Temat: Nazwy sieci 2,4 i 5GHz

Czuję, że to bardzo banalne pytanie, które zadam, ale nigdy nie poznałem na nie odpowiedzi i coś nie mogę jej wygoglować.

Czy nazwy sieci wifi w obu pasmach mogą być takie same? Jak wtedy wygląda priorytet? Do której urządzenie łączy się z automatu? Czy muszą być różne?

Będę wdzięczny za rozwikłanie zagadnienia.

2

Odp: Nazwy sieci 2,4 i 5GHz

Mogą być, a którą wybierze urządzenie to już zależy od jego ustawień. Najczęściej da się ustawić priorytet połączenia, a bez takich ustawień urządzenie powinno wybrać AP z mocniejszym sygnałem.

3

Dzięki.
Priorytety od strony klientów, rozumiem?
I wtedy takie dwie sieci są traktowane, jako jedna dla usług sieciowych typu DLNA, Samby itd?

4

Nie klient się podłącza zwykle do jednej  z nich. Mało który laptop ma kartę radiową z dwoma układami, zwykłe jest to jedno radio, więc podłączy się do jednej z tych sieci.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

sebastan napisał/a:

Dzięki.
Priorytety od strony klientów, rozumiem?

Tak, np. w Windowsach da się wybrać, z którą siecią ma się łączyć jako pierwszą jeżeli dostępne są obie/więcej.

sebastan napisał/a:

I wtedy takie dwie sieci są traktowane, jako jedna dla usług sieciowych typu DLNA, Samby itd?

Nie wiem, co przez to rozumiesz. Ale generalnie dla klienta nie będzie różnicy, z którą siecią się połączył. Oba radia w routerze zazwyczaj/domyślnie są zmostkowane z LAN więc to będzie działać tak jak ze switchem w routerze (mowa jest oczywiście o domyślnych ustawieniach) - nie ma znaczenia, do którego portu podłączysz skrętkę.

6

@pepe2k

No właśnie o to pytałem, co odpowiedziałeś. Wszystko jasne. Jeszcze raz dziekuję.

Mam w laptopie z Windowsem Intel AC 7260. Faktycznie w ustawieniach sterownika mam "preferowane pasmo".

7

sebastan napisał/a:

@pepe2k

No właśnie o to pytałem, co odpowiedziałeś. Wszystko jasne. Jeszcze raz dziekuję.

Mam w laptopie z Windowsem Intel AC 7260. Faktycznie w ustawieniach sterownika mam "preferowane pasmo".

Tak, to dotyczy tylko pasma, ale w obrębie pasma też możesz ustawić priorytet, w jakimś zarządzaniu sieciami bezprzewodowymi. Po prostu ustawiasz kolejność sieci na liście.

8

pepe2k napisał/a:
sebastan napisał/a:

@pepe2k

Tak, to dotyczy tylko pasma, ale w obrębie pasma też możesz ustawić priorytet, w jakimś zarządzaniu sieciami bezprzewodowymi. Po prostu ustawiasz kolejność sieci na liście.

Dokładnie. Narzędzie Intel PROSet daje taką możliwość.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

9

Gruberek napisał/a:

Dokładnie. Narzędzie Intel PROSet daje taką możliwość.

Windowsy mają to wbudowane, nie trzeba korzystać z zewnętrznych managerów sieci.

10

Akurat Windows 8.1 jest bardzo okrojony jeżeli chodzi o te funkcje, a domyślam się, że skoro w laptopie jest ta karta to laptop jest raczej nowy i właśnie jest na nim Windows 8.1. W Intel PROSet jest sporo możliwości konfiguracji. Nawet w przypadku kilku sieci o takiej samej nazwie można wymusić podłączanie się do konkretnego mac adresu.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)