1

Temat: Tp-link archer c5 v1.20 - nie wstaje po zmianie adresu ip

Witajcie.
Mam dość interesujący problem z w/w routerkiem. Z ciekawości wgrałem do niego soft Barier breaker wg tego toutoriala http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wdr7500. Po instalacji webgui wstało ładnie. podłączyłem sprzęt do drugiego routera by sprawdzić czy net śmiga. Musiałem przestawić wan na dhcp. Net ruszył. Potem zachciało mi się zmienić adres ip routera i tu zrobiły się schody. Router przestał się odzywać tzn nie ma z niego netu i nie przydziela adresu ip. Po stronie WAN dostaje adres. Na wyświetlaczu świeci się ikona że net jest. Można go normalnie spingować od strony WAN. Od strony lan próbowałem na wszelkie możliwośći ustawić na sztywno adres ip w laptopie, router nie ma ochoty współpracować. Lampka SYS_LED po uruchamieniu miga przez ok 10s w tym momencie można router spingować. Idą dosłownie 4 pingi i koniec. Potem ta lampka świeci światłem stałym. Próbowałem sprzęt zresetować przyciskiem WPS/RESET ale reset nie dział tzn w ogóle nic się nie dzieje. Próbowałe się połączyć przez ssh i telnet. Próbowałem FAILSAFE, ale się nie uruchamia. Czy któś ma może jeszcze jakieś pomysły na uruchomienie tego sprzętu??

2

Odp: Tp-link archer c5 v1.20 - nie wstaje po zmianie adresu ip

Te archery to chyba wszystkie mają bugnięte przyciski reset i bez odpowiedniej zmiany się nie da ani zresetować routera ani wbić na failsafe. Poza tym, co przestawiałeś, że ci się nie chce połączyć? U mnie po zmianie adresu lan, bez problemu wszystko gra, także musiałeś coś pochrzanić. Co za adres pingujesz?

3

Próbowałem obydwa. Domyślny i ustawiony 192.168.0.1.

4

Domyślny, czyli? Poza tym, jaki ustawiłeś?

5

192.168.1.1 ustawiłem 192.168.0.1

6

Czy aby na pewno taki ustawiłeś, może jakaś literówka była? big_smile

7 (edytowany przez broda 2014-12-17 19:52:45)

Stary jakbym dobrze zrobił to by działał. Jest takie prawdopodobieństwo że była literówka. Dlatego zmartwiłeś mnie tym resetem hmm

Widzę że udaje mi się uzyskać tymczasowy ping na adresie 192.168.1.1. Aż 6 paczek, potem lampka przestaje migać i trup. Na 0.1 w ogóle nie pinguje. Zapewne któryś  z modułów się zawiesza. Pytanie czy jest altrnatywny sposób na reset tego routera??

8

Ta lampka sys ma tak w standardzie, że po załadowaniu się routera ona świeci się ciągle. Można to sobie zmienić via heartbeat . Co do resetu, to te archery to one niby mają jeden przycisk wykrywany przez system, z tym, że ja nie wiem czy failsafe działa w oparciu o samo wykrywanie zdarzeń przycisku czy ten przycisk musi być skonfigurowany by to zadziałało. W każdym razie spróbuj wciskać wszystkie przyciski podczas uruchamiania się routera. Jeśli ci pinguje na .1.1 tzn, że jest możliwość wbicia na failsafe.

9

http://eko.one.pl/?p=openwrt-archerc57#trybrecovery

10 (edytowany przez broda 2014-12-17 20:06:51)

OK. Gdzie znajdę taki plik? ArcherC5v1_tp_recovery.bin

11

http://dl.eko.one.pl/orig/

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

12

http://dl.eko.one.pl/orig/archerc5v1/
Zmień sobie nazwę tylko.

13

Recovery się powiodło. Dziękuję wszystkim za pomoc.
Teraz wgram ponownie open wrt tongue

Temat do zamknięcia

14 (edytowany przez vekh 2015-03-29 01:14:12)

A co jeśli po wgraniu recovery wg. wyżej podanej instrukcji nie można się połączyć z routerem? Próbowałem przez telnet i ssh dla IP 192.168.0.1, ale mam jedynie komunikat network error: connection refused. Zmieniłem IP karty sieciowej na automatyczne przydzielanie adresu (do recovery należało wstukać na sztywno 192.168.0.66), ale nic to nie zmieniło.

15

Oryginalny soft nie ma ani telnetu ani ssh. Nie wiem czemu tak chciałeś się łączyć, gui tylko.

16

Nie wiedziałem, że to jest oryginalny soft - myślałem, że wgrywam "świeżego" openwrt roll

17

Więc konkretnie co wgrałeś?

18

Cezary napisał/a:

Więc konkretnie co wgrałeś?

Może od początku:
1. Miałem openwrt bez luci, sknociłem konfigurację portów tak, że nie mogłem się dostać ani przez kabel ani przez wifi do ssh.
2. Wgrałem metodą opisaną powyżej plik ArcherC5v1_tp_recovery.bin
Faktycznie wgrało się oprogramowanie standardowe od TP-Linka. Po prostu nie miałem pojęcia, że wgrywam oryginalny soft i chciałem się przez telneta/ssh dostać ;-) Ot taki brak informacji po prostu. Teraz wszystko już dobrze śmiga - dostęp przez GUI działa.