1

Temat: Przyszłe wydania OpenWrt CC

Pytanie podstawowe: ilu z Was używa domyślnie IPV6 w moich obrazach. Robi się niemały problem, bo openwrt jest większe i dla routera z 4MB flash i usb zostaje super mało miejsca już. Pierwsza myśl - to wyrzucenie pakietów od ipv6 (choć sam system będzie kompilowany oczywiście ze wsparciem dla ipv6).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2

Odp: Przyszłe wydania OpenWrt CC

Sondę wystaw:)
Ja używam, ale nie będzie to problemem jeśli tylko jajo będzie wspierało.

3

Domyślnie to IPv6 z CC jest nie do użytku więc można spokojnie wywalić smile

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

4

Wywalić wink

5

Akcja będzie taka sama jak zawsze - jeżeli ktoś ma router z 4MB to musi zrobić extroota, a później instalować co się chce.

6

W routerach z 4mb? Wywalaj śmiało!

OpenWrt: WAX206/NWA50AX/EA6350v3 || W szufladzie: WNDR4300/TL-WDR4300/SR3200

7

Witam, mam taki pomysł, wiem, że jest to trudne do zrobienia, ale myślę, że do wykonania. Napisać program, który kompiluje obrazy po odhaczeniu wymaganych pakietów potrzebnych użytkownikowi. Każdy korzysta z routera w dany sobie sposób, zaznacza co potrzebuje i program kompiluje obraz na jego urządzenie. Wiem, że można to zrobić pod linuksem z terminala, ale nie każdy, a nawet większość, sobie z tym nie radzi. Myślę, że w perspektywie czasu zaoszczędziłoby tobie wiele czasu potrzebnego na kompilacje obrazów na wszystkie urządzenia jakie do tej pory robisz. Program  korzystałby z twoich repo, więc miałbyś kontrolę nad pakietami. Oczywiście program pod Windows, bo Ci co mają linuksa dadzą sobie radę.

8

pyra73 napisał/a:

[...]Oczywiście program pod Windows, bo Ci co mają linuksa dadzą sobie radę.

Dobry żarcik smile

9

pepe2k napisał/a:
pyra73 napisał/a:

[...]Oczywiście program pod Windows, bo Ci co mają linuksa dadzą sobie radę.

Dobry żarcik smile

Pod Windows jest namiastka Linuksa ( cygwin ), może to dało by się wykorzystać?

10

O czym Ty w ogóle piszesz? Nawet gdyby dało się wykorzystać coś pod Windows to po co? Przecież kompilacja pod Linuksem wygląda właśnie tak jak napisałeś. Zaznaczasz to co potrzebujesz, odznaczasz to czego nie chcesz i kompilujesz. Cała filozofia.

11

O imagebuilderze pod windows.

12

Ja zrobiłem sobie własny obraz, ale myślę, że znaczna część użytkowników forum nie jest w stanie tego ogarnąć. Mam router Tplink 1043ND, po skompilowaniu obrazu dla własnych potrzeb pozostało mi 2 MB wolnego miejsca na zabawy z pakietami. Myślę, że zaoszczędziłoby wiele nerwów użytkownikom i Cezaremu.

13

myślę że wyrzucenie pakietów od ipv6 to dobry pomysł.

WRT1900ACS @ OpenWrt
WNDR4300 @ OwpenWrt

14

Wyrzucić jeśli będzie można doinstalować i będzie działać.

15

Nie używam Twoich obrazów, ale z BB/CC ipv6 zawsze wywalam - póki co jest zbędne dla 99,9% userów.

ZTE F601 GPON - Xiaomi Mi Router 3G - Orange Pi PC2

16

Popieram.
Ktoś będzie potrzebował to sobie doinstaluje.

APU2 @ OpenWrt 18.06-SNAPSHOT, r7852-7ac6044632

17 (edytowany przez build000 2015-06-16 16:49:48)

Cezary napisał/a:

Pytanie podstawowe: ilu z Was używa domyślnie IPV6 w moich obrazach. Robi się niemały problem, bo openwrt jest większe i dla routera z 4MB flash i usb zostaje super mało miejsca już. Pierwsza myśl - to wyrzucenie pakietów od ipv6 (choć sam system będzie kompilowany oczywiście ze wsparciem dla ipv6).

Wywalić bez dwóch zdań - to jeszcze nie ten moment by to było niezbędne... wink

pyra73 napisał/a:

Witam, mam taki pomysł, wiem, że jest to trudne do zrobienia, ale myślę, że do wykonania. Napisać program, który kompiluje obrazy po odhaczeniu wymaganych pakietów potrzebnych użytkownikowi. Każdy korzysta z routera w dany sobie sposób, zaznacza co potrzebuje i program kompiluje obraz na jego urządzenie. Wiem, że można to zrobić pod linuksem z terminala, ale nie każdy, a nawet większość, sobie z tym nie radzi. Myślę, że w perspektywie czasu zaoszczędziłoby tobie wiele czasu potrzebnego na kompilacje obrazów na wszystkie urządzenia jakie do tej pory robisz. Program  korzystałby z twoich repo, więc miałbyś kontrolę nad pakietami. Oczywiście program pod Windows, bo Ci co mają linuksa dadzą sobie radę.

Rany...jakby Bill G. nie żył, to chyba z rozpaczy przekręcał by się jego zezwłok w trumience ... lol
Kolega chyba na prawdę za dużo S-F się naoglądał... big_smile
Normalnie tekst roku. big_smile

18

@build000 z zatwardziałymi okienkowcami tak już chyba bywa. Soft powinien mieć również ficzer wrzucania obrazu z automatu na sprzęt, jeśli jednak takowego nie znajdzie w domu (w promieniu powiedzmy 20m) no to porównanie cen i powiadomienie na maila kiedy paczka z routerem będzie u usera. "Oczywiście program pod Windows, bo Ci co mają linuksa dadzą sobie radę." - to i tak jest moje "naj" bo przecież można być do końca życia ociemniałym, mam tylko nadzieję że cyferki w niku nie oznaczają rocznika smile

19

Mi obsługa IPV6 jest niezbędna bo korzystam z wielu serwerów uczelnianych w Szwecji i US które są dostępne tylko przez IPV6. Fakt że większość moich routerów ma flasha 8MB. Myślę że jak by się udało zrobić paczkę którą można by z repro zainstalować bez problemu to potrzebujący sobie poradzą. Pomysł pyra73 byłby super ale nie wiem jak z nakładem pracy na wykonanie.

20

Może kompilacja bez luci załatwi problem z routerami 4 MB flash.
I ten nieszczęsny extroot, który w tej chwili na openwrt cc rc2 nie da się zrobić z powodu małej ilości flash.

21

Zdecydowanie obrazy powinny być bez IPv6. Potrzebujący doinstalują a dla mniej zaawansowanych możnaby popełnić mały tutorial.

Wally

22

No ale utrzymanie 2 gałęzi dla 4mb i up to jest czasochłonne Cezary kupe roboty robi dla upowszechnienia alternatywnych softów ale to musi działać w obie strony moim skromnym zdaniem IPV6 powinno być jako opkg do instalacji jako opcja, ilu user co nie wie jak skompilować wie jak ipv6 działa ? wink i ile opow daje ipv6 .... osobiscie wole wlasne kompilacje ale jako uczestnik tego forum i szanująca osoba pracę Cezarego proponuje by zaoszczedzić mu czas ... a Ci którzy chcą coś więcej niech też troche czasu na to poświęcą smile IPV6 dla 4MB jako alternatywa przez opkg po extrot a jak sprzęt nie ma tyle to można mod większy flash zrobic ... to nie forum dla ugryzionych owoców ani pobitych szyb w oknach wink  Ps. Proponuje zrobic projekt na imagebuildera na kikstar czy innym PL portalu zobaczymy czy ktoś będzie chciał wrzucić by takie coś powstało a wtedy można programistów zatrudnić smile  smile smile smile uważam iż kwota 100 000 PLN jako próg budowy smile i od tego zacząć smile .
Koncert życzeń kiedyś był w niedziele pamiętacie ??? w tv wink

23

michal_dydycz napisał/a:

No ale utrzymanie 2 gałęzi dla 4mb i up to jest czasochłonne Cezary kupe roboty robi dla upowszechnienia alternatywnych softów ale to musi działać w obie strony moim skromnym zdaniem IPV6 powinno być jako opkg do instalacji jako opcja, ilu user co nie wie jak skompilować wie jak ipv6 działa ? wink i ile opow daje ipv6 .... osobiscie wole wlasne kompilacje ale jako uczestnik tego forum i szanująca osoba pracę Cezarego proponuje by zaoszczedzić mu czas ... a Ci którzy chcą coś więcej niech też troche czasu na to poświęcą smile IPV6 dla 4MB jako alternatywa przez opkg po extrot a jak sprzęt nie ma tyle to można mod większy flash zrobic ... to nie forum dla ugryzionych owoców ani pobitych szyb w oknach wink  Ps. Proponuje zrobic projekt na imagebuildera na kikstar czy innym PL portalu zobaczymy czy ktoś będzie chciał wrzucić by takie coś powstało a wtedy można programistów zatrudnić smile  smile smile smile uważam iż kwota 100 000 PLN jako próg budowy smile i od tego zacząć smile .
Koncert życzeń kiedyś był w niedziele pamiętacie ??? w tv wink

Osobiście dawno wyzbyłem się routerów pod OpenWRT z 4MB flash, jednak z IPV6 można jeszcze poczekać na upowszechnienie, a jak ktoś będzie chciał mieć to zawsze będzie mógł sobie doinstalować. smile

24

Pierwsze obrazy dla kilku modeli wrzuciłem na dl.eko.one.pl. Reszta będzie uzupełniania systematycznie jak jeszcze kilka testów zrobię.

Repozytorium pakietów jest też podpisane kluczem - oczywiście innym niż standardowe openwrt, zawiera też nowe sumy kontrolne SHA1. Pamiętajcie że nadal jest to 15.05-rc2 - coś jeszcze w nich może się zmienić (a na pewno repo openwrt).

25

W końcu coś się ruszyło smile Z niecierpliwością czekam na obrazy do nexx wt3020 i zyxel nbg6716 ale zdaję sobie sprawę, że są to najmniej popularne routery i jeszcze trochę to potrwa.