26

Odp: OpenWRT i router Technicolor TC7200 (Netia)

Heh, skończyło się resetem. Zrobienie bridga eth0.1+eth0.2 też nie działa. Działa natomiast przeniesienie portu WAN do vlan1.

Ale nadal to nie do końca to co chciałem, więc pytanka:
1. Czy jest sens robić te vlany, przepinać itp - kiedy u mnie i tak to wszystko jest zbędne? Nie wpływa negatywnie na obciążenie/wydajność w takiej konfiguracji?
2. Jak ustawić zakresy IP rozdawane przez DHCP? (nigdzie nie mogę namierzyć tej opcji)
3. Co mam zrobić z interfejsami WAN i WAN6? Wydają się zbędne...

Pozdrawiam,
QmQ

27

Jak wywaliłeś bridge to na 2 interfejsów nie zadziała.

1. Nie
2 /etc/config/dhcp
3. wywal

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Nie wywaliłem bridge, tylko wsadziłem do niego eth0.1 i eth0.2 (a konkretnie dołożyłem jedno, bo drugie już wam było). Ale uprzednio położyłem i skasowałem interfejsy WAN i WAN6 - może to dlatego?

1. Nie w sensie 'nie wpływa na wydajność' - tak rozumiem Twoją odpowiedź na moje faktycznie źle zadane pytanie. Jak jest inaczej to proszę skoryguj, jak trafiłem - nie ma tematu.
2. Aha, tu faktycznie więcej opcji, dzięki smile
3. Wywaliłem, jest dobrze. Zarówno WAN jak i LAN dostają DHCP tak jak bym się spodziewał. Dzięki smile

I teraz, nim podłączę to do sieci, trzeba jeszcze nauczyć DHCP jakie DNSy ma rozdawać. Wiadomo, że mogę spisać te z routera Technicolor, przepisać do konfiguracji, zrestartować i będzie OK - ale rozwiązanie jest słabe, bo jak coś zmienią to nie zauważę.
Nie znam się na tym na tyle, ale Ty pewnie wiesz. Czy żeby 1043 mógł sobie to pobrać i sam to rozdawać (a najlepiej dopisać tam na końcu jeszcze DNSy Googla) musi działać serwer DHCP na Technicolorze?
Pewnie tak, bo innej drogi nie widzę... Jak uważasz?

Pozdrawiam,
QmQ

29

Jak chcesz możesz zrobić. Openwrt poradzi sobie i tak i tak.

30

Dzięki za pomoc, udało mi się wtedy to wszystko ustawić. 1043ND jest podłączony jako jeden z trzech switchy do Technicolora i rozdaje DHCP dla wszystkich. O dziwo Technicolor zapamiętał, że kazałem mu wyłączyć DHCP. Musiałem tylko (to piszę dla potomności) ręcznie wymusić serwery DNS rozgłaszane przez DHCP ("kod" opcji to 6) oraz adres bramki ("kod" 3 - bo domyślnie ustawia sam siebie, a w tej konfiguracji to bez sensu).
Więc udało się idealnie.
...prawie smile

Od czasu używania Technicolora jako routera TV czasem nie widzi serwera DLNA, który jest podłączony kabelkiem do jednego z dedykowanych switchy (nie 1043ND). Wydaje się, że nie dochodzi do TV broadcast (UDP) od serwera. Co ciekawe nie tylko TV go nie widzi (np. nie widzą jeszcze wszyscy klienci WiFi i niektórzy kablowi). I tu jest pies pogrzebany - niektórzy. Bo niestety jakimś cudem część widzi. A nawet Ci co nie widzą mogą explicite podać IP i wtedy mogą przeglądać serwer tzn. ruch [przynajmniej TCP] działa.

Masz jakiś pomysł? Wg. mnie nie ma to związku z OpenWRT, ale może OpenWRT pomoże w diagnozie. Zastanawiam się nad jakimś snifferem. Ale nim do tego dojdzie pytam tak "na sucho" - może coś Ci przyjdzie do głowy co mogłoby powodować taką sytuację.

A wygląda to tak:

Połączenia TECHNICOLOR TC7200 (4 porty):
1.NP1
2."mały" switch (5-portów) [TV2, NP2, PC]
3."duży" switch (9-portów) [DLNA, ...]
4.TP-LINK 1043ND (4 porty) [TV1, PS3]
+klienci Wi-Fi

Serwer DLNA podłączony jest do dużego switcha. TV który ma problem (TV1) do 1043ND. Ale Netia Player, który jest podłączony bezpośrednio do Technicolora (NP1) też nie widzi serwera DLNA. Podobnie wszyscy klienci WiFi. O dziwo zarówno drugi TV (TV2) jak i drugi Netia Player (NP2) (oba podłączone do małego switcha) widzą ten serwer.
No i wszyscy elegancko dostają adresy po DHCP, które też lata po broadcast UDP...
hmm

Pozdrawiam,
QmQ

31

Ciekawostka związana z DHCP (logi z OpenWRT):

root@OpenWrt:~# cat /tmp/dhcp.leases
1420578155 20:c6:eb:c5:bf:86 192.168.1.141 COM-MID1 01:20:c6:eb:c5:bf:86
1420578981 e4:7c:f9:35:87:91 192.168.1.21 tv-samsung 01:e4:7c:f9:35:87:91
1420578985 d0:e7:82:b6:34:ed 192.168.1.100 Chromecast *
1420580638 1c:4b:d6:84:8a:0d 192.168.1.119 EeePC 01:1c:4b:d6:84:8a:0d
root@OpenWrt:~# ping 192.168.1.7 -c 1
PING 192.168.1.7 (192.168.1.7): 56 data bytes
64 bytes from 192.168.1.7: seq=0 ttl=64 time=1.434 ms

--- 192.168.1.7 ping statistics ---
1 packets transmitted, 1 packets received, 0% packet loss
round-trip min/avg/max = 1.434/1.434/1.434 ms

A ten komputer (192.168.1.7), zresztą jak wszystkie, korzysta z DHCP. Nie jest ustawiony statycznie. Więc czemu go nie ma na liście? W tym momencie DLNA działa, a jest właśnie nie tej maszynie...

Pozdrawiam,
QmQ

32

Update: drugi serwer, który też aktualnie chodzi (nieprzerwanie od kilku dni), działa poprawnie, jest z nim połączenie itp również jest nieobecny na liście, a IP ma z DHCP. Coś tu chyba jednak nie gra z OpenWRT/DHCP... sad

Config:

root@OpenWrt:~# uci show dhcp | grep -v "@host"
dhcp.@dnsmasq[0]=dnsmasq
dhcp.@dnsmasq[0].domainneeded=1
dhcp.@dnsmasq[0].boguspriv=1
dhcp.@dnsmasq[0].localise_queries=1
dhcp.@dnsmasq[0].rebind_protection=1
dhcp.@dnsmasq[0].rebind_localhost=1
dhcp.@dnsmasq[0].local=/lan/
dhcp.@dnsmasq[0].domain=lan
dhcp.@dnsmasq[0].expandhosts=1
dhcp.@dnsmasq[0].authoritative=1
dhcp.@dnsmasq[0].readethers=1
dhcp.@dnsmasq[0].leasefile=/tmp/dhcp.leases
dhcp.@dnsmasq[0].resolvfile=/tmp/resolv.conf.auto
dhcp.@dnsmasq[0].rebind_domain=free.aero2.net.pl
dhcp.lan=dhcp
dhcp.lan.interface=lan
dhcp.lan.start=100
dhcp.lan.limit=150
dhcp.lan.leasetime=12h
dhcp.lan.dhcpv6=server
dhcp.lan.ra=server
dhcp.lan.ra_management=1
dhcp.lan.dhcp_option=3,192.168.1.254 6,87.204.204.204,62.233.233.233,8.8.8.8
dhcp.wan=dhcp
dhcp.wan.interface=wan
dhcp.wan.ignore=1
dhcp.odhcpd=odhcpd
dhcp.odhcpd.maindhcp=0
dhcp.odhcpd.leasefile=/tmp/hosts/odhcpd
dhcp.odhcpd.leasetrigger=/usr/sbin/odhcpd-update
Pozdrawiam,
QmQ

33

Jeżeli komputer dostał ip, a ty później zresetowałeś router lub usługę, to komp dalej dane ma.

34

QmQ napisał/a:

Update: drugi serwer, który też aktualnie chodzi (nieprzerwanie od kilku dni), działa poprawnie, jest z nim połączenie itp również jest nieobecny na liście, a IP ma z DHCP. Coś tu chyba jednak nie gra z OpenWRT/DHCP... sad

Maszyny, które dostały IP z DHCP, a w między czasie serwer DHCP (router w tym wypadku) się zrestartował, nie będą na liście dopóki znowu nie poproszą o adres.

35

Hmm:

root@OpenWrt:~# uptime
 20:34:49 up  1:22,  load average: 0.02, 0.12, 0.10

Ale ja go nie restartowałem od wczoraj... Jak mogę sprawdzić powód restartu, który jak widzę był po 19?

Pozdrawiam,
QmQ

36

QmQ napisał/a:

Hmm:

root@OpenWrt:~# uptime
 20:34:49 up  1:22,  load average: 0.02, 0.12, 0.10

Ale ja go nie restartowałem od wczoraj... Jak mogę sprawdzić powód restartu, który jak widzę był po 19?

Możesz sobie zrobić logowanie na zdalnym serwerze albo podłączyć się do konsoli szeregowej i spróbować złapać moment restartu.

37

Hmm, nie ma żadnych logów? Nic żeby "zajrzeć w przeszłość"?

Z routerem nigdy nic się nie działo do tej pory, jak był Gargoyle. Jedyne restarty to te, kiedy brakło prądu, a tak to uptime był non-stop 24/7...

Pozdrawiam,
QmQ

38

QmQ napisał/a:

Hmm, nie ma żadnych logów? Nic żeby "zajrzeć w przeszłość"?

Nie, wszystko siedzi w RAM, więc po restarcie znika. Postaw jakiś serwer dodatkowy i zrób zdalne logowanie, to będziesz miał, chociaż jak to coś poważniejszego, to i tak nie zobaczysz, prędzej na konsoli szeregowej.

39

Rozumiem. To póki co poczekam do jutra, zobaczymy czy przeżyje 24h.
A że tak dopytam "praktycznie" - jaka jest sensowna wartość długości dzierżawy w takiej sieci domowej, ale jednak całkiem sporej? Póki co zostało domyślne 12h.

Pozdrawiam,
QmQ

40

Panowie może głupie pytanie zadam ale jak ustawię Technicolor TC7200 (Netia) w trybie bridge to jaki tryb mam wybrać w routerze dla wanu? Wiem że w modemach ADSL wybierało się PPPOE a tu to nie wiem.

41

Pewnie zwykły dhcp jeżeli nie wymaga żadnej autoryzacji.

42

No to coś w moim przypadku nie dostaje adresu na automacie. Zmienię jeszcze raz na tryb router i sprawdzę jaki adres dostał Technicolor TC7200. Zobaczę co się stanie jak go ręcznie wklepie.