Temat: Jak zrobić extroot na Barrier Breaker z LuCI

Witam

Zacząłem dopiero swoją przygodę z OpenWrt i nie potrafię korzystać z konsoli. Mam router tplinka 3600 zainstalowałem na nim Barrier Breaker z LuCI, który dzięki onsoli graficznej teoretycznie nie wymaga znajomości konsoli zwykłej. Wszystko poszło ok i mam nowy system już na routerze. Problem pojawił się dopiero z dodaniem extroota. Nie potrafię tego w żaden sposób zrobić. Teoretycznie powinno dać się to zrobić z poziomu konsoli graficznej, i tak to robię ale pendrive, który podpinam pod gniazdo usb1 nie jest w żaden sposób dodawany do pamięci routera jaki extroot. Przez to mam za mało pamięci abym doinstalował sobie pakiet mini dlna, na którym mi zależy.

Proszę o pomoc, czy jest jakiś prosty sposób na zrobienie tego extroota na pendrivie. I prośba czy może mi ktoś krok po kroku wytłumaczyć jak krowie na rowie co mam zrobić wink

2 (edytowany przez build000 2015-02-22 01:51:45)

Odp: Jak zrobić extroot na Barrier Breaker z LuCI

http://eko.one.pl/?p=openwrt-externalroot
Oczywiście musisz zalogować się do systemu routera po ssh na konsoli terminala linuchowego w tzw. trybie tekstowym (na wingrozie np. przy użyciu putty) - tak jest najpewniej i najsprawniej - nie obędzie się bez minimalnej nauki. wink
Wszytko co niezbędne znajdziesz w poradnikach na głównej stronie http://eko.one.pl/ oraz tu na forum - powodzenia.

3

Luci nie jest przystosowane do BB i wkłada trochę błędne opcje w konfig. Zrób z konsoli, to tylko kilka linii.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Dziękuję wszystkim za pomoc wink udało mi się uruchomić extroota i router działa już na pendrivie. Ale pojawił mi się kolejny problem. Tak jak pisałem potrzebowałem extroota do tego aby mieć na routerze zainstalowany minidlna. I tu się stworzył problem. Z poziomu Luci zainstalowałem minidlna i on już działa. W autostarcie jest on uruchomiony też do włączania na starcie. Ale nie wiem jak z niego korzystać. Nie widać go wogóle w interfejsie graficznym, żadna zakładka się nie dodała. Co mam zrobić aby minidlna miało taką samą zakładkę jak miałem kiedyś na Gargoyle gdzie mogłem wszystko ustawiać z poziomu graficznego. Albo proszę o podanie gdzie dokładnie jest wytłumaczone jak konfigurować minidlna prze Putty tak jak jest opisane zrobie extroota przez Putty bo nie potrafię znaleźć na forum w żadnym miejscu.

Z góry dziękuję za pomoc jeszcze raz wink

5

Zainstalować luci-app-minidlna. Aplikacja to jedno, a zakładki do luci to drugie.

Poradniki o minidlna i całej masie innego masz na eko.one.pl. Czemu nie przeczytałeś ich przed napisaniem na forum?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.