1 (edytowany przez patryklu 2014-12-23 20:17:48)

Temat: Openvpn dla jednego komutera w sieci.

Witam,
ostatnio przyszła mi do głowy taka myśl, aby uruchomić usługę Openvpn na Openwrt, ale dla jednego usera. Obecnie klient Vpn działa na tym PC, ale nie ma opcji auto-połączenia w razie zerwania co jest problemem, ponieważ trzeba wznawiać wysyłanie plików, a nie mam uprawnień administratora, aby coś doinstalować. Chciałbym, aby to działało w następujący sposób:
1. Komputer łączy się z wifi.
2. Na routerze następuje połączenia do serwera VPN dla tego konkretnie komputera.
3. W razie zerwania połączenia router ponawia połączenie.
4. Komputer się rozłącza z wifi.
5. Router kończy połączanie z VPN.

Czy da się tak zrobić? Z uwagi na to, że laptop jest firmowy rodzi się kolejne pytanie. Czy jest widoczne z jakiego klienta VPN się łączę?
Pozdrawiam i życzę udanych świąt wink
PS Laptop nie jest używany przeze mnie.

2

Odp: Openvpn dla jednego komutera w sieci.

Jest widoczne z jakiego klienta się łączysz, bo przecież po drugiej stronie musi stać taki sam serwer.

Odpowiadając na pytanie: tak da się coś takiego uczynić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez patryklu 2014-12-23 20:27:44)

Dziękuję za odpowiedź. Co do ID klienta to też tak myślałem, ale wolałem się upewnić. Czy mógłbyś mnie chociaż troszkę naprowadzić?

4

Po prostu - zainstaluj openvpn, skonfiguruj, niech działa. A potem ustaw tak routing żeby z tego jednego ip szło przez vpn, reszta normalnie.

5

A da się zrobić to automatyczne włącznie i wyłączanie VPN wraz z podłączaniem do sieci?

6

Włączyć tak - na skrypcie który przyznaje dhcp komputerowi. Jeżeli przy wyłączaniu komputer zwolni adres to też można wyłączyć, w przeciwnym przypadku trzeba by cyklicznie pingować komputer i jak nie ma go to wyłączyć.