1

Temat: Upgrade WDR4300 do Barrier Breaker z Luci

Koledzy jak w temacie
Chciałbym zrobić upgrade swojego routerka WDR4300 do BB z Luci i nie wiem jakiego obrazu użyć. Obecnie jestem na AA 1.6.2.2
Tego mam użyć luci-ar71xx-generic-tl-wdr4300-v1-il-squashfs-sysupgrade.bin czy tego luci-ar71xx-generic-tl-wdr4300-v1-squashfs-sysupgrade.bin? Czym różnią się te dwa obrazy?

2

Odp: Upgrade WDR4300 do Barrier Breaker z Luci

il jest dla Izraela. Ile razy trzeba będzie jeszcze o tym pisać?

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

3

Spoko dzięki za info. Na eko.one.pl zaglądam raz kiedyś jak mam czas. Na AA nigdy nie było obrazu z literkami il więc dlatego się spytałem.

4

Cezary, może zamiast "il" daj w nazwie binarki "izrael" i będzie bardziej czytelne?

5

Albo w ogóle nie będę go udostępniał. Prawdopodobieństwo że ktoś będzie z niego korzystał mając ten model routera jest bliskie zeru.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Mam dodatkowe pytanko bo chyba te pakiety zostały pominięte. W AA w standardzie był OpenVPN, czy teraz na rzecz transmssion został on pominięty i nie jest już w kompilowany i do jego użycia potrzebny jest extroot?

7

Ponieważ openssl jest już w obrazie (przez transmission) to całkiem możliwe że się zmieści tak po prostu po doinstalowaniu. Z tym że do openvpn nie ma apletu w luci, więc konfiguracja jest ręcznie.

8

O kurde szkoda, że nie ma GUI w Luci. To chyba poczekam na razie na ostatnim AA na zmiany w Luci być może nie długo dojdzie GUI do OpenVPN. Nie chce mi się ręcznie konfigurować i troszkę jestem cienias do tego działania.

9

Nic nie straciłeś. Konfigurator w luci pozwalał tylko na ustawienie opcji które masz w konfigu, to nie był wizard jak w gargoyle.

10

Czy są jakieś plany jeśli chodzi o takiego wizarda jak jest w gargoyle do OpenVPN dla Luci?

11

Nie smile A miał ktoś to w planach?

12

Nie tak się spytałem wink Jesteś najbardziej w temacie to może gdzieś jakieś info na ten temat widziałeś.

13

W trunku to poprawili i przywrócili, ale to jest na zasadzie ustawiacza opcji, jak całe luci. Więc trzeba wiedzieć co chce się wyklikać.

14 (edytowany przez simono 2015-01-23 15:51:04)

Czyli reasumując nie jest tak jak w Gargoyle, znaczy się nie całkiem dokładnie tak samo, ale czy można osiągnąć to co na Gragoyle?
Jeśli można osiągnąć to czy w następnych obrazach owe GUI mogłoby być dołączone lub dorzucony teraz pakiet do doinstalowania?

15

Jak sobie wyklikasz. Osobno konfig openvpn, osobno firewall itd. Nie mogło by być, bo to pakiet z trunka, nie z bb. Jak trunk zrobić się wersją stabilną CC to będziesz miał.