1

Temat: zmiana gargoyle na luci

Witam

mam ruter TP-LINK TL-WDR3600 z zainstalowanym gargoyle. chcę zmienić go na luci.  który mam wgrać plik ?
luci-ar71xx-generic-tl-wdr3600-v1-squashfs-factory.bin   
luci-ar71xx-generic-tl-wdr3600-v1-squashfs-sysupgrade.bin

oraz czy mogę bezpośrednio przejść z gargoyle na luci

2

Odp: zmiana gargoyle na luci

sysupgrade, bez zachowywania konfiguracji, tak.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cześć

Też zamierzam w niedługim czasie przeskoczyć na Luci.
Przeglądając stronę nie znalazłem informacji, czy po wgraniu firmware automatycznie włączane jest wifi i czy można się dostać do routera zdalnie, bez podłączania się do roterka kalblem.
Włączone z automatu wifi ułatwiłoby mi przejście na Luci. Bardzo nie lubię bawić się z kablami smile
Z góry dzieki za info

4

Nie jest włączone, jak to w openwrt. Nie możesz się zdalnie połączyć (w sensie wanu), musisz sobie firewalla otworzyć.

5

Nie chcę się łączyć z WAN, tylko lokalnie po wifi po upgrade firmware i restarcie routera, żeby dokończyć konfigurację.
Na gargoyle magicznie podnosiłeś interfejs z domyślną autentykacją dla root'a
Chcę tylko zrobić upgrade z bieżącego Gargoyle:1.6.2.2 (r42647) by obsy na najnowsze Luci oparte na Barrier Breaker
Jeśli wifi nie jest podniesione to jeszcze chwilę poczekam, bo z kablem będzie problem. Routerek jest ukryty i podłączenie się do niego po kablu to w tej chwili niezłe wyzwanie

6

Czy po upgrade z Gargoyle na Luci można wgrać backup konfiguracji z Gargoyla?

7 (edytowany przez zygmunt 2015-04-13 20:52:27)

Nie można wgrywać backupu z Gargoyle to inna wersja systemu openwrt. (AA z Gargoyle, BB z Luci).

8

eljot napisał/a:

Chcę tylko zrobić upgrade z bieżącego Gargoyle:1.6.2.2 (r42647) by obsy na najnowsze Luci oparte na Barrier Breaker
Jeśli wifi nie jest podniesione to jeszcze chwilę poczekam, bo z kablem będzie problem. Routerek jest ukryty i podłączenie się do niego po kablu to w tej chwili niezłe wyzwanie

Wykonanie upgrade systemu z użyciem WiFi to taki średni pomysł

9 (edytowany przez build000 2015-04-15 17:57:06)

eljot napisał/a:

Nie chcę się łączyć z WAN, tylko lokalnie po wifi po upgrade firmware i restarcie routera, żeby dokończyć konfigurację.
Na gargoyle magicznie podnosiłeś interfejs z domyślną autentykacją dla root'a

To raczej się nie doczekasz - w openwrt czy to gołym, czy z luci zawsze tak było i zapewne będzie, że wi-fi jest domyślnie wyłączone przy pierwszym starcie po aktualizacji z innego systemu (np. OFW) oraz instalacji (wtedy zawsze nieaktywne)/modu openwrt (np. gargulec - jedyny wyjątek jak aktualizujesz z tej samej wersji systemu na niewiele nowszy podobnej budowy, np. BB-rxxx na BB-rxx1- wtedy można zachować ustawienia i wifi wstaje zaraz po aktualizacji i pierwszym starcie) - bez znaczenia czy z *.bin, czy z *.img.

10 (edytowany przez Jarni 2015-04-20 14:42:57)

Nerka dała mi dziś ostro popalić, zostałem więc w domu i nudziłem się trochę, więc przesadziłem moje routery z Gargoyle na Luci.
Sieć: TL-WDR3600 jak router główny, do niego łączą się głównie klienci WiFi + TL-WR1043NDv1 jako most, alternatywny AP i jego najważniejsza funkcja to połączenie LAN dla domowego serwera. 

Wady:
- Brak monitora sieci
- Brak statystyk
- Mniej czytelny podgląd w czasie rzeczywistym zalogowanych użyszkodników
- Ogólna "klikanina" trochę trudniejsza.
Zalety: spore i istotne
- Na BB mam lepszy zasięg WiFi dla obu routerów
- Lepsze transfery wewnątrz sieci po WiFi, 5MB z serwera, gdzie połączenie realizowane jest przez most!!!
- Duży wzrost prędkości WIFi dla klientów podłączonych do WR1043ND, dotychczas 10-12 Mb z 80, aktualnie 45Mb

Ustawiłem w zasadzie wszystko, przekierowania portów dla usług na serwerze, stałe dzierżawy DHCP dla klientów, nawet freedns.

Jedyne czego wciąż nie wymyśliłem jak rozkminić to, ustawienie limitu prędkości dla klienta 192.168.10.120. W Gargoyle pięknie dawało się zrealizować na firewallu, chcę przyciąć tylko to jedno IP do 1MB. Oraz zmiana domyślnego DNS od UPC, preferuję OpenDNS.

11

Luci nie ma jak porównać do gargoyle, inna filozofia.

12

Jarni napisał/a:

[...]
- Duży wzrost prędkości WIFi dla klientów podłączonych do WR1043ND, dotychczas 10-12 Mb z 80, aktualnie 45Mb
[...]

Na CC będzie (jest już teraz, w trunku) jeszcze lepiej, chyba że... coś popsują wink

13

Cezary napisał/a:

Luci nie ma jak porównać do gargoyle, inna filozofia.

Wiem. Napisałem posta, bo długo wahałem się nad przesiadką, przedstawiłem wady i zalety w moich oczach, może ktoś ma podobną rozkminę.
Generalnie jest to utrata pewnej estetyki i łatwości w wyklikaniu pewnych funkcji w Gargoyle na rzecz zysku wydajności i prędkości oferowanej przez OpenWrt. Taki punkt widzenia chciałem przedstawić.

Podpowiecie jak ustawić limit szybkości dla klienta i zmianę DNS?

14 (edytowany przez simono 2015-04-20 16:32:45)

Też mam taką opinię jak kolega wyżej, brakuje mi oprócz tego co podałeś prostego sposobu na wpisanie zablokowanych stron. Statystyki ruchu na klientów (transfer dzienny, miesięczny etc, monitor odwiedzanych stron w Gargulcu są bardzo czytelne i proste w obsłudze dla tych co klikają, żeby ustawić wszystko).
Ja mam przy okazji pytanie czy BB z Luci ma wsparcie dla WiFi ac w przypadku Archera C7 v2?

15

Dla radia tak, dla HT80 już nie.

16 (edytowany przez Gruberek 2015-04-20 17:06:17)

simono napisał/a:

Ja mam przy okazji pytanie czy BB z Luci ma wsparcie dla WiFi ac w przypadku Archera C7 v2?

BB tak, LuCI nie ( wifi działa ale konfiguracji nie wyklikasz )

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

17 (edytowany przez simono 2015-04-20 17:59:52)

OK, dzięki za info.
Inna sprawa to jak umożliwić dostanie się z WAN do Luci?
Czy mogę na innym routerze przygotować sobie konfigurację (mam WR160NL) i później przenieść ją na inny router (WR842ND)?

18

Odblokuj port 80 na wanie.