1

Temat: WDR3600 LTE od Play niższa prędkość niż przy bezpośrednim podpięciu

Witam mam modem Huawei e3372 Hilink i dokupiłem do niego antenkę sorensena mam niecałe 3km do nadajnika parametry połączenia
RSSI:     >=-51dBm
RSRP:     -67dBm
RSRQ:     -8dB

Myślę, że są spoko, generalnie antenę zakładałem w śnieżycy więc nie widziałem za bardzo nadajnika, ale mniejsza z tym.
Kabel USB typu Y stworzony z osobnych kabli za pomocą taśmy izolacyjnej i lutownicy za bardzo nie pyknął i zrywał połączenie więc podpiąłem modem bezpośrednio do routera i internet działał OK 20/20 Mbps ale dzisiaj stwierdziłem a sprawdzę sobie na USB 3.0 w laptopie jaki będzie transfer i jak generalnie nie chciał mi 22Mib DL przekroczyć za nic to pod laptopem mam 34Mbps i teraz nie wiem czy router ma za mało prądu na USB i przez to nie przekracza mi tej bariery czy może trzeba coś inaczej ustawić w ustawieniach?

Z góry dzięki za sugestie. Pozdrawiam.

2

Odp: WDR3600 LTE od Play niższa prędkość niż przy bezpośrednim podpięciu

1. Router daje za mało prądu więc potrzebujesz aktywny hub usb.
2. Modem powinien być możliwie jak najdalej odsunięty od routera.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

3

Polecacie coś możliwie taniego? Nie będę stawiał nie wiadomo czego na tym routerze pod jedno USB mam drukarkę podłączoną pod drugi modem i tyle. Zrobiłem sobie kabelek USB typu Y jeszcze raz polutowałem wszystko upewniłem się i tak: zasilanie od routera odpiąłem zostało tylko to z ładowarki USB i nie działa mi modem kompletnie (nie odpala się) sprawdziłem na szybko pendrive i on bez problemu się włącza więc nie wiem czy jest z duży spadek napięcia na kablach od zasilania czy co?

Dobra zgodnie z tym co powiedziałeś o tym, że jak modem jest blisko to się kłucą, podpiąłem się kablem pod laptopa i mam 40Mbps na laptopie big_smile jest sens w takim razie kupować hub?

4

Przedłużkę najlepiej zrobić z kabla Y mini usb do kieszeni zewn. HDD, tam są porządne przekroje, spadek napięcia na zbyt cienkich kablach to realny problem. Hub z mocnym zasilaczem rozwiązuje problem, bo możesz oddalić modem od routera i wiesz na pewno że nie zabraknie mu pary.
Nie zasilaj modemu jednocześnie z gniazda usb routera i z ładowarki. Napięcia na pewno się różnią (bo nie jest to nigdy idealnie 5V) i tworzysz tzw. backfeeding, czyli "wstecznym" napięciem możesz zasilać router i coś uwalić, nie mówiąc o badziewnych ładowarkach które bez obciążenia dają >5.25V. Dobre huby USB mają zabezpieczenie, które odłączy zasilanie z hosta po podpięciu zewn. zasilacza, ja w swoim tanim badziewiu dorobiłem stosowny ręczny przełącznik. Kiedyś dostałem uwalony modem 3g, bodajże huawei e1750. Strasznie się grzał po podłączeniu, okazało się, że tantale filtrujące na wejściu są projektowane na max. 6V, a jeden z nich dostał zwarcia i zamienił się w rezystor, prawdopodobnie na skutek przepięcia.

5

Mój Wr 1043 V2 daje na USB w Spoczynku 5.33 z modem E3272 w stresie napięcie 5.10V HUBA nie posiadam tylko kabelek DOBREJ jakości 1.8m od 2 miesięcy pracuje 24/7 zapomniałem nawet o nim
pozdr