Temat: Problem z ISP - UPC

Witam, najmocniej przepraszam że to mój pierwszy post, a średnio związany z tematem forum (choć owszem, używam openwrt a konkretnie gargoyle), tylko po prostu nie wiem gdzie mam się udać.

Więc mam wykupiony internet w UPC, najszybszy wariant.  250
Sęk w tym że od kilku miesięcy toczę boje, bo usługa nagle zaczęła być niewiele szybsza od najwolniejszego wariantu 50 Mb/s
Napisałem do pomocy technicznej, ci traktują człowieka jak niespełna umysłu (piszą oczywiste oczywistości jak to że przez wifi nie będzie tak szybko jak po kablu), piszą że po swojej stronie nie widzą problemu i że wszystko działa dobrze.

Sprawdzałem na wszystkie sposoby (różne systemy, kable, laptopy, z ssd, hdd oczywiście wszystko bezpośrednio) i jest tak samo.
Zakładając że nie zawsze dostawca może zapewnić maksymalną szynkość, to chyba nie jest czymś nienaturalnym domaganie się chociaż 100 Mb/s od czasu do czasu?

Miał ktoś podobny problem z tym dostawcą?Jak się domagać czegokolwiek od nich by nie odesłali z kwitkiem?

2 (edytowany przez khain 2015-02-20 19:43:27)

Odp: Problem z ISP - UPC

A jaki router używasz? OpenWRT i Gargoyle nie wspierają HNAT (Hardware NAT) i dlatego transfer WAN ->LAN będzie niższy niż na oryginalnym firmware. Wgraj oryginał i zobacz jaki masz transfer albo sprawdź transfer podłączając laptopa  bezpośrednio do modemu UPC. Ewentualnie sprawdź ustawienia negocjacji prędkości łącza na końcówce.

TP-Link TL-WDR3600 v1.5 -  OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 with Luci +Microsoft LifeCam VX-3000
RaspberryPi 2 - OMV Stone Burner 2.0.15 +Creative SB Play +Medion OR24V +DVB-T Media-Tech MT4163  +MP00202AC +3xDS18B20 +HIH-4000-002 +MPXHZ6115A +Samsung SPF-85H +D-Link DUB-H7

3

Jutro zobaczę ustawienia.A oczywiście podłączam bezpośrednio, bo nawet jakby wspierało to nie zawsze działa to jak powinno

4 (edytowany przez build000 2015-04-14 10:48:43)

Jak za zwrot "podłączam bezpośrednio" odpowiada bezpośrednie podłączenie do modemu operatora odpowiednim jakościowo/technologicznie kablem RJ45 do kompa, który ma kartę ethernet 1 Gb/s to wiadomo - w kulki walą i albo sprawę będziesz dalej drążył w tym beznadziejnym procesie reklamacyjnym, albo postraszysz, że jak Ci tego nie poprawią to rezygnujesz (o ile możesz i umowa nie jest promocyjna) lub po prostu zrezygnuj i poszukaj czegoś innego.