prostu nie skonfigurowałeś procesu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez Marfo 2015-07-07 07:17:53)

Całkiem możliwe ja tylko to z LUCI zainstalowałem i tam w konfiguracji jedynie można wybrać z czego będą statystyki zbierane. To pewnie w jakiś sposób z konsoli trzeba ręcznie wklepać? Tak jak mówię mocno początkujący jestem, gargoyle bardziej przyjazne bo można prawie wszystko wyklikać smile Głównie to mnie stabilność połączenia nurtuje, bo statystyki to pół biedy nie jest to konieczne, byle mi łącza nie wywalało i prędkości trzymał ładnie. Np dzisiaj rano ping sprawdzałem, na laptopie mam 48-56ms ping i się tego trzyma. Natomiast na komórce w tym samym pokoju, pełny zasięg a pingi skaczą od 90-200ms. Ale net jest... Ah i dodam że problemy są tylko na sieci 2,4Ghz na 5 działa wszystko bardzo fajnie.

6

Może masz szum/zakłucenia na paśmie 2,4GHz. Sprawdź jakie masz sieci w pobliżu i ewentualnie zmień kanał. U mnie CC od Cezarego działa stabilnie od prawie 7 dni.

7

Więc sorry, albo zostajesz w gargoyle albo bierzesz się za czytanie i robisz ręcznie to co chcesz, innego wyjścia nie ma.

W /etc/config/vnstat może być opcja DatabaseDir która wskazuje gdzie są bazy danych.

8 (edytowany przez Marfo 2015-07-07 08:26:33)

Cezary, tak jak pisałem sprawa statystyk jest drugorzędna. Bardziej martwią mnie zjazdy na prędkości po 2-3 dniach pracy routera, czasami szybciej. Oraz pingi które w zależności od urządzenia potrafią być 4 krotnie większe niż na pozostałych. Coś na to możesz mi poradzić? W tej chwili mam "czyste" 1.6.1.5 jedynie swoją sieć ustawiłem i nic więcej nie grzebałem, nawet statycznych adresów nie przypisywałem. Co do szumów to mam 6 sieci w okolicy na -70dBm porozkładane na 1,6,13 kanale. Moja sieć jest na 11 kanale, przełączanie kanałów na niewiele się zdało poprzednim razem. Restart routera też nie pomagał, dopiero wgranie oprogramowania na czysto pomaga. Tak jakby coś blokowało transfery po kilku dniach pracy...

9

Jeżeli przedtem chodziło a teraz nie to są dwie sprawy:
- pada sprzęt
- w eterze pojawiło się coś nowego - od taniego telefonu bezprzewodowego, transmitera wideo itd lub inna sieć w eterze.

10

Na oprogramowaniu fabrycznym problem z siecią nie występował, wgrałem Gargoyle jak miałem jeszcze net z radiówki i problemy się pojawiały. Także raczej bym sprzęt wykluczył, już sam się trochę nad tym zastanawiałem. Sieci raczej nie zakłócają, to jest osiedle domków i jak jakąś sieć łapie to od sąsiada ale mają bardzo małe moce i myślę że nie będą jakoś bardzo tłumiły mojego sygnału. Poprzednio miałem tanioche wr740n i działał w całym domu pięknie, a kupiłem niby droższy i myślałem że lepszy modem a jedynie o ból głowy mnie przyprawia tongue Dzisiaj ewentualnie po Lan połączę stary wr740n do i z niego będę WiFi rozdzielał. Może faktycznie coś z radiem jest w tym nowym tplinku.

11

Ewentualnie jeszcze nad jednym się zastanawiam. Jest jeden laptop w domu jeszcze ze starą kartą sieciową broadcoma 11b/g zazwyczaj to on ma problemy ze stabilnym działaniem, a po czasie i sieć przez to zwalnia. Czy może to w jakiś sposób negatywnie wpływać na router? Poprzednio na wr740n ten laptop również działał i nic takiego się nie działo. Panowie mają większą wiedzę co do działania sieci, dlatego sobie na takie luźne przemyślenia pozwalam, może w jakiś sposób to doprowadzi do rozwiązania problemu.

12

Wg mnie nie, tym bardziej że jak piszesz, na 740 działał.

13 (edytowany przez Marfo 2015-07-08 17:24:46)

Problem rozwiązany, podłączyłem wczoraj jeszcze raz wr740n no i muszę stwierdzić że albo antena albo radio jest w nim lepsze. Zasięg większy i z lepszą jakością. Natomiast udało mi się rozwiązać problem z WDR3600. Router miałem ustawiony za telewizorem, który skutecznie odbijał sygnał w stronę routera, przez co powodował niezłe zakłócenia, zasięg co prawda nie zmalał ale jakość danych docierająca w dalsze rejony domu była tragiczna i powodowała zrywanie połączenia. W tej chwili router trafił w inne miejsce, co prawda na modemie LTE niby gorsze parametry sieci, natomiast prędkość zwiększyła się o 5Mb/s więc nie wiem jak się to ma do wskazań modemu LTE. Podsumowując wgrałem Gargoyle 1.6.2.2 jak do tej pory wszystko ładnie działa a w najdalszych zakątkach domu prędkości mam w granicach 12-18Mb/s natomiast blisko routera w tej chwili nawet po 30-34Mb/s bez anteny zewnętrznej śmiga.