Temat: TL-WR1043ND wydajność - udostępnienie dysków

Witam. Zainstalowałem najnowszego Gargoyle na TL-WR1043ND i chciałem zobaczyć jaką mam wydajność poprzez udostępnienie dysku. Przez WIFI ściągam z prędkością 4-5Mbit/s a po Lan 8-9Mbit/s. Po lanie łącze się  z routerem z prędkością 1 Gbit/s a po WIFI z 130Mbit/s. Udostępniam kartę SDHC o prędkości 15Mbit/s (class 6). Też macie taką wydajność? Dziwi mnie to dlaczego mam różne prędkości po LAN i po WIFI. Wydaje mi się że router jest za słaby?

2

Odp: TL-WR1043ND wydajność - udostępnienie dysków

Ile masz w końcu? Po lanie z usb idzie pełną prędkością, do 11MB/s (nie Mb/s). Wifi różnie, bo to od połączenia zależy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

aaa, Przez WIFI ściągam z prędkością 4-5MB/s a po Lan 8-9MB/s, jak podłącze do laptopa bezpośrednio kartę to ściągam z prędkością 20MB/s.

4

To tak jest. Wydajność USB w tplinku to max właśnie jakieś 11-12MB/s przy ściąganiu przez lan.

5

a dlaczego jest różnica między WIFI a LAN?

6

To że się połączyłeś na 130Mbps nie oznacza że taką transmisję masz. Router w N/300Mbps pozwala na zyskanie w najlepszym przypadku jakieś 80-90Mbps ciągłego transferu. Ty masz odpowiednio mniej, a zależy to jeszcze od obciążenia routera, retransmisji w eterze i paru innych czynników.

7

jeszcze jedno pytanie, jak zainstalowałem najnowsze GargoylePL to już mam sambę? bo w sumie dostałem się przez otoczenie sieciowe na router

8

Tak. Tylko musisz dysk dodać żeby zasób był widoczny.

9

jest jakiś soft żeby prosto dodawać katalogi odpowiednim użytkownikom a nie całe dyski?

10

Samba. Zmień sobie konfig tak żeby to był katalog a nie cały dysk. Opis samby na głównej się kłania, a konfigurację znajdziesz w /etc/config/samba.