1

Temat: Konfiguracja QoS

Witam. Postanowiłem skonfigurować na routerze QoS (WDR3600, Gargoyle 1.6.2.2). Dwa podstawowe założenia są takie aby:
1. utrzymać niski ping w grach on-line na komputerze brata, gdy ja np. przeglądam intensywnie strony WWW,
2. w miarę sprawiedliwie rozdzielić łączę w przypadku, gdy brat np. ogląda YouTube, abym ja miał około 30-40% łącza dla siebie.
Reguły już teoretycznie zrobiłem, zastanawiają mnie tylko dwie rzeczy, mianowicie:
"Aktywna kontrola zatorów" oraz "Całkowite pasmo pobierania".
Odnośnie kontroli zatorów z tego co wiem jest potrzebna do utrzymania optymalnego pingu więc zaznaczyłem aby była uruchomiona, ale efekt otrzymałem taki:

"Status kontroli zatorów
State: Disabled*
Ping: Off"

Z tego wynika że kontrola jest wyłączona (?), więc jak ją włączyć ?

Odnośnie całkowitego pasma pobierania, to korzystam z internetu mobilnego i jak wiadomo w takim przypadku nie da się jasno określić jakie jest maksymalne pasko, bo rano jest 3mb/s, w południe 1,5mb/s, a w nocy 5mb/s. Więc podać tutaj maksymalną wartość jaką zaobserwowałem (czyli na ten przykład 5mb/s) czy wartość uśrednioną (około 3mb/s) ?

2

Odp: Konfiguracja QoS

Zaznaczyłeś i zapisałeś zmiany?

Przy połączeniu komórkowym qos się nie sprawdzi. Za grosz nie masz pewności jaki pasmo przydzieli ci operator i ile tego będziesz miał, nie wiesz ile ustawić żeby było dobrze. Ustawia się minimalną wartość z tych maksymalnych które miałeś, nie średnie, nie maksymalne.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czyli procentowe przydzielanie łącza odpada hmm no cóż, spróbuje chociaż YouTube ograniczyć za pomocą opcji "Maksymalne pasmo", zobaczę jak to będzie wyglądać.

Ale mimo to za pomocą opcji "Aktywna kontrola zatorów" na moją logikę, nawet przy niedokładnie określonym paśmie pobierania, powinno się udać zminimalizować ping w czasie gry on-line.

Aktywna kontrola zatorów u mnie wygląda tak: na zrzucie po lewej jest stan tej opcji po odznaczeniu i zapisaniu zmian, po prawej po ponownym zaznaczeniu i zapisaniu zmian.
Wydaje mnie się że coś tu jest nie tak, bo chyba tak nie powinno być (?)

Najwyraźniej nie można wyświetlić zrzutu

4

Problem w tym że qos do działania wymaga określenia pasma - w tym przypadku upload musisz określić. A tego nie wiesz.

Nie zapchałeś czasami sobie flash?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

I nagle wszystko stało się jasne tongue Flash nie mógł być problemem ponieważ zrobiony jest Exroot na pendrive, problem leżał po stronie mojej złej konfiguracji.
Nie miałem w ogóle uruchomionego QoS w zakładce "QoS (wysyłanie)", skupiłem się na "QoS (pobieranie)" a o wysyłaniu zapomniałem.
Teraz "Status kontroli zatorów" wyglądał następująco przez około minute:

"State: ACTIVE
Link limit: 624 (kbps)
Fair Link limit: 624 (kbps)
Link load: 665 (kbps)
Ping: 120 (ms)
Filtered ping: 109 (ms)
Ping time limit: 94 (ms) [79/94]
Classes Active: 1"

Po czym nastąpiła zmiana na:

"State: IDLE
Link limit: 611 (kbps)
Fair Link limit: 611 (kbps)
Link load: 72 (kbps)
Ping: off
Filtered ping: 73 (ms)
Ping time limit: 94 (ms) [79/94]
Classes Active: 1"

Zobaczę jak to teraz będzie działać.
Bardzo dziękuje Cezary za pomoc, jak zawsze ekspresową tongue
Na tą chwile moje pytania z tego tematu zostały w 100% wyczerpane, ale jak to mówią "Jedna odpowiedź rodzi dwa nowe pytania", więc w razie kłopotów, będę się tu jeszcze odzywał smile.