Temat: Huawei E5373

Witam serdecznie forumowiczow!

Moj pierwszy post na forum, a wiec przejde do setna.
Posiadam modem LTE HUAWEI E5373 od Plusa i planuje kupic router ze zlaczem USB (np. TP-Link TL-WDR4300) i skonfigurtowac LTE plus ADSL w konfiguracji multiwan z loadbalancing na dwa lacza WAN.
Nie moge nigdzie znalesc informacji dotyczacej kompatybilnosci openwrt z modemem Huawei E5373.
Czy ktos juz moze ma jakies doswiadczenia z tym sprzetem pod LTE? Byl on dosc czesto i gesto rozdawany w pakiecie LTE od plusa oraz innych operatorow.

2

Odp: Huawei E5373

Powinien działać po USB jak każdy hilink, a po wifi będzie działał na pewno. Zawsze możesz drugi wan skonfigurować po wifi.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt 19.07)
Truck: NEXX WT3020F 16 MB flash + E3372 HiLink (LEDE)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 8 GB, 120 GB SSD + 2 TB + 4 TB (Debian)
Posiadam kości ram i flash do routerów.

3

Odp: Huawei E5373

WAN via WiFi ? w jaki sposob ?

4

Odp: Huawei E5373

W sposób łatwy i przyjemny big_smile

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt 19.07)
Truck: NEXX WT3020F 16 MB flash + E3372 HiLink (LEDE)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 8 GB, 120 GB SSD + 2 TB + 4 TB (Debian)
Posiadam kości ram i flash do routerów.

5

Odp: Huawei E5373

linlinas napisał/a:

WAN via WiFi ? w jaki sposob ?

http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … koapclient

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Odp: Huawei E5373

Gruberek napisał/a:

Powinien działać po USB jak każdy hilink, a po wifi będzie działał na pewno. Zawsze możesz drugi wan skonfigurować po wifi.

Witam wszystkich. Pozwolę sobie podpiąć się do tematu. Mam także Huawei E5373 i chcę go zmusić do współpracy z Huawei HG553 (OpenWRT) po USB (żeby nie tworzyć niepotrzebnych sieci Wi-Fi, a przy okazji router mobilny będzie ładował sobie baterię). Mógłby ktoś poradzić, jak skonfigurować połączenie? Czy w ogóle taka konfiguracja przepchnie LTE?

Pozdrawiam,
majki

7

Odp: Huawei E5373

Podłącz pod usb, pokaż wynik polecenia cat /sys/kernel/debug/usb/devices . Zobaczymy czym on jest.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

Odp: Huawei E5373

root@OpenWrt:~# cat /sys/kernel/debug/usb/devices

T:  Bus=02 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#=  1 Spd=12   MxCh= 2
B:  Alloc=  0/900 us ( 0%), #Int=  0, #Iso=  0
D:  Ver= 1.10 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=1d6b ProdID=0001 Rev= 3.10
S:  Manufacturer=Linux 3.10.49 ohci_hcd
S:  Product=Generic Platform OHCI Controller
S:  SerialNumber=ohci-platform
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=  0mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E:  Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS=   2 Ivl=255ms

T:  Bus=02 Lev=01 Prnt=01 Port=01 Cnt=01 Dev#=  2 Spd=12   MxCh= 0
D:  Ver= 2.10 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=12d1 ProdID=1f02 Rev= 1.02
S:  Manufacturer=HUAWEI_MOBILE
S:  Product=HUAWEI_MOBILE
S:  SerialNumber=0123456789ABCDEF
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=c0 MxPwr=  2mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage
E:  Ad=81(I) Atr=02(Bulk) MxPS=  64 Ivl=0ms
E:  Ad=01(O) Atr=02(Bulk) MxPS=  64 Ivl=0ms

T:  Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#=  1 Spd=480  MxCh= 2
B:  Alloc=  0/800 us ( 0%), #Int=  0, #Iso=  0
D:  Ver= 2.00 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=1d6b ProdID=0002 Rev= 3.10
S:  Manufacturer=Linux 3.10.49 ehci_hcd
S:  Product=EHCI Host Controller
S:  SerialNumber=ehci-platform
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=  0mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E:  Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS=   4 Ivl=256ms

Wygląda na to, że jest tylko usb-storage'm. Jak go zmusić do pracy w trybie na modem? Mam jeszcze modem Huawei E173s-2 i ten już pracuje w trybie internetu. Myślałem, że ten E5373 teraz przełączy się od razu.

9

Odp: Huawei E5373

Wywołaj usbmode -s

On powinien się przełączyć na 12d1:14dc, jeżeli faktycznie wymaga przełączenia.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

10

Odp: Huawei E5373

usbmode -s

nie daje żadnych zmian,

usbmode -l

nic nie zwraca (brak pasujących urządzeń?)

Może to będzie podpowiedź, może nie: po podłączeniu E5373 przez USB do Windowsa router zostaje wykryty jako nowa karta sieciowa RNDIS, tworzona jest nowa sieć LAN, Internet działa. Żadnego dodatkowego oprogramowania do tego nie potrzeba, jak w przypadku innych modemów 3G USB.

11

Odp: Huawei E5373

usbmode -s  nic nie wyświetli. Za to pokaż ponowie cat /sys/kernel/debug/usb/devices

PS. zainstaluj CC zamiast BB.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

12 (edytowany przez build000 2015-11-10 22:09:26)

Odp: Huawei E5373

majki09 napisał/a:

(...)
Może to będzie podpowiedź, może nie: po podłączeniu E5373 przez USB do Windowsa router zostaje wykryty jako nowa karta sieciowa RNDIS, tworzona jest nowa sieć LAN, Internet działa. Żadnego dodatkowego oprogramowania do tego nie potrzeba, jak w przypadku innych modemów 3G USB.

No nie dziwne - przecież E5373 to nie tylko sam modem - to jest po prostu mobilny router z wbudowanym modemem LTE/niższe + wifi - o ile faktycznie mowa o http://consumer.huawei.com/en/mobile-br … /e5373.htm
http://www.mbbm.com.pl/internet-3g-mifi … _5264.html

13 (edytowany przez majki09 2015-11-11 10:01:49)

Odp: Huawei E5373

Cezary napisał/a:

usbmode -s  nic nie wyświetli. Za to pokaż ponowie cat /sys/kernel/debug/usb/devices

nie napisałem, że nic nie wyświetla, tylko, że nic nie zmienia. To jest "cat /sys/kernel/debug/usb/devices" po wywołaniu "usbmode -s"

root@OpenWrt:~# usbmode -s
root@OpenWrt:~# cat /sys/kernel/debug/usb/devices

T:  Bus=02 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#=  1 Spd=12   MxCh= 2
B:  Alloc=  0/900 us ( 0%), #Int=  0, #Iso=  0
D:  Ver= 1.10 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=1d6b ProdID=0001 Rev= 3.10
S:  Manufacturer=Linux 3.10.49 ohci_hcd
S:  Product=Generic Platform OHCI Controller
S:  SerialNumber=ohci-platform
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=  0mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E:  Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS=   2 Ivl=255ms

T:  Bus=02 Lev=01 Prnt=01 Port=01 Cnt=01 Dev#=  2 Spd=12   MxCh= 0
D:  Ver= 2.10 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=12d1 ProdID=1f02 Rev= 1.02
S:  Manufacturer=HUAWEI_MOBILE
S:  Product=HUAWEI_MOBILE
S:  SerialNumber=0123456789ABCDEF
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=c0 MxPwr=  2mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage
E:  Ad=81(I) Atr=02(Bulk) MxPS=  64 Ivl=0ms
E:  Ad=01(O) Atr=02(Bulk) MxPS=  64 Ivl=0ms

T:  Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#=  1 Spd=480  MxCh= 2
B:  Alloc=  0/800 us ( 0%), #Int=  0, #Iso=  0
D:  Ver= 2.00 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=1d6b ProdID=0002 Rev= 3.10
S:  Manufacturer=Linux 3.10.49 ehci_hcd
S:  Product=EHCI Host Controller
S:  SerialNumber=ehci-platform
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=  0mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E:  Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS=   4 Ivl=256ms

Może rzeczywiście muszę zmienić BB na CC, dam znać o wynikach akcji jeśli się uda.

----

Po aktualizacji do CC nadal to samo. Po drodze musiałem doinstalować "kmod-usb-storage", bo miałem "Driver=(none)". Teraz jest "Driver=usb-storage", a "usbmode - s" nic nie zmienia. Jakieś pomysły?

14 (edytowany przez majki09 2015-11-11 18:19:45)

Odp: Huawei E5373

OK, trochę to zajęło, ale grunt, że się udało. Gdzie tkwił problem? Ogólnie chodziło o przełączenie trybu routera. W kompilacji OpenWrt mamy wcześniej wspomniane narzędzie "usbmode", które niestety nie zna (póki co) routera E5373 (VID:12d1 PID:1f02) i nie jest w stanie nic zrobić. W tym momencie potrzeba trochę własnej inwencji, żeby zaznajomić nasze "usbmode" z naszym routerem, dokładnie mówiąc należy dodać wpis z VID i PID naszego routera w pliku konfiguracyjnym tego narzędzia. Ten plik to /etc/usb-mode.json. Ja to zrobiłem tak, że skopiowałem wpis 12d1:1f01 i zmieniłem PID na 1f02. Pewności, że są to prawidłowe parametry nie mam, ale działa. Potem tylko zapisujemy plik, wywołujemy "usbmode -s" i... viola!

root@OpenWrt:/etc# usbmode -l
Found device: 12d1:1f02 (Manufacturer: "HUAWEI_MOBILE", Product: "HUAWEI_MOBILE", Serial: "0123456789ABCDEF")

root@OpenWrt:~# cat /sys/kernel/debug/usb/devices

T:  Bus=02 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#=  1 Spd=12   MxCh= 2
B:  Alloc=  0/900 us ( 0%), #Int=  0, #Iso=  0
D:  Ver= 1.10 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=1d6b ProdID=0001 Rev= 3.18
S:  Manufacturer=Linux 3.18.20 ohci_hcd
S:  Product=Generic Platform OHCI controller
S:  SerialNumber=ohci-platform
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=  0mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E:  Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS=   2 Ivl=255ms

T:  Bus=02 Lev=01 Prnt=01 Port=00 Cnt=01 Dev#=  8 Spd=12   MxCh= 0
D:  Ver= 2.10 Cls=02(comm.) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=12d1 ProdID=14dc Rev= 1.02
S:  Manufacturer=HUAWEI_MOBILE
S:  Product=HUAWEI_MOBILE
C:* #Ifs= 3 Cfg#= 1 Atr=c0 MxPwr=  2mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=02(comm.) Sub=06 Prot=00 Driver=cdc_ether
E:  Ad=83(I) Atr=03(Int.) MxPS=  16 Ivl=32ms
I:* If#= 1 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=0a(data ) Sub=06 Prot=00 Driver=cdc_ether
E:  Ad=82(I) Atr=02(Bulk) MxPS=  64 Ivl=0ms
E:  Ad=02(O) Atr=02(Bulk) MxPS=  64 Ivl=0ms
I:* If#= 2 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage
E:  Ad=84(I) Atr=02(Bulk) MxPS=  64 Ivl=0ms
E:  Ad=03(O) Atr=02(Bulk) MxPS=  64 Ivl=0ms

T:  Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#=  1 Spd=480  MxCh= 2
B:  Alloc=  0/800 us ( 0%), #Int=  0, #Iso=  0
D:  Ver= 2.00 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=1d6b ProdID=0002 Rev= 3.18
S:  Manufacturer=Linux 3.18.20 ehci_hcd
S:  Product=EHCI Host Controller
S:  SerialNumber=ehci-platform
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=  0mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E:  Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS=   4 Ivl=256ms

I jak wspomniał wcześniej Cezary router przełączył się na 12d1:14dc
Takiego triku można spróbować z innymi routerami/modemami, jeśli są podobne symptomy. Wygodnie jest zacząć od polecenia "usbmode -l", wyświetlające urządzenia, które rozpoznało i jest w stanie przełączyć je w potrzebny nam tryb. Jeśli nie będzie żadnej odpowiedzi, można spróbować tego triku. Potem już tylko konfiguracja interfejsu

config interface 'wan'
        option proto 'dhcp'
        option ifname 'eth1'

Dzięki za pomoc!

15

Odp: Huawei E5373

Miałem ten sam problem z tym modemem E5373s-155  na LEDE Reboot 17.01-SNAPSHOT r3218-bf53a83 bo usbmode nie znało urządzenia a ja zamiast poszukać na forum zmieniałem oprogramowanie modemu myśląc że winowajcą jest soft który nie działa pod openwrt. smile

Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.