Temat: Tenda N60 Awaryjna procedura aktualizacji Firmware
Witajcie.
Ponieważ u mnie w mieszkaniu w eterze jest kilkanascie sieci 2.4Ghz postanowiłem kupić jakiś router dual band by osiągnąć pełną prędkość internetu po wifi (na 5GHZ nikt nie nadaje). Dla testów z ciekawosci kupiłem router Tenda N60 Dual Band Gigabit. Niestety nie ma na to OpenWrt wiec zainstalowałem Tomato. Okazało się że wifi 2,4ghz działa ok ale 5GHZ ma bardzo kiepski zasięg. Z ciekawości chciałem jeszcze sprawdzić jak sprawa wyglada na oryginalnym firmware, zapodałem mu firmware, wybrałem aby wyczyścił NVram przed aktualizacją. Wszystko poszło ok, router działa, ale nie przyjmuje już fabrycznych danych do logowania admin/admin. Resetowanie też nie pomaga. Problem na pewno powstał przez Tomato o czym twórca skibby nie poinformował nikogo. Już z samym tomato były problemy bo reset do ustawień fabrycznych nie resetował wszystkich ustawień.
I teraz pytanie, czy jest jakaś procedura awaryjnego wrzucania firmware do Trenda N60 przez LANA, bez rozbierania obudowy i lutowania się do PCB (router jest jeszcze na gwarancji) ??