Temat: Gargoyle dla Netgear DGN3500 (lantiq)

Jest możliwa kompilacja Gargoyle pl dla routera z modemem adsl jak w temacie? Są gotowe obrazy na openwrt.org ale jest sporo braków w modułach i ciężko uzyskać wiele funkcjonalności które są dostępne w tomato, czy choćby w Gargoyle. LuCi mimo że jest ładne jest koszmarnie wolne i ograniczone funkcjonalnie.

Widzę że są obrazy dla innej wersji lantiq więc wydaje się że dodatkowy obraz do kompilacji nie byłby problemem....

2

Odp: Gargoyle dla Netgear DGN3500 (lantiq)

Gargoyle PL nie. Normalnie tak, możesz sobie skompilować, choć sam sprzęt nie jest wspierany i parę rzeczy (obsługa przycisków) musisz sobie dodać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ok, dzięki. Standardowe obrazy z openwrt nie migają nawet ledami portów LAN przy transmisji stąd moje pytanie o "lepszą wersję". No nic, będę walczył dalej.

4

To sprawdź trunka czy to w ogóle działa.

5

W trunku nie ma tego modelu, po wgraniu CC RC2 router wisi, jutro podepnę go do serial portu i zobaczę co go boli.....

6

Pewnie pojawi się, lecz nie wiadomo kiedy. Spróbuj sobie samemu usmażyć, to może będziesz zadowolony o parę dni szybciej. Codziennie dochodzi coś nowego...
http://images.tinypic.pl/i/00681/hidac5zw0rns_t.jpg

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

7

Okazało się że została uszkodzona zawartość flasha podczas aktualizacji. Przywrócenie oryginalnego softu netgeara i instalacja na to CC RC2 router się uruchomił. Niestety, nadal brak migania portów LAN, póki co nie znalazłem jeszcze modułu webmon do iptables aby zrobić logowanie odwiedzanych stron.

8

Źródła są w gargoyle...

9

Z miganiem ledów portów lan sobie poradziłem - nie zaznaczone odpowiednie moduły w konfiguracji kernela.

Co znaczy że źródła są w gargoyle? Jak mam je wykorzystać? Nie jestem guru linuksa i średnio się w tym orientuję.
Czy wiesz może czy jest możliwość podpięcia kontrolki DSL pod zdarzenie synchronizacji linii? Jakiś trigger albo co....

10

Zrób cat /sys/class/leds/tu_nazwa_led/trigger i będziesz widział jakie triggery masz dostępne.

Dokładnie to co napisałem - moduł webmon jest w gargoyle, to nie jest część openwrt. Tam są źródła, więc jak potrzebujesz to bierzesz i kompilujesz.

11

Znalazłem źródła tu http://gargoyle-router.org/gargoyle/pro … ch-modules . Jak je teraz dodać do BB który właśnie pobrałem?

Triggerów do DSL-a nie ma, może jest gdzieś w konfiguracji firmware dsl, poszukam jeszcze.

12

Skompiluj to on zrobi ładną łatkę którą wrzucasz do źródeł openwrt. I pewnie jeszcze kilka ręcznych poprawek w niektórych plikach (netfilter...) i jest.

13

No i się skompilowało - moduły są. Wrócił jednak problem z miganiem diod LAN. Migną kilka razy poprawnie podczas startu kernela (2-3s) i później pozostają stale włączone. Opcje włączone te same jak w CC.

14

Pogadaj z gościem który wsparcie dla DGN zrobił czy tak ma być czy czegoś nie ma.

15

swconfig dev rtl8366rb.6 port 1 set led 2
swconfig dev rtl8366rb.6 set apply

Magiczne komendy odpalające miganie led portów.  Trzeba ręcznie dodać do autostartu. Być może gdzieś to można skonfigurować, ale to już temat na później.