1 (edytowany przez Dawid1980 2015-05-10 18:12:57)

Temat: Prośba o skrypt odnawiania dzierżawy DHCP na WAN co określony czas

Witam.
Jako że nigdy nie byłem mocny w pisaniu skryptów, mam prośbę do bardziej doświadczonych użytkowników o napisanie sprawdzonego skryptu, który co określony czas np 20 min, odświeżałby dzierżawę IP z DHCP na interfejsie WAN, będącym interfejsem WIFI w konfiguracji AP klient. Działanie miało by polegać na cyklicznym pobieraniu adresu IP, z AP do którego zalogowany jest router po WIFI, tak samo jakbym manualnie klikał w przycisk "odśwież dzierżawę" w menu konfiguracji np co 20 min.

2

Odp: Prośba o skrypt odnawiania dzierżawy DHCP na WAN co określony czas

#!/bin/sh
killall -SIGUSR1 udhcpc
sleep 1
wait_sec=10
while [ $(uci -p /tmp/state get network.wan.ipaddr 2>/dev/null) == NULL ] && [ $wait_sec -gt 0 ] ; do
sleep 1
done

Dokładnie to robi przycisk w gargoyle, bo zakładam że o nim piszesz (jeszcze wróżyć mi się zachciało...) Zrób z tego skrypt i wywołuj go w cronie co 20min.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Dawid1980 2015-05-10 18:34:45)

Dziękuję za odpowiedź:) Dokładnie o to mi chodziło co robi przycisk "odśwież dzierżawę" i żeby ten przycisk był "klikany" co np. 10 lub 20 minut przez automat. Inaczej mówiąc żeby router sam automatycznie wykonywał czynność z tego przycisku co np 20 minut przez crona lub skrypt.

4

Umieść w cronie i masz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Wszystko pięknie działa smile Jeszcze raz dzięki Cezary za rzeczową pomoc. Temat do zamknięcia smile