Temat: Internet LTE

Witam,

obecnie jestem na etapie kupowania routera TP-LINK TL-WDR4300 v1 i modemu Huawei E3372 HiLink. Internet LTE będę brał z Play - oferta z nielimitowanym internetem przez całą umowę (100GB limit). Chciałbym się upewnić, że wszystko będzie prawidłowo działać. Poczytałem trochę o sprzęcie i sofcie, i zastanawiam się, jaki wgrywać soft - najnowszy Barrier Breaker (tj. r44550 + LuCI) czy Gargoyle by obsy (tj. gargoyle-1.6.2.2)?

Router będzie podłączony pod Switcha BayStack 450-24T, kilka urządzeń będzie komunikowało się po kablu, kilka po Wi-Fi [2.4GHz] (w tym drukarki). W przyszłości chciałbym podpiąć, pod router, dysk HDD.

Podsumowując, chciałbym się dowiedzieć, czy podany przeze mnie router i modem jest dobrym wyborem (czy w podobnej cenie dostanę lepszy [zależy mi na zasięgu – tutaj 3 anteny]), czy lepiej brać wersję modemu z Hilink (czy i na jaki soft lepiej zmienić) oraz który soft będzie lepszy pod router.

Pozdrawiam.

2

Odp: Internet LTE

Tzn bierz tylko hilink E3372. Taki zestaw działa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A co z resztą moich pytań? Mógłbyś coś więcej napisać?

Z góry dzięki.

4

Nie ma reszty pytań smile Wgraj to co lubisz.

5

Aktywny Hub USB będzie potrzebny pod modem? Jakiś specjalny trzeba pod tego TP-Linka czy jakiś pierwszy lepszy wystarczy?

6

riemann91 napisał/a:

Aktywny Hub USB będzie potrzebny pod modem? Jakiś specjalny trzeba pod tego TP-Linka czy jakiś pierwszy lepszy wystarczy?

Będzie potrzebny i raczej lepszy, niż pierwszy lepszy (choć na forum znajdziesz też użytkowników wyznających zasadę, że byle jaki też zadziała).

7

Zaproponowałbyś coś? Kompletnie nie mam pojęcia o aktywnych HUBach. Cena oczywiście nie jakaś wygórowana.

8

riemann91 napisał/a:

Zaproponowałbyś coś? Kompletnie nie mam pojęcia o aktywnych HUBach. Cena oczywiście nie jakaś wygórowana.

Poszukaj postów użytkownika jarek7714 i zdefiniuj precyzyjnie "niewygórowaną cenę", bo dla jednego to będzie 50 PLN, a dla innego 150 PLN.

9

Chodzi mi o przedział 50-100 zł. Z postów użytkownika jarek7714 znalazłem polecany model NATEC TICK HUB USB 3.0. Coś tańszego - równie dobrego nie znajdę?

10

U mnie NATEC Caterpilar śmiga stabilnie pare miesięcy
pozdr

11

Jeśli masz dobry sygnał LTE to według mnie hub usb nie jest potrzebny.
Używam od kilku miesięcy modemu ZTE MF823 z routerem WD My Net N750 bez huba usb i nie miałem ani razu problemu z zasilaniem. Poziom sygnału jaki pokazuje modem to -55dBm.

12

frutis napisał/a:

Jeśli masz dobry sygnał LTE to według mnie hub usb nie jest potrzebny.
Używam od kilku miesięcy modemu ZTE MF823 z routerem WD My Net N750 bez huba usb i nie miałem ani razu problemu z zasilaniem. Poziom sygnału jaki pokazuje modem to -55dBm.

Nie miałeś problemu, bo zasilanie USB w tym WD jest inne. Autor wątku pyta od WDR-y.

13

pepe2k napisał/a:

Nie miałeś problemu, bo zasilanie USB w tym WD jest inne. Autor wątku pyta od WDR-y.

Wcześniej używałem innego modemu (Sierra 319U - HSPA+DC) i miewałem problemy z zasilaniem.

14

frutis napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Wcześniej używałem innego modemu (Sierra 319U - HSPA+DC) i miewałem problemy z zasilaniem.

Jeszcze raz - autor wątku pyta o WDR-y, które mają zabezpieczenie nadprądowe przy 500 mA. Nie ma na rynku modemów, które są w stanie zawsze pracować poniżej tej wartości (nie mówimy o ciągłym poborze, rozchodzi się o chwilowy). Jak ktoś pyta o konkretny router, to po co pisać o innym modelu?

15 (edytowany przez V12 2015-03-10 20:58:06)

To wynika z tego ż tego wr 1043 V2 ma inny scalak zasilania bo z moich pomiarów wynika że USB stabilnie podaje 1000mA a moze i wiecę . E3272 smiga bez dodatkowego zasilania mam up time 500h modemu. co prawda HUB jest wpięty ale po to żeby wiecej gniazd było ale jest to HUB pasywny

16

do @pepe2k
tylko sie nie obraz na mnie  ale skoro chcialbys od innych aby czytali ze zrozumieniem to rowniez powinienes wymagac tego od siebie samego. Autor w poscie nr 1 pyta rowniez "czy w podobnej cenie dostane lepszy?" wiec @frutis po prostu opisal swoj router i co w tym zlego.
To ze jestes szczegolnie uzdolniony i (chwala Ci za to) nie oznacza ze zawsze rozumiesz intencje uzytkownikow.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

17

mar_w napisał/a:

do @pepe2k
tylko sie nie obraz na mnie  ale skoro chcialbys od innych aby czytali ze zrozumieniem to rowniez powinienes wymagac tego od siebie samego. Autor w poscie nr 1 pyta rowniez "czy w podobnej cenie dostane lepszy?" wiec @frutis po prostu opisal swoj router i co w tym zlego.
To ze jestes szczegolnie uzdolniony i (chwala Ci za to) nie oznacza ze zawsze rozumiesz intencje uzytkownikow.

riemann91 napisał/a:

18

Przed zakupem huba warto po prostu sprawdzić jak działa bez smile

19

Router WR1043ND v2 będzie lepszy od TL-WDR4300 v1? Zasięg LTE jest dosyć ok, jednak wolę dmuchać na zimno i podłączyć modem Huawei E3372 HiLink pod aktywnego HUBa. Jeszcze bym poprosił o rady dotyczące softu (pierwszy post), ponieważ nie mam w tym większego doświadczenia doświadczenia.

20 (edytowany przez build000 2015-03-11 03:04:17)

Te ciągle opisywane i te same problemy z modemami LTE + openwrt/tomato...Panowie/panie - czy nie dociera do Was podstawowa, rdzeniowa prawda, którą ujmuję pewnym wulgaryzmem, aby podkreślić istotę rzeczy: "szkłem się d..y nie obetrze" ?
Oba w/w routery w praktyce różnej mocy sygnału, chwilowego zapotrzebowania na prąd, odpowiednio mocnych CPU (oraz ich faktyczne możliwości obliczeniowe - zegar to nie wszystko) i sporej ilości RAM, zmiennych warunków środowiskowych, i.t.d. są po prostu za słabe...tak po prostu...

21 (edytowany przez V12 2015-03-11 09:42:57)

Wr 1043 V2 ma 64 Ram zegar 720mhz i za słaby ?? jak u mnie z LTE przepuszcza 100mbit ?? Ktos tu nie testował
wr 1043 V1 to inna bajka ma  malutki procek 400mz taki jak w Mr
pozdr

22 (edytowany przez riemann91 2015-03-11 10:47:12)

Znalazłem test http://uk.hardware.info/reviews/5160/6/ … ow-up-test TL-WR1043ND v2 i TL-WDR4300. W jednych testach jeden lepszy, w drugich drugi. Za TL-WDR4300 przemawia podwójny USB, ale z drugiej strony jak będę brał HUBa to nie będzie potrzebny.

PS. A jakiś router dobry, bez zmiany softu (potrzebna gwarancja), aby LTE działało znajdę?

23

riemann91 napisał/a:

Znalazłem test http://uk.hardware.info/reviews/5160/6/ … ow-up-test TL-WR1043ND v2 i TL-WDR4300. W jednych testach jeden lepszy, w drugich drugi. Za TL-WDR4300 przemawia podwójny USB, ale z drugiej strony jak będę brał HUBa to nie będzie potrzebny.

WR1043NDv2 ma tylko radio 2,4 GHz, ale za to mocniejsze niż to w WDR-ach.

24

A jakiś router dobry, bez zmiany softu (potrzebna gwarancja), aby LTE działało znajdę?

25

riemann91 napisał/a:

A jakiś router dobry, bez zmiany softu (potrzebna gwarancja), aby LTE działało znajdę?

Złe forum... Kup gotowca od playa czy innego operatora po prostu.