1

Temat: Aktualizacja TP-Link TL-MR3020 v1 (Gargoyle z 2012 > Barrier Breaker)

Pod koniec 2012 roku "zflashowałem" router mobilny "TP-Link TL-MR3020 v1" oficjalnym projektem - gargoyle (nie pamiętam wersji gdy będzie konieczne sprawdzę)

Przez jakiś czas nie używałem routera i zapomniałem ustawioną maskę oraz IP dostępowe dlatego wymaga hard reset.

Przy tej okazji chciałbym wykonać aktualizację do wydania "Barrier Breaker" (kompilacja od Cezarego - "luci-ar71xx-generic-tl-mr3020-v1-8M-squashfs-sysupgrade.bin").

Chciałbym uniknąć procedury JTAG dlatego mam kilka pytań.

1. Podobno poprzednie wydanie AA różni się znacząco od obecnego BB. Czy sysupgrade (po reset - firstboot) Gargoyle do podanej kompilacji może wywołać problem lub zbrickować router ??

2. Wspomniany model posiada flash o rozmiarze 4MiB, więc jak skorzystać z kompilacji Cezarego: "luci-ar71xx-generic-tl-mr3020-v1-8M-squashfs-sysupgrade.bin" ? Proszę wyjaśnić proces flashowania/instalacji ?

2

Odp: Aktualizacja TP-Link TL-MR3020 v1 (Gargoyle z 2012 > Barrier Breaker)

kukiz napisał/a:

[...]
2. Wspomniany model posiada flash o rozmiarze 4MiB, więc jak skorzystać z kompilacji Cezarego: "luci-ar71xx-generic-tl-mr3020-v1-8M-squashfs-sysupgrade.bin" ? Proszę wyjaśnić proces flashowania/instalacji ?

Nie ma tu nic do wyjaśniania... masz mniejszy FLASH, więc używasz domyślnych obrazów. Wymienisz FLASH na większy, to będziesz używać dedykowanych obrazów. Jak wgrasz teraz ten obraz do niezmodyfikowanego routera, to go uwalisz.

kukiz napisał/a:

Chciałbym uniknąć procedury JTAG dlatego mam kilka pytań.

Raczej na pewno nie chodziło Ci o JTAG. Prędzej UART.

3

Podsumowując - nie możesz skorzystać z tych obrazów bo one nie są dla Ciebie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Cezary,

pepe2k,

Czyli abym mógł skorzystać z wydania BB to pozostaję tylko ta kompilacja ("openwrt-ar71xx-generic-tl-mr3020-v1-squashfs-sysupgrade.bin") oraz dodatkowa instalacja LuCi na partycji "extroot" ??

5

Nie, możesz zainstalować obraz z openwrt.org - on nie ma kilku dodatków i będzie miał luci w sobie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.