1 (edytowany przez maciekb 2015-02-27 11:12:52)

Temat: OpenWrt na USR 9108

Witam

Po paru latach przerwy postanowiłem poeksperymentować ze swoim starym routerem (USRobotics 9108). Poprzednie zabawy wymagały niestety Waszej pomocy z przywróceniem działania przez konsolę. Zniechęciłem się troszkę, przynajmniej jeśli chodzi o ten model, nie mam jednak alergii na alternatywny firmware i z powodzeniem używam na innym routerze. Na USR zainstalowałem to:
http://downloads.openwrt.org/barrier_br … fs-cfe.bin

Niestety mam problemy. Próbowałem dostać się do konfiguracji przez GUI i wychodzi to raczej słabo. Odświeżanie strony trwa kilkanaście sekund, nie udało mi się uruchomić właściwie nic poza stroną logowania, inne strony ładują się częściowo i zamierają.

Ma ktoś jakiś pomysł, z czym to może być związane? Router wprawdzie dłuższy czas leżał na dnie szuflady, ale z oryginalnym firmwarem działał bez problemów.

Pozdrawiam
Maciek

2 (edytowany przez Cezary 2015-02-27 11:16:20)

Odp: OpenWrt na USR 9108

Wywal gui. Na 16MB pamięci z luci nic nie zrobisz bo są takie objawy jak piszesz. Mało pamięci ram po prostu. A tak w ogóle to dość słaby już sprzęt, nawet na samą zabawę.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ba! Jak to teraz zrobić? Nie mogę się dostać przez GUI, nie mogę przez SSH, czyli pewnie znów zostaje konsola? Swoją drogą to po jaką cholerę przygotowują obrazy z LuCI dla routerów, na których nie ma prawa działać?

4

Przez gui też się da tylko poczekaj odpowiednio długo smile Możesz i przez konsolę, będzie z pewnością szybciej.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez maciekb 2015-02-27 22:59:20)

Dementuję, że da się przez GUI. Nie da się, nawet przy dużej cierpliwości. Coś się po prostu sypie. Strony się nie ładują do końca, nie odświeżają, zmienione dane się nie zapisują. Czasem zamiast wyniku mam komunikat "Bad Gateway. The process did not produce any response". Cierpliwością się chyba wykazałem: na odświeżenie strony czekałem od 3-4 minut do około pół godziny (nie żebym tyle czekał wpatrzony w monitor - wyszedłem do sklepu ;-)).

PS: Na osłodę dodam, że router działa w trybie "domyślnym", czyli na porcie WAN oczekuje na IP, dostaje je od routera nadrzędnego, działa DHCP w sieci lokalnej - w sumie to co chciałem, ale przydałaby się jeszcze jakaś możliwość konfiguracji.