Temat: gigabitowy port WAN na TP-Link TL-WR1043ND
Wjechało mi do mieszkanka łącze 120/20 - "biznesowe" jakoże działalność wystartowałem - trochę zabawy z ustawianiem statycznej adresacji WAN i poszło
problem polega na tym, że ruter trzyma na porcie 100 Mbit a potrzebuję mieć więcej, żeby nie ucinał prędkości - różnica jest taka, że bezpośrednio na lapie działa 120 downloadu, ale przez router wiecej jak 85 nie pojedzie, jeszcze jakby dobijał na sztywno do setki - to bym jeszcze przeżył, ale tak to prawie trzecią część ucina - słabo!
ruterek po przejściach - już mi pomagałeś Czarku raz z padniętym portem WAN, co myślałem, że wina modelu (wersja sprzętowa 1.8) bo akurat na moim często się zdarzało że nie działał - a to był zjarany w trakcie burzy port, więc pomogłeś mi go przenieść w ramach konfiguracji VLANów i odpalić na LANowej jedynce.
Teraz potrzebuję na niej 1Gb, żeby te 120Mb zahulało - bawiłem, się trochę swconfig, ale on zwaraca "failed" przy próbie ustawienia prędkości portu.
Oczywiście Twój obraz Opena w wersji:
| OpenWrt Backfire 10.03.1 |
| Wersja OpenWrt: r32561
no i takie cóś się dzieje:
root@ZXStudio:~$ swconfig dev rtl8366rb port 1 get link
port:1 link:up speed:100baseT full-duplex tx-pause rx-pause
root@ZXStudio:~$ swconfig dev rtl8366rb port 1 set link "speed:1000 full-duplex"
failed
root@ZXStudio:~$ swconfig dev rtl8366rb port 1 set link "speed:1000baseT full-duplex"
failed
root@ZXStudio:~$ swconfig dev rtl8366rb port 1 set link "speed:1000"
failed
root@ZXStudio:~$ swconfig dev rtl8366rb port 1 set link "speed:1000baseT"
failed
w innym wątku o swconfigu pisałeś, że jakaś łatka na to jest - nie wiem w sumie, czy ją mam bo pisałeś, że była w backfire a w nowszych już nie, zresztą fajnie by było jakby forcephy miało parametry dla gigabitowych przepustowości - nie ma jakiej nowszej wersji tego swconfiga?
no i tak poza tym wszystkim jeszcze, to dodatkowo port 2 też nie chcę się na gigabicie zestawić, tylko działa na 100 - zastanawiam się czy burza nie poszła "szerzej" niż tylko jeden port... ale to dziwne, wydaje mi się, że to działało do niedawna...
najpierw spróbuję zrobić roszadę z VLANami i przepiąć port WAN na 4 port - gdzie na bank działa Gb, jednak wszelaka pomoc i wskazówki jak najbardziej potrzebne ![]()