1 (edytowany przez marekz 2015-04-20 21:52:12)

Temat: Bezpieczeństwo wersji 1.6.2.2

Wersja jest już naprawdę nienowa, czy można nadal ją uważać za w pełni bezpieczną bez żadnych samodzielnych aktualizacji w kontekście tych rzeczy, które są w standardowych obrazach? Czy może raczej należałoby samodzielnie cos poaktualizować, bo ja wiem: sterowniki, coś związanego z ssh?

Jest ewentualnie w planie wydanie wersji 1.6.2.3 czy tam 1.6.2.2a zawierającej tego typu poprawki, o ile jest coś do aktualizowania?

To były świetne czasy kiedy co kilka tygodni była nowa wersja, na angielskim forum gargulca piszą, że wersja na CC powstanie ewentualnie za wiele, wiele miesięcy, do poprawiania wersji BB nie widać tam entuzjazmu, kurczę czy jednak trzeba będzie iść na Luci? sad Czy można spokojnie siedzieć na dupie (w sensie na 1.6.2.2 o ile działa bez zarzutu).

Przechodziłem ostatnio na jednym routerze 841N na PPPoE i dwa razy musiałem robić reset do domyślnych ustawień bo router wpadał w taką dziwną pętlę restartów. Dwa razy w odstępie około tygodnia się to zdarzyło. No ale w końcu chyba działa dalej stabilnie (nic nie zmieniłem, wgrałem starą konfigurację).

TP-Link Archer C5 v1.20 GG 1.9.x  +  TP-Link 842ND v1 GG 1.8.0

2

Odp: Bezpieczeństwo wersji 1.6.2.2

Zainstaluj na razie czyste BB i zacznij przyzwyczajać się do konsoli, za kilka tygodni podziękujesz mi za taką radę.

3

dropbear do aktualizacji, openssl w niektórych usługach itd. AA jesy martwe po prostu i nieaktualizowane.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Konsoli się nie obawiam, ale nie mam bohaterskich tendencji do walki ze wszystkim z konsoli. Jak chcę to zawsze mogę, ale po co miałbym musieć? smile

Gargulec jest taki noooo - sympatyczny.

I tak czasami trzeba w konsoli coś zrobić, a to skrypt na ttl wpisać, a to reklamy przyblokować, a to jakąś pierdółkę do crona wpisać. Ale nie robię na tych kilku routerach bogini wie czego. Naprawdę byłaby fajnie gdyby ten projekt odżył.

TP-Link Archer C5 v1.20 GG 1.9.x  +  TP-Link 842ND v1 GG 1.8.0

5

Przecież żyje... To że ja nie kompiluję nie oznacza że nie ma obrazów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6 (edytowany przez build000 2015-04-21 05:55:47)

Cezary - to, że nie kompilujesz jest dla większości równoznaczne z tym, że gargulec umarł - za bardzo wszystkich przyzwyczaiłeś do swojego modu, to i nie dziw się że ludziska pytają...
wink

7

marekz napisał/a:

Konsoli się nie obawiam, ale nie mam bohaterskich tendencji do walki ze wszystkim z konsoli. Jak chcę to zawsze mogę, ale po co miałbym musieć? smile

Bo raz, że jest szybciej, a dwa... OpenWrt spuchło i to znacznie.
Już teraz na routerach z 4 MB FLASH obraz z GUI praktycznie zajmuje całość. Z Gargoyle jest to samo, przecież Cezary musiał obciąć obrazy dla routerów z 4 MB FLASH. Cała frajda z posiadania OpenWrt/Gargoyle i możliwości instalacji masy software'u gdzieś po drodze się zatraciła.

Ale co kto lubi.

8

E tam, zamiast 4M flasha zainwestować w router co ma 16 i więcej. Ja pamiętam ten twój tp-link 1043nd co miał 8M i ile ja tam miałem kombinowania z extrootem by się pomieścić. Po tym jak dostałem tego archera c7 z 16M, to po zainstalowaniu całej masy pakietów, jeszcze mi zostało:

| Flash: total: 12.3MB, free: 4.0MB, used: 68%                 |
 | Memory: total: 123.3MB, free: 97.8MB, used: 20%              |

Także inwestujcie w nowsze routery, a nie siedzicie na tych sprzed 10 lat. xD