1 (edytowany przez dismango 2015-02-24 14:17:00)

Temat: Gargoyle na Archer C7 v2

Witam

Dziś postanowiłem zainstalować oprogramowanie Gargoyle na routerze. Wszystko poszło bez problemu.
Jednak po zalogowaniu nigdzie nie widzę opcji ustawienia sieci 5GHz oraz opcja na której mi najbardziej zależało to drukarka USB - gdy wchodzę w opcje drukarki mam informacje "Żadne drukarki USB nie są podłączone do routera lub nie zostały poprawnie wykryte."
Problem drukarki głównie dotykał systemu Linux na którym podłączona drukarka nie była wykrywana, jedynie TP-Link udostępnia oprogramowanie do obsługi dla Windows/Mac.

Moja drukarka to Epson Stylus SX218.

Czy wie ktoś jak rozwiązać te dwa problemy?

Z góry dzięki za porady.

2

Odp: Gargoyle na Archer C7 v2

Nie rozwiążesz. Gargoyle na ten model na chwilę obecną nie wspiera radia AC, nie widzi tych opcji i ma setkę innych problemów. Zainstaluj normalne openwrt.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez dismango 2015-02-24 15:28:55)

Dzięki za odpowiedź.
Problem w tym że nie mam doświadczenia w oprogramowaniu bez interfejsu (pierwszy raz zmieniłem oprogramowanie w routerze). Wiem oczywiście że powinienem zainstalować i się uczyć (niestety teraz mało czasu (pisanie pracy inżynierskiej tongue), a korzystanie z drukarki bezprzewodowo by się przydało).

A czy w Luci też będzie ten problem (ewentualnie jakieś inne oprogramowanie)? Widzę że Luci ma GUI.

4

Luci to jest gui właśnie smile Zainstaluj i sprawdź, zawsze możesz wrócić do oryginalnego tp-linka.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Heh, doczytałem smile (oczywiście tu w poradnikach)

Też nie czekałem z tym gargoyle i zainstalowałem luci - że tak powiem wypas big_smile
Tyle zaawansowanych opcji, wreszcie będzie można się zapoznać z możliwościami sieci smile

Prawie dodawanie drukarki poszło po maśle, jedyny problem był na Linux Manjaro (na Archu).
Trzeba było odinstalować pakiety foomatic-db-3:20141229-1  foomatic-db-engine-3:20141229-1 foomatic-db-nonfree-3:20141229-1  hplip-3.15.2-2 manjaro-printer-2013.05-1

yaourt -R foomatic-db foomatic-db-engine foomatic-db-nonfree manjaro-printer hplip

Inaczej pojawił się błąd: Błąd serwera CUPS, Wystąpił błąd podczas działania serwera CUPS: "Sukces".
Źródło informacji: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=136670
(może komuś się przyda)

@Cezary, Wielkie dzięki smile