1

Temat: TP-Link WDR4300 na Gargoyle 1.6.2.2 i restarty

Witam
Od 2 miesięcy mój domowy router to WDR4300 na najnowszym Gargoyle. Przez pierwszy miesiąc był stabilny jak skała (40 dni uptime), a ostatnio zaczął się sam restartować raz na kilka dni. Restart najczęściej następuje przy transferach z/do pendrive'a podłączonego do routera. Pendrive ten służy jako pamięć masowa na potrzeby pyLoad. Restarty występują nie wtedy jak dane są pobierane z netu, a wtedy gdy przerzucam je po sieci lokalnej lub streamuję do TV. Poza tym podpięty do routera jest drugi pendrak 2 GB wykorzystany do exroota. Ostatnio przywróciłem router do ustawień fabrycznych i skonfigurowałem od nowa ale problem nadal występuje. Jakaś rada co z tym fantem zrobić?

2

Odp: TP-Link WDR4300 na Gargoyle 1.6.2.2 i restarty

Sprawdź peny czy nie maja 'bad sectorów'.

Pozdr,

Banana Pi BPI-R3 + SFP GPON ONT Nokia G-010S-A + LTE FIBOCOM L860-GL-16 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
Zyxel T56 EX5601-T1 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.85)
Xiaomi AX3600 (OpenWrt NSS SNAPSHOT, kernel 6.12.92)
OpenWRT NSS builds for Xiaomi AX3600 by @Payti

3

Sprawdziłem poprzez badblocks i oba czyste.

4

Z moim routerkiem też jest coś nie tak. Poprzednio miałem przez kilka miesięcy miałem obraz z serii 1.5.x.x i przez długi czas wszystko było ok. W końcu jak u kolegi zaczął się rebootować przy transferach z USB i czasem nie wpuszczać do sieci przez WiFi i jakby przywieszać, wgrałem więc 1.6.2.2 i przez 3 tygodnie na 1.6.2.2 nic złego się nie działo  poza kilkoa restartami przy większych transferach z podpiętego dysku. Mam do niego podpięty w sieci jeden extender tp-linka na oryginalnym najświeższym firmware do niego. Przed wczoraj znowu zaczął zwalniać i nie wpuszczać do sieci. Po restarcie routera jest OK jakiś czas, ale problem znowu wraca (miałem exroot i dysk podpięty przez hub z zasilaniem, ale kilka dni temu kupiłem NAS więc obecnie oba porty USB od tygodnia puste). Wczoraj wieczorem wrzuciłem ostatni firmowy firmware do rano było ok. Rano tak jakby zgłupiał, żadnego dostępu do niego diody migały tak jak by normalnie pracował. Po restarcie działa. Czy to może być hardware uszkodzony w jakimś sensie?

5

simono napisał/a:

Z moim routerkiem też jest coś nie tak. Poprzednio miałem przez kilka miesięcy miałem obraz z serii 1.5.x.x i przez długi czas wszystko było ok. W końcu jak u kolegi zaczął się rebootować przy transferach z USB i czasem nie wpuszczać do sieci przez WiFi i jakby przywieszać, wgrałem więc 1.6.2.2 i przez 3 tygodnie na 1.6.2.2 nic złego się nie działo  poza kilkoa restartami przy większych transferach z podpiętego dysku. Mam do niego podpięty w sieci jeden extender tp-linka na oryginalnym najświeższym firmware do niego. Przed wczoraj znowu zaczął zwalniać i nie wpuszczać do sieci. Po restarcie routera jest OK jakiś czas, ale problem znowu wraca (miałem exroot i dysk podpięty przez hub z zasilaniem, ale kilka dni temu kupiłem NAS więc obecnie oba porty USB od tygodnia puste). Wczoraj wieczorem wrzuciłem ostatni firmowy firmware do rano było ok. Rano tak jakby zgłupiał, żadnego dostępu do niego diody migały tak jak by normalnie pracował. Po restarcie działa. Czy to może być hardware uszkodzony w jakimś sensie?

Bez podłączenia się do konsoli szeregowej i obserwowania logów w trakcie takiej przywieszki ciężko cokolwiek sensownego stwierdzić.

6

Na takie sprawdzanie to jestem niestety za cienki.

7

Jak jest na gwarancji i wiesza się na oryginalnym firmware, to go reklamuj.