1

Temat: WDR4300 - uwalony na amen, czy jeszcze żyje?

Dostałem z drugiej reki TP-LINK WDR4300, który podobno działał (ale przestał) i w chwili obecnej nie ma z nim kontaktu.

Wychodzi na to że przyczyna tego że przestał działać, nie wystąpiła samoistnie (zresztą w przyrodzie nic samo się nie dzieje) i ktoś coś mocno w nim namieszał.

Po podłączeniu do zasilania zapalają się 2 pierwsze diody, a po sekundzie wszystkie lan, wps itd.

Po rozebraniu widać że ktoś dolutował port rs232 (bo ten chyba nie jest standardowo przylutowany) - czyli najprawdopodobniej ktoś już próbował go reanimować.

Poczytałem trochę i między innymi tu na forum, pisaliście że jeśli mruga to jest jeszcze jakaś szansa, ten po odpaleniu zapala się na stałe - czyli co pozostało go używać jako przycisku do papieru, albo profesjonalna reanimacja bo ktoś uwali uboot przy probie przywrócenia go do życia? Coś jeszcze można wypróbować? Mam kabel usb to serial zrobiony z kabla nokia ca 42 (kiedyś zadziałał przy reanimacji mr3420, ale nie wiem czy jeszcze działa i nie pamiętam które żyły to tx, rx, gnd) jest w ogóle sens go podłączać pod serial?

2

Odp: WDR4300 - uwalony na amen, czy jeszcze żyje?

Jak się nie podłączysz pod konsolę szeregową, to się nie dowiesz, co mu dolega.

PS. Tam nie ma RS232, to jest UART! To nie to samo.
PSS. Kup sobie jakiś adapter USB-UART i nie kombinuj z kablami od pralek, lodówek czy tam telefonów.

3 (edytowany przez mnbcv 2015-01-04 18:47:10)

Dobra, zgodnie z sugestią (kierując się tym co już zostało napisane w podobnych tematach) kupiłem CP2102 Konwerter USB, zobaczymy co dalej jak przyjdzie. Dam znać i oczywiście skonsultuje jakbym potrzebował pomocy.

EDIT 02-01-2015:
Dostałem wspomniany konwerter - ale dalej nic ciekawego nie wymyśliłem (w konsoli nic nie widzę - w sensie brak jakiejkolwiek komunikacji)

Rozumiem że po stronie routera rx tx i gnd idzie w takiej kolejności:
http://wiki.openwrt.org/_media/toh/tp-link/tplink-4300_with-serial.jpg

Konwerter wygląda tak:
https://propix.com.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_81d82d0eef042db1edc4d783c5f2da2e.jpg

Czyli na mój rozum podłączam to tak:
(po lewej oznaczenia z obrazka dotyczącego wdr4300, po prawej z konwertera) tx <> rxi, rx <> txo, grd <> gnd blk

W putty mam ustawione speed 115200, w connection > serial mam ustawione speed 115200,  data bits 8, stop bits 1, parity none, flow control none, to samo w menedżerze urządzeń w windows 7 (sterowniki zainstalowałem, konwerter działa na porcie com14).

Spróbuje jeszcze poprosić znajomego o przylutowanie ponownie gold pinów do płyty routera (bo tak jakby gnd, się lekko rusza - może to jest przyczyną), a sam nie mam zdolności manualnych tego typu.

Chyba raczej konwerter nie jest walnięty od nowości...

EDIT 04-01-2015: Walnięty konwerter raczej nie wchodzi w grę - jak zepnę tx i rx to widać w konsoli co trzeba. Więc pewnie źle przylutowane goldpiny - jutro mam nadzieję to ogarnę i będę walczył dalej.

4 (edytowany przez mnbcv 2015-01-05 17:51:53)

Chyba uwalony na amen... mam wszystkie goldpiny przylutowane, mam konwerter który działa.

Reakcji brak...
Jak go podłączałem pierwotnie, to świeciły prawie wszystkie diody... teraz wygląda to tak że jak ruszyłem trochę płytą główną to raz jest tak jak było, innym razem żadna z led nie świeci, innym razem świeci tylko power, a jeszcze innym razem tylko takim jasnym światłem.

Więc chyba ktoś zrobił z niego cegłówkę... Nie wygląda na spalonego, ale nie wiem czy jeśli ktoś próbował wgrać na nowo oprogramowanie, i uszkodził uboot, czy takiej reakcji powinienem się spodziewać, czy raczej coś cięższego się stało temu routerowi....

pepe2k myślisz że jeszcze coś z niego mogłoby być?

5

mnbcv napisał/a:

pepe2k myślisz że jeszcze coś z niego mogłoby być?

Dobry przycisk do papieru na biurko? wink
A tak poważnie, zacznij od sprawdzenia napięć 3, 5 i 12 V na PCB, a potem "zajrzyj" (zewnętrzny programator) do kości FLASH i zobacz, czy jest tam odpowiedni wsad. Można też spróbować JTAG, gdzieś na stronach Compex są instrukcje jak to ogarnąć na AR934x.

6

To już przerasta moje możliwości techniczne, napisałem na priv.