1

Temat: OpenWrt i dziwny problem z VPN

Używam Archerca C7 i wgrałem sobie na niego LuCI Chaos Calmer 15.05. Teoretycznie wszystko śmiga, ale o dziwo żaden z moich kompów w sieci lokalnej nie może się dobić przez VPN do moich komputerów firmowych. Włączyłem wszystkie upnp itd i nic.

Po powrocie do oryginalnego firmware wszystko znowu popyla.

I tutaj nie rozumiem, to chyba nie powinno mieć wpływu na VPN. Routerk na Openwrt nie jest tutaj ani serwerem VPN, ani nic z tych rzeczy. Po prostu komputery z jego sieci lokalnej chcą wyjść na świat... Zdalny pulpit Widnowsowy śmiga bez problemów.

Ktoś kojarzy co może blokować VPNa?

2

Odp: OpenWrt i dziwny problem z VPN

Jaki to vpn?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Powiem tak. Znam tylko to jak skonfigurować ustawienia w komputerze klienckim pod Win 7/8.

Nie mam dostępu do firmowych routerów i serwerów. Dostałem od admina instrukcję co ustawić i działa.

4

Ale jaki ustawiasz? ipsec czy pptp? Bo musisz ustawić przepuszczenie danego protokołu, patrz http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … assthrough . Więcej info znajdziesz na wiki openwrt.org.

5

Żaden smile wsio popyla na ustawianiach Automatic. Ale rozumiem w czym rzecz. To się da ustawić tylko przez putty czy idzie w Luci coś kliknąć etc?

6

Pewnie da się wyklikać.

7

Dziękuję za pomoc Cezary smile