1 (edytowany przez simono 2015-04-14 13:34:18)

Temat: Statystyki i QOS w Luci jak w Gargoyle?

Koledzy czy da się i za pomocą czego uzyskać statystyki w Luci takie jak ma Gargoyle? Chodzi mi wysłane/odebrane dane z rozbiciem na adresy IP w LAN z podziałem dni/miesiące etc. Patrzę na collectd ale chyba jest to trochę ubogie w porównaniu z tym co jest w Gargoyle.
To samo pytanie się tyczy QOS. Patrzę na to na drugim routerku i zdecydowanie tego nie ogarniam w Gargulcu można powiedzieć jest to zrobione jak dla blondynek. Chodzi mi głównie o przycięcie pasma dla niektórych ip.

2

Odp: Statystyki i QOS w Luci jak w Gargoyle?

Wszystko tylko ręcznie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Szkoda. Wobec czego czy lepiej obecnie zainstalować Gargoyle 1.7.1 które jest chyba szybsze od dziadka 1.6.2.2 i ma dorzucony np. Guest network?

4

Na własną odpowiedzialność. W 1.7.1 wszystko żyje własnym życiem.

5

Czy do Twoich obrazów BB bez Luci można jakoś doinstalować całe GUI Gargoyle?

6

simono napisał/a:

Czy do Twoich obrazów BB bez Luci można jakoś doinstalować całe GUI Gargoyle?

Nie, openwrt nie ma pewnych rzeczy które potrzebuje Gargoyle. Po co w ogóle chciałbyś coś takiego zrobić?

7 (edytowany przez simono 2015-04-15 06:15:19)

Po to żeby mieć nowszy system z funkcjami które mam do tej pory. Mam problemy z uzyskaniem pełnej prędkości po WiFi pomiędzy WR842ND z Gargoyle 1.6.2.2 a WA850RE z Gargoyle 1.6.2.2 w trybie mostu (bez przekaźnika). Do WA850RE kablem mam podpiętego Archera C7 v2 na oryginalnym sofcie, a do niego resztę czyli NAS, komputery po LAN, WiFi i urządzenia mobilne. Ja z reguły podpinam sie pod WiFi WR842ND i transfer jaki z NAS uzuskuję oscyluje w okolicach 3-4 MB/s (czasami w okolicach 1MB/s). Jeden router i drugi pracuje z innymi SSID i oczywiście na innym kanale.

8

Gargoyle nie wspiera nowych routerów (np. nie ma obsługi radia AC...)

9

Dlatego Archer C7 ma oryginalne oprogramowanie i robi tylko za punkt dostępu i switch, jak napisałem WR842ND jest moim routerem/bramką do internetu który to stoi w innym pomieszczeniu i do niego mam postawiony most na WA850RE. Widzę na WR842ND, że most z reguły osiąga maks połączenia, czyli do 300MB ale nie widzę tej prędkości przy transferze plików z NAS.

10

Dodam tylko, że na takim samym routerze w pracy tyle, że z ostatnim oryginalnym firmware mam transfer około 7MB/s przy użyciu tego samego laptopa (połączenie na 150MB z routerem).

11

simono napisał/a:

Dodam tylko, że na takim samym routerze w pracy tyle, że z ostatnim oryginalnym firmware mam transfer około 7MB/s przy użyciu tego samego laptopa (połączenie na 150MB z routerem).

Mam nadzieję, że rozróżniasz jednostki MB i Mb. Bo to nie jest to samo, a co więcej - przy linku 150 Mbps nie ma szans na realny transfer na takim poziomie, bo poza danymi użytkownika leci tam jeszcze cała masa danych kontrolnych, związanych z szyfrowaniem itd.

12

Z moich obserwacji na BB z Luci transfer potrafi zaskoczyć ale tylko w bardzo dobrych warunkach tj. silny i niezakłócony sygnał. W innym wypadku link będzie stabilny kosztem prędkości rzeczywistych. To że karta sieciowa spina się na 150Mb/s absolutnie nie daje gwarancji takiego transferu, ba często w idealnych warunkach tak nie jest. Jak wspominał pepe2k dorzucić trzeba mase danych które są wymieniane między AP a docelowym urządzeniem.

13

Ale ja piszę o danych dla usera, czyli z jaką prędkością ściąga mi się większy plik. Gdy jestem podpięty do Archera w nie za dużej odległości to mam ciągłe 5MB/s (na paśmie 5GHz ponad 10MB/s), a jak do WR842ND to maks 3-3,5MB/s a z reguły około 1-1,5MB/s.

14

simono napisał/a:

Ale ja piszę o danych dla usera, czyli z jaką prędkością ściąga mi się większy plik. Gdy jestem podpięty do Archera w nie za dużej odległości to mam ciągłe 5MB/s (na paśmie 5GHz ponad 10MB/s), a jak do WR842ND to maks 3-3,5MB/s a z reguły około 1-1,5MB/s.

Zainstaluj sobie trunka, powinno być lepiej.

15

Pytanie tylko jak i czy piszesz o trunk od Gargoyle. Ja jestem za cienki żeby coś więcej zrobić w konsoli z tego co mam obecnie dostępne w GUI Gargoyle.

16

simono napisał/a:

Pytanie tylko jak i czy piszesz o trunk od Gargoyle. Ja jestem za cienki żeby coś więcej zrobić w konsoli z tego co mam obecnie dostępne w GUI Gargoyle.

Nie... trunk to rozwojowa wersja czystego OpenWrt. Generalnie, albo rybki, albo akwarium - chcesz mieć najwyższą możliwą wydajność, to używasz OFW albo najnowszej wersji OpenWrt. Gargoyle 1.6.x bazuje na już względnie bardzo starym wydaniu OpenWrt AA - aktualnie mamy od jakiegoś czasu BB i czekamy na CC.

17 (edytowany przez simono 2015-04-16 08:05:21)

Czyli ja jako klikacz (konsola w formie minimalnej) albo zostaję na Gargoyle 1.6.2.2 albo ściągam trunk z https://downloads.openwrt.org/snapshots … x/generic/ i doinstalowuję Luci?
Jak wygląda kwestia aktualizacji routera (kolejna wersja trunk) w sensie ustawień których dokonam?
Czy w WA850RE zmieści się Luci jak zapodam trunk?

18

simono napisał/a:

Czyli ja jako klikacz (konsola w formie minimalnej) albo zostaję na Gargoyle 1.6.2.2 albo ściągam trunk z https://downloads.openwrt.org/snapshots … x/generic/ i doinstalowuję Luci?

Zanim spróbujesz trunka, wgraj sobie wydanie BB (jest od razu z LuCi).

simono napisał/a:

Jak wygląda kwestia aktualizacji routera (kolejna wersja trunk) w sensie ustawień których dokonam?

To zależy... trunk zmienia się każdego dnia. Dzisiaj zainstalujesz, a za dwa dni już nie będziesz mógł doinstalować jakichś paczek z modułami do kernela, bo zmienią wersję smile

19 (edytowany przez simono 2015-04-16 08:09:53)

OK dzięki. Czyli dla takiego nooba jak ja trunk odpada. Muszę w takim razie przez kilka dni potestować BB z Luci, tyle że nie widzę obrazu dla WA850RE (bo pewnie za mała miejsca)

20

simono napisał/a:

OK dzięki. Czyli dla takiego nooba jak ja trunk odpada. Muszę w takim razie przez kilka dni potestować BB z Luci, tyle że nie widzę obrazu dla WA850RE (bo pewnie za mała miejsca)

Nie wiem jak i gdzie szukasz, ale ja widzę obrazy BB dla WA850RE v1.

21

Patrzę tu bo tu są z Luci o którym mówimy http://dl.eko.one.pl/luci/barrier_breaker/ar71xx/
WR842ND jest z Luci natomiat WA850RE nie ma.

22

simono napisał/a:

Patrzę tu bo tu są z Luci o którym mówimy http://dl.eko.one.pl/luci/barrier_breaker/ar71xx/

Tu masz patrzeć: https://downloads.openwrt.org

23

Ja nie buduję obrazów luci dla wszystkich modeli.

24 (edytowany przez simono 2015-04-16 08:38:20)

pepe2k napisał/a:
simono napisał/a:

Tu masz patrzeć: https://downloads.openwrt.org

OK ale tu są czyste obrazy i jak rozumiem muszę doinstalować Luci w przypadku obu urządzeń o których piszę?
Muszę ściągać stąd przecież https://downloads.openwrt.org/barrier_b … x/generic/

25

Na openwrt są to obrazy z luci.