Temat: Openvpn

Witam nie mogę zainstalowąc Openvpn komenda:

opkg install openvpn

Wyrzuca

Unknown package 'openvpn'.
Collected errors:
 * opkg_install_cmd: Cannot install package openvpn.

Na liście znajdują się tylko

openvpn-easy-rsa - 2013-01-30-2 - Simple shell scripts to manage a Certificate Authority
openvpn-nossl - 2.3.6-4 - Open source VPN solution using plaintext (no SSL)
openvpn-openssl - 2.3.6-4 - Open source VPN solution using OpenSSL
openvpn-polarssl - 2.3.6-4 - Open source VPN solution using PolarSSL

2 (edytowany przez build000 2015-06-07 22:01:06)

Odp: Openvpn

A miejsca masz dość ? Poza tym nic nie piszesz co masz, jaki soft, żadnych istotnych logów, echa komend, i.t.d. - także...
Poza tym wiadomo - openvpn-openssl lub inne wersje (to co po myślniku daje odpowiedź co będzie używane, lub nie, do szyfrowania tunelu) - zależy co będziesz używał. Jak chcesz sadzać serwer zapodaj też openvpn-easy-rsa (posiada istotne skrypty do tworzenia certyfikatów, i.t.d.). Po prostu inaczej nazywają się pakiety instalacyjne, niż oczekiwałeś (tak jak np. w dużym linuchu).
Ostatni, ciekawy tutek pod openwrt np. tutaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpntun

No - jak już tyle Cię "po prostowałem" to zapewne teraz sobie poradzisz. big_smile

3 (edytowany przez mati2762 2015-06-07 23:24:37)

Przy instalacji openvpn-openssl wywala

Collected errors:
 * satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for openvpn-openssl:
 *      kernel (= 3.18.14-1-1f1dd34aceb7e7a3cf6e1910f3c6d022) *
 * opkg_install_cmd: Cannot install package openvpn-openssl.

czemu?

4 (edytowany przez build000 2015-06-08 00:50:01)

Czyli teraz już wiemy, że masz zapewne snapshot (lub swoją kompilację) trunka - jak snapshot zainstalowany w routerze sprzed kliku dni to prawdopodobnie wprost nie da rady - instaluj od nowa (aktualizuj z zachowaniem ustawień lub nie) fw. Niektóre pakiety i większość sterowników są spasowane programem usign i tworzą niepowtarzalny hash (ogólnie kompilacja jest niepowtarzalna z każdą nową wersją snapshota) - możesz spróbować wyłączyć usign w /etc/opkg.conf i ponowić instalkę (co do openvpn i zależności powinno przejść - zależy jak stary masz ten snapshot w routerze i czy nie było większych zmian w jajku i jego rejestrze -uwaga tyczy się szczególnie sterownika kmod-tun). Najlepiej jednak przeinstalować fw i wtedy masz pewność, ze pakiety będą spasowane z fw. To samo się tyczy własnych kompilacji - wtedy oczywiście podajesz odpowiednio (przez file: jak leży na np. penie podpiętym przez usb routera, lub jak na innej maszynie to albo po ftp:, lub http:, lub inaczej - zależy jak to tam rozwiązałeś) linki w opkg.conf do swojej bazy/repo pakietów, czyli tam gdzie leży katalog <źródła trunka>/bin/*/packages/<teraz w opkg.conf podaje się oddzielnie każdy dział>/.
Czytamy, czytamy, czytamy - poradniki z eko.one.pl lub wiki openwrt... wink

EDIT:
Jak wspominałem - dla jasności dyskusji dobrym zwyczajem jest najpierw podać więcej danych o środowisku i okolicznościach...tak to zgadywanie i domysły - uwaga dotyczy większości forów technicznych/softwerowych/i.t.d....detale, detale, detale...

5

Przy instalacji xupnpd mam cos takiego

root@OpenWrt:/xupnpd-rc# ls
LICENSE               www                   xupnpd_m3u.lua
config                xupnpd-ar231x-bf      xupnpd_main.lua
playlists             xupnpd-ar71xx-bf      xupnpd_mime.lua
plugins               xupnpd-bcm947x-bf     xupnpd_soap.lua
profiles              xupnpd-bcm947x-ddwrt  xupnpd_ssdp.lua
readme.txt            xupnpd.lua            xupnpd_webapp.lua
ui                    xupnpd_http.lua
root@OpenWrt:/xupnpd-rc# xupnpd-ar71xx-bf
-ash: xupnpd-ar71xx-bf: not found

6

chmod 755 ./xupnpd-ar71xx-bf
./xupnpd-ar71xx-bf

openvpn występuje w kilku wersjach i masz taką jaką chcesz sobie zainstalować. A że używasz jakiegoś nieoficjalnego wydania to masz problem z zależnościami.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7 (edytowany przez build000 2015-06-08 19:38:12)

Pisał Ci Cezary i wcześniej ja - zainstaluj oryginalny snapshot z trunka (i pakiety z jego repo), jak chcesz użyć i sprawdzić czy działa. Poza tym nadal jesteś bardzo oszczędny w detale - także jak dla mnie to forum to raczej nie dla Ciebie - spróbuj może szczęścia gdzieś na wróżki.pl wink