Temat: Ile zajmuje miejsca OpenWrt + gnokii + fhem?

Witam!

Chciałem zapytać ile miejsca zajmuje minimalny zestaw pakietów OpenWrt + gnokii + fhem? Do modemu chcę podpiąć modem huawei c160, który będzie wyokorzystywany tylko do smsów. Dostęp do sieci nie będzie potrzebny więc wifi i inne zbędne pakiety mogę usunąć.

Modemu jeszcze nie kupiłem, ale zastanawiam się nad TL-MR3020 (flash: 4MB, ram: 32MB) lub TL-WR710N (flash: 8MB, ram: 32MB).

2

Odp: Ile zajmuje miejsca OpenWrt + gnokii + fhem?

Ten drugi. W 4MB będziesz cały czas kombinował.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czy OpenWrt + gnokii + fhem zmieszczą się w TL-WR710N (flash: 8MB, ram: 32MB) bez rozszerzenia pamięci flash o zewnętrzny nośnik? Czy będzie wymagany extroot?

4

Czym jest fhem?

5

Fhem is a GPL'd perl server for house automation. It is used to automate some common tasks in the household like switching lamps / shutters / heating / etc. and to log events like temperature / humidity / power consumption.

The program runs as a server, you can control it via web or smartphone frontends, telnet or TCP/IP directly.

In order to use FHEM you'll need a 24/7 server (Fritz!Box, NAS, RPi, PC, MacMini, etc) with a perl interpreter and some attached hardware like the CUL, FHZ1300PC, etc. to access the actors and sensors. See the "Supported hardware" section below.

Chyba o to chodzi.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

6

To może się i w 8M nie zmieścić smile

7

Na pewno się nie zmieści smile Ponad 10mb zajmuje. Do tego jeszcze perl'a trzeba mieć.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

8

Znalazłem router z większymi zasobami pamięci (flash: 16MB, ram: 64MB) http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=3147. Tylko, czy na 16MB wejdzie ten zestaw? Z tej strony http://wiki.openwrt.org/doc/howto/fhem pobrałem archiwum tar.gz (wget http://fhem.de/fhem-5.5.tar.gz) rozpakowałem i okazało się, że cały katalog fhem zajmuje

pic@pic:~/Desktop/fhem$ du -sh fhem-5.5
23M    fhem-5.5
pic@pic:~/Desktop/fhem$ 

w którym znajduję się 7 podkatalogów

pic@pic:~/Desktop/fhem/fhem-5.5$ find -maxdepth 1 -type d -name "*" | while read nazwa; do du -hs "${nazwa}" ; done 
23M    .
4,5M    ./contrib
3,9M    ./docs
8,4M    ./www
4,3M    ./FHEM
192K    ./demolog
736K    ./webfrontend
4,0K    ./log
pic@pic:~/Desktop/fhem/fhem-5.5$ 

i 8 plików

pic@pic:~/Desktop/fhem/fhem-5.5$ find -maxdepth 1 -type f -name "*" | while read nazwa; do du -hs "${nazwa}" ; done 
4,0K    ./fhem.cfg
4,0K    ./README.SVN
8,0K    ./fhem.cfg.demo
24K    ./HISTORY
4,0K    ./README_DEMO.txt
92K    ./fhem.pl
8,0K    ./Makefile
56K    ./CHANGED
pic@pic:~/Desktop/fhem/fhem-5.5$ 

Jak widać katalog www zajmuję aż 8,4M. Ja zarządzać fhem chcę przez sms więc może niektóre katalogi można wyrzucić? Kolega Gruberek napisał, że do tego będzie potrzebny jeszcze perl. Czy ktoś używał fhem i może coś w tej kwestii doradzić?

9

Zrób extroota i tyle, a nie szukasz routera z większą ilością flash.

PS. nie, nie rób. Kup ode mnie Linksysa E4200v2, ma 128MB flash.

10

Szukam rozwiązania energooszczędnego więc Linksysa E4200v odpada smile