1

Temat: Wymiana E3131 na E3272

Witam wszystkich smile
Posiadam obecnie następujący zestaw: TP-Link TL-MR3420 v2 (wgrane Gargoyle 1.6.1.4) + Huawei E3131 + Cybertech 17 dBi z konektorem CRC9. Muszę jednak teraz swojemu ojcu załatwić jakiś modem, więc pomyślałem, że dam mu swojego E3131 a sobie kupię coś nowego, bardziej przyszłościowego z HSPA+ DC a może nawet LTE. No i po przejrzeniu internetu mój wybór padł na E3272. Przed zakupem chciałbym jeszcze zadać kilka pytań bardziej doświadczonym użytkownikom.

Nie zamierzam na razie wymieniać anteny tak więc chciałbym podłączyć moją obecną do tego nowego modemu.
1. Złącza CRC9 i TS5 to jedno i to samo? Mój konektor od E3131 będzie pasował do E3272?
2. E3272 ma dwa złącza antenowe, do którego z nich powinienem podłączyć swoją obecną antenę by korzystać z HSPA?
3. E3272 ruszy bez aktywnego huba? E3131 działa bez problemu.
4. Do mojego, dość słabego routera lepiej będzie korzystać z modemu jako HiLink. Wtedy powstaje podwójny NAT. Korzystam czasami w Orange z APN: vpn i uruchamiam na komputerze różne serwery, do których dostają się ludzie po publicznym IP. Po wgraniu do modemu zmodyfikowanego WebUI będzie można ustawić przekierowania portów tak by wszystko działało jak ze starym modemem?

Zadałem to pytanie na innym forum lecz nie uzyskałem żadnej odpowiedzi, może tutaj ktoś mi doradzi smile Najważniejsza dla mnie jest kwestia podłączenia starej anteny do tego nowego modemu.

2

Odp: Wymiana E3131 na E3272

ad.1)
W powszechnym mniemaniu tak, to to samo, ale wtyk TS5 (dziś rzadko spotykany w handlu) ma nieco inną konstrukcję i jest grubszy na zewnątrz - nie zawsze pasuje do gniazd typowo pod CRC9. Odwrotnie - bez problemu.
Konektor pasujący do E3131 będzie bez problemu pasował do E3272.

ad.2)
Do złącza "1".

ad.3)
Pewnie nie obejdzie się bez huba albo modyfikacji routera.

ad.4)
Teoretycznie bez problemu - są odpowiednie opcje w webgui. Praktycznie - nie testowałem.

ZTE F601 GPON - Xiaomi Mi Router 3G - Orange Pi PC2

3

Bakuś napisał/a:

[...]No i po przejrzeniu internetu mój wybór padł na E3272.[...]

Ten modem to staruszek, lepiej zainteresuj się E3372, przy czym doczytaj - nie działa w NCM/NDIS więc na dzień dzisiejszy najlepiej HiLink.

4 (edytowany przez Bakuś 2015-04-17 12:06:42)

Dziękuję za odpowiedzi, w takim razie chyba rzeczywiście skuszę się na E3372 HiLink, cena podobna a w końcu nowszy model.

EDIT:
Tak więc kupiłem E3372. Przerobiłem go na HiLink i podłączyłem do routera. Ogólnie pozytywne zaskoczenie, gdyż na mojej antenie na 2100 MHz udało mi się złapać LTE 1800MHz Orange z odległości około 7,5km big_smile Pierwszy wynik to około 18,5 Mb/s w pobieraniu i 23 Mb/s w wysyłaniu. Jednak czasami pojawiają się spadki i ogólne wahania prędkości przy czym gdy modem jest wpięty do USB 3.0 w laptopie to wyniki są raczej stabilne.
Tak więc podsumowując E3372 idzie używać z MR3420 v2 i Cybertech 17 dBi nawet bez aktywnego huba ale jeśli chce się mieć pełen komfort użytkowania i wysokie prędkości to trzeba się w niego zaopatrzyć wink Gdyby antenę wymienić na dualną, dedykowaną do LTE to pewnie prędkości były by zauważalnie większe gdyż w pobliżu nadajnika dochodzą do 50 Mb/s.